Помощник за актуализация на Windows 10

Помощник за актуализация на Windows 10 – бързo и леснo ъпдейтване до 20H2

Повечето потребители извършват актуализиране на Windows 10 с последната налична версия, използвайки Windows Update. При редовно актуализирана операционна система идва етап, при който операционната система предлага на потребителя връзка (линк) за изтегляне и инсталиране на актуализация с последното издание на Windows 10. Истината е, че Windows Update не винаги извежда този линк или това става, но с месец-два закъснение при някои устройства.

Разглеждали сме и друг начин за надстрояване на операционната система, прескачайки Windows Update – чрез инструмента Media Creation Tool. Той изтегля .iso дисков образ на последната налична версия на Windows 10, след което ви дава възможност да надградите с нея вашия компютър или да създадете инсталационна USB флаш памет, която може да бъде използвана и за друго устройство.

Виж Надграждане на Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool

В този материал ще ви демонстрираме трети, още по-лесен начин за актуализиране на Windows 10 до последното издание. Ще използваме един инструмент на Майкрософт, наречен Помощник за актуализация на Windows 10 (Windows 10 Update Assistant).

Подобно на Media Creation Tool, Windows 10 Update Assistant изтегля и инсталира актуална версия, но с много по-малко действия от страна на потребителя. Тъй като този вид актуализиране е вид надграждане на Windows, следва да подчертаем, че този процес преминава без загуба на потребителските файлове. Това прави Windows 10 Update Assistant предпочитан инструмент, ако искате да актуализирате вашия Windows 10 до последната версия във време, когато не използвате устройството.

Актуализиране на Windows 10 с помощта на Помощник за актуализация на Windows 10

Използвахме Помощника за актуализация на Windows 10 (Windows 10 Update Assistant), за да надградим компютър с версия 2004 на операционната система до последната за момента версия – 20H2 (т.нар. „актуализация от октомври 2020 г.“) за Windows 10.

1. Може да използвате следния линк, за да свалите помощника за актуализиране на Windows 10. Използвайте бутон Актуализирай сега (Update now), за да изтеглите инструмента.

Актуализирай сегаЗабележка: Обърнете отново внимание, че в страницата на Майкрософт използваме бутона Актуализирай сега. Именно той ни отвежда до помощника за актуализация. От своя страна бутон Изтегляне на инструмента сега ще свали съвсем друг инструмент – Media Creation Tool, за който многократно сме писали.

2. Стартирайте изтегления файл.

Актуализиране сега

В прозореца, който се отваря може да видите текущата версия на операционната система и версията, до която ще се актуализира. Кликнете на бутон Актуализиране сега (Update now), за да продължите напред с ъпдейта.

3. Помощникът за актуализация на Windows 10 ще провери дали параметрите вашия компютър (процесор, оперативна памет и дисково пространство) са достатъчни.
Ако компютърът ви е съвместим, продължете напред.

Актуализиране сега

4. Ще започне изтегляне, а след това подготовка за инсталиране на новата версия на Windows 10.

Изтегляне, подготовка и инсталиране

Този процес отнема известно време – около час, дори и повече. През това време може да минимизирате този прозорец и да използвате компютъра си, но без да го рестартирате, гасите или да прекъсвате интернет връзката!

5. В края на този етап от актуализацията системата ще ви поиска рестарт. Може да използвате бутона Рестартирай сега (Restart now) или да отложите рестарта за по-късно. Ако не го направите, помощникът за актуализация ще рестартира вашия компютър след 30 минути – предостатъчно време, за да съхраните текущата си работа.

Рестартирай сега
Препоръката ни е да съхраните текущата си работа и да натиснете бутона Рестартирай сега (Restart now). Ще видите съобщение, което ви казва, че ще бъдете отписани от системата всеки момент. Малко след това устройството ще се рестартира автоматично.

6. След рестартирането си Windows ще продължи с останалата част от инсталацията на актуализацията. Отново ще трябва да изчакате търпеливо, като не бива да гасите или рестартирате принудително устройството.

След като цялата процедура приключи, вероятно ще установите, че Помощникът за актуализация на Windows 10 (Windows 10 Update Assistant) е поставил своя икона на работния плот. Ако разгледате устройство D: на вашия твърд диск, ще видите и директория с някои големи по размер файлове, използвани за актуализацията на Windows 10. Не е необходимо да изтривате тези данни ръчно! При деинсталиране на Помощникът за актуализация на Windows 10 те се премахват от вашия диск.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *