Няколко начина да проверим параметрите на компютъра в Windows 10

Windows 10 позволява да проверите параметрите на компютъра си по няколко различни начинa. С тяхна помощ имате възможност да „надникнете под капака“ на вашата система без инсталиране на външен софтуер.

В този материал ще ви демонстрираме няколко различни начина за извеждане на различни системни данни за хардуера и операционната система, използвайки изцяло ресурсите на Windows 10.

Как да изведем информация за системата през Settings (Настройки)

Ще започнем с най-простия начин за проверка на хардуерните спецификации. Тук ще използваме приложението за настройка Settings Settings в Windows 10.

За целта влезте в меню Start Start > Settings Settings > System > About (Start Старт > Settings Настройки > Система > Информация). Секция Device specifications (Спецификации на устройство) дава някаква информация за системата, макар и съвсем обща.

About

Този метод е подходящ, ако ви трябва съвсем обща информация за параметрите на компютъра ви – процесор, RAM и операционна система. Ако смятате, че тази информация е прекалено обща и недостатъчна, разгледайте следващите методи.

Как да изведем информация за системата чрез System Information

Наименованието на инструмента System Information говори само за себе си. Той е част от операционни системи Windows от много време насам и позволява да получим детайлна информация за системата (хардуер, софтуер). Ето как става това:

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация от Start + R. В него изпълнете msinfo32.

msinfo32
Забележка: може да използвате и формата за търсене до менюто Start Start, където да потърсите msinfo32. Това ще ви отведе до приложението System Information.

2. Ще се отвори прозорецът на инструмента System Information. Той позволява да преглеждате различни категории данни за системата, като същите са подредени в дървовидна структура в лявата част на прозореца.

System Information

Приложението System Information предоставя разнообразна, дори прекалено детайлна информация за вашата система – хардуени ресурси, хардуерни компоненти, драйвери, стартирани процеси, мрежови връзки и куп други неща. Това е един от най-добрите начини за проверка на параметрите на компютъра ви чрез възможностите на Windows.

Как да изведем информация за системата чрез инструмента DirectX Diagnostic Tool

Това е един стар и изпитан метод за извличане на информация за системата чрез възможностите на Windows. DirectX Diagnostic Tool показва обобщена информация за системата, както и малко по-детайлни данни за видео контролера и аудио контролера.

Ето как може да използвате диагностичния инструмент на DirectX във всички версии на Windows:

1. По аналогичен на горния метод изпълнете в прозореца Run (Изпълнение) командата dxdiag.

Забележка: Вероятно ще видите диалогов прозорец, който ще ви попита дали да направи проверка за цифров подпис на драйверите. Изберете Yes (Да), ако сте свързани към интернет.

2. Ще се отвори прозореца на DirectX Diagnostic Tool, който визуализира информация за системата в няколко страници (таба):

System – показва обобщена информация за системата – име на компютъра, точна версия на операционната система, модел на устройството, версия на BIOS, процесор, оперативна памет и версия на DirectX.
Display – показва информация за видео картата (производител, модел, памет), видео драйвера и установени проблеми в тяхната работа.
Sound – показва информация за аудио контролера, неговия драйвер и установени проблеми в тяхната работа.
Input – извежда информация за входните устройства.

dxdiagБутонът Save All Information от своя страна експортира цялата тази информация в текстов файл на локалния диск.

Как да изведем информация за системата през Windows PowerShell

Конзолата Windows PowerShell е мощен инструмент, който също може да бъде използван за извличане на пълна информация за системата.

1. Стартирайте Windows PowerShell като администратор по избран от вас начин – напр. чрез изпълнение на powershell в прозореца Run или чрез използване на формата за търсене до меню Start Start. Ако използвате търсачката, стартирайте конзолата като администратор, както е показано на изображението:

powershell като администратор

2. В прозореца на Windows PowerShell, изпълнен като администратор въведете команда Get-ComputerInfo и натиснете Enter.

get-computerinfo

3. Ще бъде изведена детайлна информация за вашата система, подобно на изображението горе.

Как да изведем информация за системата през командния ред (Command Prompt)

Инструментът System Information може да бъде изпълнен и през командния прозорец в Windows. По този начин информацията за системата се извежда директно в прозореца на Command Prompt. Съществува и опция същата да бъде съхранена в текстов файл, но това ще разгледаме малко по-надолу.

1. Стартирайте командния прозорец (Command Prompt) като администратор. Най-лесният начин за това е чрез използване на формата за търсене до менюто Start Start – потърсете cmd и използвайте опция Run as administrator (Изпълняване като администратор).

cmd като администратор

2. Въведете команда systeminfo и натиснете Enter.

systeminfo

Ще се зареди подробна информация за вашата система, включваща данни за операционната система, оперативната и виртуална памет, часовата зона, инсталираните актуализации и т.н.

3. За ваше улеснение данните от горната команда могат да бъдат съхранени с текстов файл. За тази цел изпълнете командата systeminfo в следния вид:

systeminfo > път и наименование на файла.txt

Така например, ако изпълним systeminfo > D:\info.txt, информацията за системата ще се експортира автоматично във нов текстов файл info.txt на локален диск D:.

Кога са ни необходими системните спецификации?

Познаването на параметрите и спецификациите на хардуера, фърмуера и софтуера на даден компютър е от ключово значение в някои ситуации. В този ред на мисли ще ви дадем един класически пример: искате да проверите дали устройството покрива хардуерните изисквания за определена игра (или друг софтуер)?! Ето момент, в който трябва да сте наясно със спецификациите разполагаемия хардуер, за да ги сравните с препоръките на производителя на софтуера.

Сещам се и за втори сценарий: планирали сте някакъв ъпгрейд на хардуера на вашата система. Отново ще ви е необходима точна информация в момента с какво работите (хардуерни устройства, версия на BIOS и т.н.), за да подберете точните компоненти.

Всичката тази информация може да бъде снета с използване на някои от методите, описани в този материал. Ако пък не ви удовлетворяват резултатите, на ваше разположение в мрежата са популярни софтуерни инструменти като Speccy, ASTRA32, HWiNFO, EVEREST Home Edition и др.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *