Default printer

Как да зададем нов принтер по подразбиране в Windows 10

Вашата компютърна система може да е свързана с няколко принтера – USB принтер, мрежови принтери, както и „PDF принтери“. Независимо до колко и какви устройства имате достъп, със сигурност някое от тях се използва по-често от останалите. Това може да е принтерът, който е най-близо до вашето бюро или този, използването на който е най-рентабилно откъм консумативи.

Когато имате достъп до повече устройства за печат, най-добрият вариант е вие сами да зададете принтера, който да се използва по подразбиране. Това най-малкото ще ви спести труда при всяко разпечатване на документ да посочвате кой принтер да бъде използван.

Преди това обаче ви препоръчваме да забраните възможността Windows 10 сам да управлява принтера по подразбиране. Всичко това ще ви бъде обяснено в следващите две точки.

Как да забраня автоматичното задаване на принтер по подразбиране в Windows 10

Windows 10 управлява вашите принтери, като избира сам кое устройство да бъде вашия принтер по подразбиране. Така например, ако инсталирате нов принтер, Windows ще предпочете да използва него по подразбиране.

Принципно, в редица ситуации е препоръчително тази възможност да се изключи. Идеята е вие да си изберете принтера, който ще се използва по подразбиране и след това Windows да не го сменя без ваша намеса. Ето как става това:

1. Влезте в меню Start Start > Settings Settings > Devices (Старт > Настройки > Устройства). От лявата част на прозореца изберете раздел Printers & Scanners (Принтери и скенери).

2. Ще видите списък с всички принтери и скенери, а под тях трябва да има няколко допълнителни опции. Премахнете отметката от опция Allow Windows to manage my default printer (Нека Windows управлява моя принтер по подразбиране).

allow windows to manage my default printer

Това ще забрани на операционната система сама да избира принтера, който ще използвате по подразбиране.

Как да задам даден принтер да се използва по подразбиране

През Settings (Настройки) в Windows 10

1. От същото място, където достигнахте в предходната точка, а именно Start Start > Settings Settings > Devices > Printers & Scanners (Старт > Настройки > Устройства > Принтери и скенери) може да смените принтера по подразбиране.

2. Кликнете върху избрания принтер и след това изберете бутон Manage (Управление).

Manage

3. От следващия екран изберете Set as default (Задай по подразбиране), за да зададете устройството по подразбиране.

След това може да използвате опцията Print a test page (Отпечатване на пробна страница), за да се уверите, че принтерът е свързан и работи.

Set as default

През Control Panel (Контролен панел) в Windows 10/8.1/7

За управление на вашите принтери може да използвате и контролния панел – Control Panel в Windows. Този метод, освен че може да се използва като алтернативен в Windows 10, при по-стари версии като Windows 8.1 или Windows 7 контролният панел е основното място за различни настройки.

1. Влезте в Control Panel (Контролен панел) на Windows.

2. Отворете Devices and printers (Устройства и принтери).

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху желания принтер и от менюто изберете Set as default printer (Задай като принтер по подразбиране). Зеленият маркер ще се премести върху посочения принтер по подразбиране.

Set as default printer

Принтерът по подразбиране се променя сам?!

Не е изключено на някакъв етап да установите, че принтерът ви по подразбиране се е сменил. Това може да се случи дори да сте премахнали отметката от Allow Windows to manage my default printer, като най-чести са следните причини:

1. Windows е бил актуализиран и настройките за управление на принтерите по подразбиране са се сменили.

Някои актуализации на Windows могат да променят настройките на операционната система, така както са били по подразбиране. В този случай се налага повторно да изпълните стъпките дотук.

2. Използван е софтуер за инсталиране на нов принтер, който е сменил принтера ви по подразбиране.

Windows 10 може да разпознае и инсталира голяма част от устройствата, но има вариант, при който потребителят може да използва оригинален софтуер за съответния модел устройство. Това е софтуерен пакет, който включва драйвери и приложения за използване на този хардуер.

Ако сте инсталирали нов принтер с помощта на софтуер, който идва на CD/DVD с утройството или сте използвали оригинален софтуер, изтеглен от уебсайта на производителя, то не е изключено той да е задал именно този принтер да се използва по подразбиране. Често пъти в инсталацията има такава опция.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *