Икона за мрежа

Иконата за мрежа (Wi-Fi или Ethernet) не се показва в лентата на задачите? Възможни решения!

Windows 10 ви дава достъп до някои от най-често използваните функции, чрез икони в лентата на задачите. Обикновено това са иконите за силата на звука, на антивирусната програма и разбира се, иконата за достъп до жична (Ethernet) или безжична (Wi-Fi) мрежа.

Всъщност, иконата за достъп до Wi-Fi мрежа е може би най-важната при всички преносими устройства. Тя не просто показва статуса на мрежовата връзка. С помощта ѝ имате възможност да изберете мрежата, към която да се свържете, както и да прекъснете Wi-Fi връзката при необходимост. Какво бихте направили, ако тази иконка ненадейно изчезне от лентата на задачите (taskbar)?

В този материал ще разгледаме възможните решения на подобен проблем, а именно: липсваща икона за мрежова връзка до часовника на Windows. Ще започнем от най-простите решения на този проблем.

Включване на иконата за връзка с мрежа през настройките на Windows 10

Иконата за връзка с мрежа би следвало да се показва до часовника. Това е зададено по подразбиране независимо дали компютъра ви използва кабелен интернет, безжична Wi-Fi връзка или не е свързан по никакъв начин с локалната мрежа.

Нека се има предвид, че повечето икони могат да бъдат изключвани и съответно въобще да не се показват в таскбара. Именно в това може да се корени проблемът и ще ви предложим едно просто решение в няколко стъпки:

1. Влезте в Start Start > Settings Settings > Personalization > Taskbar (Start Старт > Settings Настройки > Персонализиране > Лента на задачите).

2. От секция Notification area (Област за уведомяване) кликнете на линка Turn system icons on or off (Включване или изключване на системни икони).

3. Уверете се, че иконата Network (Мрежа) е включена. Ако не е, може би това е проблемът! Преместете плъзгача на On (Вкл.) и погледнете дали иконата се е появила до часовника.

Turn system icons on or off

Забележка: Ако всичко изглежда наред, може да опитате да „ресетнете“ иконата Network (Мрежа) чрез изключване и повторното ѝ включване.

4. Ако иконата за мрежова връзка все още липсва, върнете се на предходната стъпка. От секция Notification area (Област за уведомяване) кликнете на линка Show which icons appear on the taskbar (Избор на иконите, които да се показват в лентата на задачите). Включете показването на иконата Network (Мрежа) чрез преместване на плъзгача на позиция On (Вкл.).

Show which icons appear on the taskbar

Включване на иконата за връзка с мрежа през Local Group Policy Editor

Иконата за мрежа може да бъде забранявана и съответно разрешавана през Local Group Policy Editor в Windows 10. Ето как става това:

1. Отворете прозореца за изпълнение Run (Изпълнение), примерно чрез клавишна комбинация от Start + R. Изпълнете gpedit.msc, за да отворите Local Group Policy Editor.

gpedit.msc

2. През левия панел на прозореца достигнете до User Configuration > Administrative Templates > Start Menu and Taskbar.

3. В десния панел на прозореца на Local Group Policy Editor следва да намерите настройката Remove the networking icon. С двоен клик на мишката я отворете.

Remove the networking icon

4. Задайте статус Disabled, след което запазете промените с Apply и OK. Тук обръщам внимание, че промените ще са видими след рестарт на процеса Windows Explorer!

Remove the networking icon - Disabled

Преинсталирайте драйвера за безжичната мрежа

Липсата на икона за Wi-Fi до часовника понякога се дължи на проблем с драйвера за безжичния мрежови адаптер. Поправката на проблемен или остарял мрежови драйвер се коригира с неговото деинсталиране и повторната му инсталация.

Препоръчваме първо да изтеглите нов, актуален драйвер от сигурен източник – от официалния сайт на производителя. Едва след това да преминете към премахване на съществуващия драйвер. Ето как става това:

1. Стартирайте Device Manager (Диспечер на устройства)*.

* Достъпът до Device Manager (Диспечер на устройства) е възможен по няколко различни начина – чрез клик с десен бутон на мишката върху менюто Start Start и избор на опция Device Manager; с изпълнение на devmgmt.msc в прозореца Run; през свойствата на This PC и т.н.

2. Локализирайте драйвера за безжичната мрежа. За целта разгърнете категория Network adapters (Мрежови карти) и потърсете устройството (често пъти съдържа в името си „wireless“ или „wi-fi“).

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху безжичния мрежови адаптер и изберете опция Uninstall device (Деинсталиране на устройство), за да деинсталирате използвания в момента драйвер.

Uninstall device

4. В диалоговия прозорец, който вероятно ще видите малко след това, поставете отметка на Delete driver software for this device. Идеята е да се изтрие съществуващият драйвер от диска, за да бъде възможно да се изпълни чисто инсталиране на новия.

5. Рестартирайте системата!

6. Инсталирайте драйвера за мрежовия адаптер, който предварително трябва да сте изтеглили.

Рестартирайте мрежовите услуги в Windows

Препоръчваме тази стъпка да бъде изпълнена само в случай, че никой от гореизброените методи не даде нужния резултат. Това е метод, който се изразява в рестартиране (изключване и повторно включване) на определени услуги на Windows.

1. През прозореца Run (Изпълнение) изпълнете services.msc. Това би трябвало да отвори прозореца Services (Услуги) на Windows.

2. Стопирайте и след това включете отново следните услуги:

Telephony.
Remote Procedure Call.
Remote Access Connection Manager.
Plug and Play.
Network Connections.

Демонстрирахме ви няколко метода за извеждане на таскбар иконата за връзка с мрежа – безжична или чрез кабел. Отново подчертаваме, че в Windows 10 тази икона по подразбиране би следвало да се показва винаги в зоната до часовника. Внезапното ѝ изчезване може да се дължи на потребителска намеса в настройките, бъг в операционната система или проблем с мрежовите драйвери.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *