Windows Defender Firewall

Как да блокираме интернет достъпа на определена програма чрез Windows Firewall

Windows Firewall е „вградената“ защитна стена на операционни системи Microsoft Windows. Тя позволява потребителят да създава входящи и изходящи правила, които определят поведението на стената спрямо определени активности в системата. Тези правила могат да бъдат използвани за блокиране на достъпа до интернет на определени приложения (програми).

Защо да блокирам достъпа до интернет на определено приложение?

Това се налага сравнително рядко! Но нека поясним защо понякога е нужно с някои примери.

Всички ние сваляме и инсталираме различни безплатни софтуерни инструменти. Използваме ги напълно свободно, но често пъти подобни програми ни генерират реклами, от които техните създатели печелят. Освен това съществуват и някои доста съмнителни инструменти, които могат да изпращат до трети страни различна информация за нашата дейност.

Генерирането на „безплатни реклами“, включително и изпращането на информация от редица безплатни програми за нашата дейност и предпочитания става възможно чрез достъпът им до интернет. Това може да бъде блокирано чрез използване на защитна стена и създадени специални правила за нейната работа.

Сега се сещам и за друг пример: има приложения, които се обновяват автоматично без нашето позволение. Понякога това води до загуба на определени функции или настройки и обновяването трябва да бъде все някак ограничено. Ограничаването на интернет връзката на тези приложения в този случай може да е решение на този проблем!

Създаване на правило в Windows Firewall при Windows 10

Защитната стена е най-популярния начин да бъде ограничен достъпа на избрано приложение до интернет. Стъпките за това с Windows Defender Firewall при Windows 10 са следните:

1. Използвайте търсачката (клавишна комбинация от Windows бутон + S) и потърсете ключова дума firewall (за потребителите с БГ езиков интерфейс може да опитат с „защитна стена“). В резултатите трябва да виждате Check firewall status. Кликнете на него!

search firewall

2. Ще се отвори прозорецът на Windows Defender Firewall. От левия панел кликнете на връзката Advanced settings (Разширени настройки).

Advanced settings

3. В лявата част на новия прозорец ще видите Inbound Rules (Входящи правила) и Outbound Rules (Изходящи правила). Кликнете на Outbound Rules.

Outbound Rules

4. Изберете от менюто Action > New Rule или използвайте опция New Rule от панела в дясната част на прозореца, за да създадете ново правило за изходящия трафик.

New Rule

5. Отваря се съветникът за създаване на ново изходящо правило – New Outbound Rule Wizard.

New Rule Program

Като за начало трябва да се уверите, че е маркирана опция Program и да продължите напред с Next.

6. В следващия прозорец би трябвало по подразбиране да е маркирана опция This program path: и именно нея трябва да използвате. Използвайте бутон Browse, за да посочите местоположението на програмата, която искате да блокирате. Трябва да изберете изпълнимия файл, с който се стартира въпросното приложение. Ето един пример:

This program path

Внимание: Ако не знаете къде е инсталирана програмата, която искате да блокирате / не знаете кой е изпълнимият файл, който я стартира, можете да проверите това, като извикате Свойства (Properties) върху прекия път на десктопа.

Избраното приложение в нашия пример е само примерно!

7. От следващия прозорец оставете селектираната опция Block the connection и продължете напред с Next.

Block the connection

8. В следващата стъпка се уверете, че всички три отметки (Domain, Private и Public) са поставени и продължете напред.

Profile

9. Накрая в поле Name трябва да въведете някакво име на създаденото правило, с уточнение, че полето Description не е задължително.

Finish

Кликнете на Finish, за да финализирате процедурата.

10. Създаденото от вас правило вече е налично най-отгоре в списъка Outbound Rules.

правило в Outbound Rules

С изпълнението на горните стъпки вие блокирате всички изходящи комуникации на дадена програма с интернет. В тази връзка, необходимо е да се уверите, че съответната програма работи коректно. Следва да се има предвид, че някои приложения изискват връзка с интернет, за да функционират нормално!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

4 thoughts on “Как да блокираме интернет достъпа на определена програма чрез Windows Firewall”

  1. Само бих добавил, че когато приложението със ограничен достъп е стартирано – компютърът няма интернет. Логично, но аз го установих впоследствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *