outlook settings

Как да конфигурираме Microsoft Outlook за достъп до Gmail поща

Използването Microsoft Outlook за достъп до пощенската ви кутия носи редица преимущества. На първо място вече няма да е необходимо използване на интернет браузъра за достъп до вашата електронна поща. Нещо повече: вашите писма ще са достъпни дори и когато нямате интернет, защото приложението съхранява тяхно копие на локалния диск. И не на последно място – използването на два или повече имейл акаунта към различни домейни ще е напълно възможно в Outlook.

В този материал ще ви покажем как да конфигурирате Microsoft Outlook, за да имате достъп до вашата Gmail пощенска кутия.

Разрешаване на IMAP в Gmail

Преди да започнете с конфигурирането на Microsoft Outlook е необходимо да подготвите вашия Gmail акаунт за работа с мейл клиент. За тази цел в настройките на вашата поща ще трябва да разрешите използването на IMAP протокол.

1. Влезте в пощенската кутия на вашия Gmail. Някъде в горния десен ъгъл трябва да има бутон с форма на зъбно колело. Кликнете на него и от падащото меню изберете Настройки.

Настройки

2. Отваря се една доста голяма страница с настройките на вашия акаунт. Необходимо е да отидете на таб Препращане и POP/IMAP достъп. След това маркирайте радио бутон IMAP достъпът да се активира от секция IMAP достъп, както е показано на изображението долу.

IMAP достъпът да се активира

Не забравяйте след това да кликнете на бутона Запазване на промените, за да съхраните направените настройки!

Разрешаване на достъпа на не толкова надеждни приложения

От Google са се погрижили доста сериозно за сигурността на вашия акаунт и използването на мейл клиент, какъвто е MS Outlook няма да е възможно, ако не сте разрешили опцията Достъп на не толкова надеждни приложения. Това е възможно през настройките на вашия профил в Google по следния начин:

1. В адресната лента на уеб браузъра въведете адрес https://myaccount.google.com , за да достъпите настройките на вашия Google акаунт.

2. От лявото меню изберете раздел Сигурност. В настройките на сигурността трябва да намерите секция, наречена Достъп на не толкова надеждни приложения. От нея кликнете на линка Включване на достъпа (не се препоръчва).

Включване на достъпа

3. Активирайте Разрешаване на по-малко сигурни приложения, като преместите плъзгача на позиция ВКЛ.

Разрешаване на по-малко сигурни приложения

По принцип Google не е особено благоразположен към използването на „не толкова надеждни“ приложения, каквито според него са мейл клиентите. Ето защо след разрешаване на тази възможност може да видите някои предупреждения, свързани със сигурността, които не бива да ви притесняват. Всъщност Outlook е достатъчно надежден и е достатъчно просто да използвате силна парола за вашия акаунт и надеждна антивирусна защита на компютъра си.

Конфигуриране на Outlook за достъп до Gmail акаунт

За този урок ние използвахме Outlook 2016, част от офис пакета Microsoft Office 2016. Ако използвате Microsoft Office 2013, имайте предвид, че нещата са напълно идентични! Това ръководство ще ви бъде от полза и за по-старите версии на Outlook, налични в Microsoft Office 2010 или 2007.

1. Ако за първи път ще използвате Outlook, още при стартирането му ще видите екран, който ви посреща с „Добре дошли“. Просто трябва да продължите напред докато видите възможност за добавяне на нов акаунт.

Welcome to Microsoft Outlook

Тъй като в моя случай вече имам един създаден акаунт ще ви покажа един универсален метод за добавяне на нов, който е напълно идентичен и при по-старите версии.

2. Отидете на меню File и от първия раздел Info изберете Account Settings > Account Settings.

Account Settings

3. От таб E-mail прозореца Account Settings кликнете на New, за да добавите нов акаунт.

Account Settings New

4. Изберете опция Manual setup or additional server types, след което продължете напред с Next.

Manual setup or additional server types

5. От следващия прозорец изберете POP or IMAP и продължете напред с Next.

POP or IMAP

6. В следващата стъпка е изключително важно да въведете коректно данните за акаунта и входящите и изходящите сървъри (виж изображението от следващата точка). Нещата, които трябва да въведете са:

Your name: Вашето име
Email Address: вашият пълен gmail адрес, примерно ivanpetrov123@gmail.com.
Account Type: избирате IMAP
Incoming mail server: imap.gmail.com
Outgoing mail server (SMTP): smtp.gmail.com
User name: това поле се попълва автоматично след като сте въвели вашия имейл адрес.
Password: вашата парола, която използвате за достъп го Google/GMAIL акаунта си.

7. След като сте въвели всички данни в горния прозорец, кликнете на бутона More Settings.

POP or IMAP Account Settings - More Settings

8. От новия прозорец отидете на втория таб Outgoing server. Поставете отметка на My Outgoing Server (SMTP) requires authentication и оставете посочена опцията Use same settings as my incoming mail server.

Outgoing server

9. В същия прозорец преминете на таб Advanced. Трябва да зададете номер на порт за входящия сървър – 993 и порт за изходящия (SMTP) сървър – 465. От двете падащи менюта под номерата на портовете изберете SSL.

Advanced

10. След като потвърдите настройките от горния прозорец с OK ще се върнете на прозореца от точка 6, където едва сега може да кликнете на Next.

POP or IMAP Account Settings - Next

11. Outlook ще тества създадения акаунт като ще се опита да се логне във входящия сървър и да изпрати тестово съобщение. Ако всичко е направено както трябва, прозорецът трябва да изглежда така:

Test Account Settings - Next

12. След като се уверите, че всичко е преминало успешно, можете да затворите малкия прозорец. Ще видите последния прозорец от съветника, където кликнете на Finish.

Finish

Ако по някаква причина Outlook не успее да изпълни операциите от точка 11 и ви поиска парола, то най-вероятно сте пропуснали нещо. Най-логичното е да сте въвели грешна парола, но не винаги паролата се оказва „виновника“. Така например много потребители тръгват директно да конфигурират MS Outlook, пропускайки да разрешат IMAP и достъпа на ненадеждни приложения в настройките на техния Google акаунт. Ето защо следвайте внимателно настоящото ръководство, а ако имате проблем, пишете в коментарите.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *