Двуканален режим на RAM

Какво е двуканален режим (Dual channel) на RAM паметта и как работи

RAM паметта е един от най-ключовите компоненти в компютърната система. Ако сте се интересували как да извлечете от оперативната памет максимална производителност, няма как да не сте срещали понятието двуканален режим или Dual Channel.

В този материал на PCGuide.bg ще се опитам да обясня какво е двуканален режим на оперативната памет и как работи той. Ще дам и някои насоки в тази връзка за тези от вас, които са решили да ъпгрейдват (надграждат) RAM паметта на своя компютър.

Първо, как работи RAM паметта

RAM (Random Access Memory или памет с произволен достъп), наричана още оперативна памет е енергозависима памет, налична във всеки настолен компютър или лаптоп. Използва се за временно съхранение на данни – заредените процеси, услуги, файлове и др.

RAM паметта комуникира с останалата част от компютъра чрез контролера на паметта на централния процесор (CPU). Самата комуникация RAM <-> процесор се осъществява с помощта на шина. В днешно време контролерите на паметта имат повече от един канал* за комуникация, рядко се среща едноканален режим. Това от своя страна позволява по-бърз обмен на данни, а оттам и по-голяма производителност.

* Каналът на паметта на практика е физическа връзка за пренос на данни между RAM модула и централния процесор. По-конкретно, това е път за комуникация на самата памет с контролера на паметта, интегриран в процесора. Каналът има теоретичен лимит от максимално количество данни, които могат да бъдат трансферирани наведнъж – т.нар. честотна лента.

Многоканалния режим на работа на RAM паметта може да е с два канала (Dual channel), три канала (рядко срещан), четири канала, а при сървърните системи може да са шест и осем канала. Всички варианти на многоканалния режим на работа на оперативната памет увеличават скоростта на трансфер на данни чрез добавяне на повече канали за комуникация между самата RAM и контролера ѝ.

Двуканален режим на работа на RAM (Dual Channel RAM)

Dual Channel или двуканалния режим на работа на паметта е най-разпространения вариант на многоканалната памет сред повечето потребителски компютри.

Двуканалната памет е технология, която използва два канала на паметта, за да увеличи скоростта на трансфер между оперативната памет на вашия компютър и процесора. В двуканален режим (Dual channel) две физически RAM памети комуникират едновременно, но по отделни канали. Това води до значително по-голяма производителност, тъй като вече споменахме, че използването само на един канал си има някакъв лимит.

Нека дадем пример: имаме компютърна система, на която е инсталирана една платка RAM от 16GB. Ако на същата тази система поставим две еднакви платки от по 8GB (със същата честота като тази от 16GB), отново ще имаме общо 16GB оперативна памет. Разлика в производителността като цяло обаче ще има и тя ще е в полза на конфигурацията с 2x8GB, стига паметта да е поставена по коректния начин, за да работи двуканално.

Какво се изисква, за да работят RAM паметите в двуканален режим

Първото е да имате поне два физически модула RAM, може и четири (важното е да са четен брой). Ако в системата е инсталирана само една платка памет, то където и да я поставите, тя винаги ще работи в едноканален режим. В тази ситуация можете да закупите и поставите втора платка RAM. Тя обаче трябва да има същите спецификации по отношение на обем (GB), честота и латентност, за да работи двуканалния режим.

Памети с еднакви спецификации

Първото нещо, което става ясно от горното е, че платките с RAM трябва да са идентични откъм спецификации, за да работят в Dual Channel. На теория може да съчетавате памети в двуканален режим от различни производители, стига да имат еднакъв капацитет, скорост, латентност и тайминги. Последното е малко трудно, ето защо препоръчваме винаги да закупувате две напълно еднакви RAM памети за двуканален режим.

Във връзка с горното, повечето производители на памети предлагат комплект (кит) от две еднакви памети. Смятам, че това е най-сигурното решение за „подкарването“ им в двуканален режим.

Kingston Fury кит от 2 памети

Комбинирането на памети с различни спецификации би довело до неизползване на потенциала им, а в някои случаи дори до несъвместимост. Така например, ако системата ви разполага с една плочка RAM с честота 2400MHz, то паметта ще работи на нея. Ако добавите втора плочка със същия обем, но с поддръжка на 3200MHz, то тя ще работи по-ниската честота – 2400MHz. Причината е, че ако са поставени две платки с RAM с различни честоти, системата се ограничава до тази с най-ниска честота (в конкретния пример 2400MHz, като приемаме, че процесорът поддържа памети на 3200MHz).

Процесор с поддръжка на Dual Channel

Процесорът е този компонент, в който е интегриран контролера на паметта. При старите компютри същия този контролер беше в чипсета (обикновено в северния мост), но сега нещата са различни. За щастие всички съвременни процесори поддържат двуканален режим на работа на паметите.

Коректно поставяне на паметите в слотовете на дънната платка

Дънната платка е друг компонент, от който зависи правилното функциониране на двуканалния режим на работа. За да работи в Dual Chanel, дънната платка трябва да има два съвпадащи слота, които поддържат двуканален режим заедно. За щастие, повечето съвременни дънни платки поддържат тази функция.

Дънните платки с четири DIMM слота обикновено са конфигурирани за двуканални двойки. С други думи, платка с четири слота ще има две отделни двойки двуканални слота за памет. Нещо повече, много от тези с четири DIMM слота за RAM могат да са с различни цветове (по двойки), за да подскажат на потребителя къде да постави двойките платки с памет. Ако слотовете са в един и същи цвят то със сигурност някъде до тях се е надписана схема (примерно DIMM_A1, DIMM_B1, DIMM_A2, DIMM_B2).

Конфигурация на DIMM слотовете за RAM

Ако разполагате с два съвместими модула RAM, трябва да ги инсталирате на слотовете с един и същи цвят – DIMM_A2 и DIMM_B2. Ако добавите още две платки памет си поставяте на слотове DIMM_A1 и DIMM_B1. Така ще получите две двуканални двойки памети, което е най-оптималния вариант.

Начини за подреждане на банките RAM

При дънните платки за настолен компютър обикновено има четири слота за модули памет. Персонални компютри с малък форм-фактор, като дънни платки micro-ITX или някои бюджетни micro ATX обикновено имат само два слота. В тази ситуация обичайно всеки слот е свързан към различен канал. Поставяйки две идентични платки с RAM на всеки от тях, пак ще могат да работят в двуканален режим.

Как стои въпросът при лаптопите

Преносимите компютри също могат да използват двуканален режим на работа на RAM паметта, но има и изключения. Част от бюджетните лаптопи, предназначени основно за училище или за работа в офис идват с памет, запоена на самата дънна платка. Обикновено има един наличен SODIMM слот, който дава възможност за надграждане на паметта. При такива лаптопи интегрираната памет работи на едноканален режим. Тук въпросът с двукананлния режим при добавяне на допълнителна платка RAM на свободния слот е малко по-специфичен и сложен.

Ще дам един пример: имате лаптоп с 8GB запоена памет на дънната платка. Добавяте още 8GB на свободния слот. При сходни характеристики на паметите (запоената и допълнителната) би следвало цялата налична памет от 16GB (8GB+8GB) да работи в двуканален режим. Ако добавите обаче платка от 16GB на свободния слот, ще получите общо 24GB RAM (8GB запоена + 16GB допълнителна). Стига добавената памет да е със сходни спецификации, вероятно пак ще работи двуканалния режим, но само за 8GB от нея. Останалите 8GB ще работят в едноканален режим. Ако греша, поправете ме в коментарите долу.

При по-скъпите, основно при геймърските лаптопи производителят е предвидил два отделни слота за RAM. Разглобявайки чисто нови геймърски лаптопи обикновено виждам, че практиката на производителите е да поставят два еднакви SODIMM RAM модула на двата налични слота. Примерно, устройството фабрично идва с 16GB RAM, като производителят е поставил два модула от по 8GB на двата слота. Идеята е да се използват преимуществата на Dual Channel технологията. При ъпгрейд на паметта на такъв лаптоп следва да се премахнат и двете фабрични памети, а на тяхно място да се инсталират две нови – задължително еднакви RAM модула. Така ще бъде сигурно, че след надграждането на паметта, тя ще работи отново на двуканален режим.

Добавяне на двойка RAM памети в лаптоп

Как да разберем дали RAM паметта ни работи в двуканален режим

При доста по-старите компютри непосредствено след включването им се появяваше един черен екран на BIOS. Той даваше данни за хардуера – вид и версия на BIOS, процесор, количество RAM памет, проверка на паметта и т.н. Ако оперативната памет е в двуканален режим, тази информация излизаше там.

Както и да е, това е вече в миналото. Днешните компютри зареждат много по-бързо и обикновено се показва само логото на дънната платка за момент, след което зарежда операционната система.

Има различни софтуерни приложения, които могат да ви дадат информация, използва ли се Dual Channel. Аз предпочитам програмата CPU-Z, която е безплатна и може да се изтегли във вид на инсталация или в ZIP архив (без да е нужно да се инсталира). В таб Memory, поле Channel # на приложението може да се провери дали паметта използва едноканален или двуканален режим.

CPU-Z таб MemoryИнструментът CPU-Z показва колко канала използва паметта. Понякога може да излиза просто Dual, както в случая. В други ситуации може да е 2 x 64-bit, което също означава двуканален режим.

В заключение

Работата на RAM паметите в многоканален (двуканален) режим осигурява по-добър трансфер на данни между оперативната памет и централния процесор. Това допринася в немалка степен за общата производителност на системата. Например при игри, които консумират много от системните ресурси използването на двуканален режим на паметта може да увеличи броя кадри в секунда (FPS).

Съветът ми е, ако сглобявате геймърска конфигурация, такава за видеообработка или машина за стрийминг, направете така, че желаното количество RAM памет да е на две или дори четири платки. Те задължително трябва да са с еднакви характеристики, като най-добре да са от една и съща марка/модел.

Например, ако сте решили компютърът ви да бъде с 64GB RAM, а дънната ви платка е с четири DIMM слота, закупете кит от 2x32GB RAM. Още по-добра достъпност до паметта процесора ще има, ако сте инсталирали 4x16GB. В този случай ще имате две двойки двуканални памети, което е идеалния вариант, макар че ще останете без свободни слотове.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Какво е двуканален режим (Dual channel) на RAM паметта и как работи”

  1. Много полезна информация.Аз има 4 по 16гб рам памети от един и същи модел.Само датата на производство е различна.Пише 2 x 64-bit , а режимът е XMP.3200 MHz и като го пусна ми пише че работи на 1600 MHz.Процесорът е Ryzen 5 3600.Не работи режима на пълната скорост, а работи на половината скорост.Дали е заради режима,който е за Интелски процесор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *