Как да премахнем директорията Windows.old в Windows 10

При надстрояване (ъпгрейд) на Windows 10 инсталационният процес съхранява предишната версия на операционната система в специална директория Windows.old. По този начин инсталацията разполага с необходимите файлове, за да възстанови операционната система в случай, че нещо се обърка. Нещо повече – съхраняваните файлове от предходната версия на Windows 10 позволяват на потребителя да я възстанови при необходимост дори и на малко по-късен етап.

Директорията Windows.old на практика е копие на по-голямата част от съдържанието на системната директория Windows, както и на част от програмните файлове (Program files) на Windows приложенията. С други думи казано, това е резервно (backup) копие на операционната система, създадено към момент преди инсталирането на нова Windows версия или Preview Built.

Windows.old се съхранява на системния дисков дял (обикновено това е C:) и заема значително място на него. Mного съвременни компютри и лаптопи идват с неголямо SSD и потребителите търсят начин да премахнат безопасно Windows.old, за да освободят някой друг гигабайт пространство.

В този материал на PCGuide.bg ще ви покажем няколко метода за изтриване на директорията от предишната версия на Windows – Windows.old. В тях използваме изцяло ресурсите на операционната система, без инсталиране на външен софтуер.

Използвайте настройките на Windows и Storage Sense

Най-лесният метод за премахване на съхраняваните стари инсталации на Windows 10 е чрез използването на функцията Storage Sense.

Storage Sense е възможност в Windows, предназначена да оптимизира използването на вашето дисково пространство. Освобождаването на свободно място на диска с помощта на този инструмент позволява изтриване на директорията Windows.old. Ето как става това:

1. Стартирайте Start Start > Settings Settings > System > Storage (Start Старт > Settings Настройки > Система > Място за съхранение).

2. Windows ще провери на бързо как се използва дисковото пространство и колко може да бъде освободено.

Забележка: по подразбиране автоматичното използване на Storage Sense е изключено. За изпълнение на този метод не е необходимо тази опция да се разрешава.

3. Кликнете върху Temporary Files (Временни файлове), за да посочите кои временни файлове на операционната система да бъдат изтрити.

Временни файлове

4. Премахнете отметките, зададени по подразбиране (опционално). Поставете отметка на Previous Windows installation(s) и използвайте бутон Remove files (Премахни файловете) за изтриване на избраните данни.

Previous Windows installation(s)

Използвайте Disk Clean-up в Windows

Макар Storage Sense да е един по-нов инструмент за почистване на диска, добре познатият Disk Clean-up е все още наличен и в този случай би свършил същата работа.

1. Отворете This PC (Този компютър) и кликнете с десен бутон върху системния дисков дял (обикновено това е локален диск C:). От контекстното меню изберете Properties (Свойства).

2. От таб General (Общи) кликнете на бутон Disk Clean-up (Почистване на диска).

Почистване на диска

3. От прозореца на Disk Clean-up кликнете на бутон Clean up system files (Изчистване на системни файлове).

Изчистване на системни файлове

4. Посочете кои файлове искате да се изчистят от диска. За изтриване на предходната инсталация от директория Windows.old трябва да поставите отметка на Previous Windows Installation(s)! След това потвърдете с ОК.

Previous Windows installation(s)

Забележка: По ваше желание от горния прозорец може да премахнете останалите зададени по подразбиране отметки, ако не желаете други данни да бъдат изтривани.

5. Ще видите диалогов прозорец, който иска да потвърдите, че искате тези файлове да бъдат перманентно премахнати. Кликнете на Delete Files (Изтриване на файлове), за да продължите.

Изтриване на файлове

Принципно, Windows съхранява папката Windows.old за определено време (10 дни), след което я изтрива автоматично. Идеята е през този период потребителят да има възможност да възстанови предишното състояние на операционната система, ако срещне сериозни проблеми след надграждането ѝ с нова версия.

В тази връзка препоръчваме премахването на директорията със старата инсталация да става със създадените за тази цел възможности на Windows, а именно Storage Sense или Disk Cleanup. Напомняме, че премахването на папка Windows.old ще ви лиши от възможността да се върнете към предходната версия на Windows 10. Убедете се, че след надграждане операционната система работи стабилно и едва след това преминете към изтриване на предишната инсталация.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *