Safe mode в Windows 11

Как да влезем в Safe Mode (Безопасен режим) при Windows 11

Safe Mode (Сейф мод) или Безопасен режим e вид диагностичен режим, при който Windows се стартира с минимален набор от драйвери и услуги. Зареждат се само най-необходимите компоненти на операционната система, премахват се част от устройствата, с изключение на тези, които са необходими за въвеждане и извеждане на информацията (напр. мишка, клавиатура, дисплей).

Вече споменах, че това е диагностичен режим. Safe Mode не е предназначен за извършване на обичайните ни дейности. Безопасният режим е среда, която ви дава възможност да изолирате даден проблем, причинен от допълнителна услуга, драйвер или софтуер.

Съществуват три варианта на безопасен режим в Windows 11

  • Safe Mode – това е класическият вариант на безопасен режим, при който всички услуги са сведени до минимум, включително и тези за достъп до мрежа/интернет.
  • Safe Mode with Networking – това е вариант на сейф мод, при който се зареждат допълнително тези драйвери и услуги, които са необходими за достъп до мрежа. Този вариант на безопасния режим се използва, когато ни е нужен интернет или достъп до локална мрежа.
  • Safe Mode with Command Prompt – ако стартирате този вариант на сейф мод, ще видите един голям команден прозорец (Command Prompt). Липсва графичен интерфейс и всяко едно действие се извършва с въвеждане на командни редове. Подобно на обикновения Safe mode, този режим също не позволява достъп до мрежа.

Как да стартираме Windows 11 в Safe Mode (Безопасен режим)

Начините за достъпване на режима Safe Mode в Windows 11 са няколко. Ще ви покажа всеки един поотделно в следващите точки.

Метод 1: Влизане в Safe Mode през приложението Settings (Настройки)

Ако сте влезли под Windows 11 имате възможност да престартирате системата в безопасен режим, използвайки приложението за настройки Settings

1. Стартирайте приложението Settings (Настройки) от менюто Старт или чрез клавишна комбинация от Win клавиш + I.

2. От лявата страна на прозореца с настройките изберете System (Система), след това кликнете на секция Recovery (Възстановяване).

Start - Settings - System - Recovery

3. Ще видите секция Advanced startup (Разширено стартиране). От нея кликнете на бутона Restart now (Рестартирай сега).

Advanced startup - Restart now

Ще видите предупредителен диалогов прозорец, от който също трябва да изберете Restart now (Рестартирай сега).

4. След горните стъпки ще се стартира режимът Advanced startup options. Изберете Troubleshoot.

Troubleshoot

5. От следващия екран изберете Advanced options.

Advanced options

6. След това кликнете на Startup settings.

Startup settings

7. Следващият екран ще ви изведе списък какви опции ще са налични при рестартиране на системата. Просто кликнете на бутон Restart.

кликнете на Restart

8. След като се появи екранът на снимката долу, натиснете клавиш 4 или F4, за да влезете в Safe Mode.

изберете в кой режим на Safe mode да стартира системата

Забележка: При нужда от сейф мод с достъп до мрежа натиснете клавиш 5 (или F5), а ако желаете да използвате конзолата, натиснете 6 (F6).

Метод 2: Влизане в Safe mode чрез SHIFT + Restart (алтернативен начин)

Има вариант, при който може да си спестите влизането в приложението Settings (Настройки) и да достъпите Advanced startup options по доста по-лесен начин.

За целта задръжте клавиш SHIFT натиснат и рестартирайте системата от опция Restart през меню Start. Ако не сте се вписали в акаунта си, може да използвате и опцията за рестартиране през екрана за вписане.

Системата ще се рестртира, като ще зареди в режим Advanced startup. Оттук насетне нещата са същите като описани в горния метод (от точка 4 до точка 8).

Метод 3: Влизане в Safe Mode чрез msconfig

За достъп до сейф мод може да се използва прозореца на System configuration (msconfig), а стъпките за това са следните:

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от Win клавиш + R). В него напишете msconfig и натиснете Enter, за да изпълните командата.

Run msconfig

2. От прозореца на System Configuration изберете таб Boot.

3. От секция Boot options поставете отметката на Safe boot. По подразбиране опция Minimal е активна, което отговаря на стандартния сейф мод – този без използване на мрежа.

Safe boot

4. Кликнете на бутон OK. Ще видите диалогов прозорец, от който трябва да изберете дали да рестартирате системата сега или да излезете от System Configuration без рестарт. Ако сте затворили всички приложения, кликнете на Restart.

Restart

След рестарт устройството ще зареди Windows в безопасен режим.

Как да излезем от Safe Mode

След като системата е вече в безопасен режим (Сейф мод), ще видите вашия десктоп без тапет и без повечето от иконите. Тъй като системата се стартира с минимален набор от функции няма да имате звук, както и мрежова връзка (освен ако не сте стартирали Safe mode with networking).

Менюто Start обаче е налично. За да излезете от безопасния режим, просто рестартирайте системата от Start > (Power) > Restart. След рестарта Windows 11 вече би трябвало да стартира в обичайния режим на работа.

Ако сте използвали последния метод (този с msconfig и Safe boot), след рестарт е твърде вероятно пак да се озовете в Safe Mode режим. За да излезете от него изпълнете следните стъпки:

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от Win клавиш + R).

2. Напишете msconfig и натиснете Enter.

3. От прозореца на System Configuration изберете таб Boot.

4. От секция Boot options премахнете отметката от Safe boot.

5. Запазете промените с Apply и OK, след което рестартирайте системата по обичайния начин.

В заключение: кога да използваме Safe Mode

Тъй като Сейф мод е диагностичен режим, неговото използване се свежда до ситуации, в които е нужно да се отстрани някакъв проблем с операционната система.

Safe Mode зарежда операционната система с минимум драйвери и услуги. Програмите на „трети страни“ не се зареждат с Windows в този режим. Това позволява да се провери дали възникналия проблем е налице само при нормално стартиране на операционната система. Ако системата е стабилна в Safe Mode, то вероятно проблемът се крие в някоя допълнителна услуга (приложение) или драйвер.

Safe Mode може да бъде използван за премахване на нежелан софтуер, който се стартира с Windows или злонамерен софтуер, който се разпространява по мрежата.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *