Нощно осветление (Night light) в Windows 10 за редуциране на вредната светлина

Вероятно много от вас са чували понятието „синя светлина“ и влиянието, което има тя върху човешкия организъм при продължителна работа на компютъра. Това лъчение, което се отделя от дисплеите, освен че натоварва очите, предизвиква и проблеми със съня при много хора, които използват продължително компютъра си вечер.

В Windows 10 е предвидена специална възможност, която филтрира т.нар. „синя светлина“, чрез използване на една идея по-топли цветове на дисплея. Това е функцията Night light (Нощно осветление), която е сходна с Night Shift при iPhone и Mac или „Нощен режим“ при Android. Тази функция не коригира яркостта на вашия дисплей, а просто променя цветовата температура, редуцирайки синия цвят. Ако имате навика да прекарвате вечерите си пред компютъра, използването на този режим намалява натоварването върху очите и подобрява качеството на съня.

Режимът Нощно осветление (Night light) е наличен за всички операционни системи Windows 10, актуализирани с обновлението Creators update от 2017 година. Ако автоматичните актуализации на вашата операционна система са разрешени, най-вероятно режимът Night light ще е наличен.

Как да активираме и конфигурираме режима на нощно осветление в Windows 10

Както сами се досещате, режимът Night light в Windows 10 е предвиден да се използва вечер – в часовете преди сън. Ето защо трябва първо да го включите, след което да зададете време, в което той да се активира и деактивира автоматично. Това става много лесно по следния начин:

1. Отидете на меню Start и изберете Settings Settings (Настройки).

Start - Settings

2. От приложението Settings Settings изберете System (Система).

System

3. Изберете раздел Display (Дисплей) от лявата част на прозореца. В секция Color (Яркост и цвят) ще видите опция, наречена Night light (Нощно осветление), която по подразбиране е изключена. Преместете плъзгача на On (Вкл.), за да активирате функцията.

Night light

Внимание: В случай че плъзгачът за активиране на функцията Night light е неактивен и не може да бъде активиран, то най-вероятно ще е необходимо първо да актуализирате видео драйверите!

4. В прозореца от горната точка кликнете на връзката Night light settings (Настройки на нощно осветление), който се намира точно под плъзгача. Ще видите прозорецa, показан долу, където можете сами да конфигурирате времето, в което нощното осветление да се активира (секция Schedule/График):

Schedule Night light

Първо следва да поясним, че функцията Schedule night light (Планиране на нощно осветление) трябва да е активна (On/Вкл.). Това дава възможност нощното осветление да се активира автоматично вечер по график.

Windows автоматично задава график, в който режима Night light да се включва и спира. В тази връзка, по подразбиране е активна опцията Sunset to sunrise (От залез до изгрев). Тя активира нощното осветление във времето от залез до изгрев, т.е. в тъмната част на денонощието. Това време е индивидуално и се определя според вашата часова зона и местоположение.

Ако желаете да зададете ваш персонален времеви интервал, изберете Set hours (Задаване на часове) и посочете началния час (Turn on) на включване на режима и час за изключване на режима (Turn off). Това е!

Освен това с плъзгача Color temperature at night можете да зададете температурата на цветоподаването на вашия дисплей. Имайте предвид обаче, че промяната на цветовете от по-топли към по-студени би редуцирало действието на филтъра за синя светлина и би направило тази възможност недотам ефективна!

Бърз достъп до Night light (Нощно осветление)

Microsoft е предвидил възможност за бърз достъп до функцията Night light (Нощно осветление), за да я активирате само тогава, когато смятате, че имате нужда от нея. За целта е предвиден бутон в Центъра за действие (Action center), достъпен от бутона до часовника на Windows. Просто кликнете на него и ако е необходимо разгърнете панела с опции. Ще видите бутон Night light (Нощно осветление), чрез който с един клик можете да включите и изключите този режим.

Night light в Action center

Режимът Нощно осветление (Night light) в Windows 10 променя цветовете на вашия екран към по-топли, редуцирайки синия цвят. Това натоварва в по-малка степен вашето зрение в часовете преди сън. Тази функция е особено подходяща за хората, прекарващи дълги часове пред компютъра вечер.

Макар че това е наистина полезна възможност, използването ѝ не е особено подходящо за хора, занимаващи се с графична или видео обработка. Причината е проста: Night light изменя „цветовата температура“ на екрана и дава нереалистична представа за цветовете.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *