Екранен запис в Windows 11

Как да направим видеозапис на екрана под Windows 11 (10)

Windows 11, както и Windows 10 разполагат със свои приложения, които позволяват да правите видеозапис на екрана. Наличието на полезни вградени инструменти като Snipping Tool, Clipchamp или Xbox Game Bar позволяват да записвате всичко, което се вижда на работния плот.

В този материал ще ви представим кратко ръководство за екранен запис с всяко едно от приложенията на Windows поотделно.

Snipping Tool

Snipping Tool е опростено приложение в Windows, което освен екранни снимки позволява да записвате и видео на това, което е на екрана. Работата с него е лесна, но не разполага с нужния инструментариум за редактиране на видеата (може, но с използване на друг инструмент – Clipchamp).

Ето и стъпките за използване на приложението Snipping Tool за направата на екранен видео запис:

1. В търсачката от менюто Start потърсете приложението Snipping Tool.

2. От горната част на прозореца на инструмента кликнете на бутон Record (с иконка на видео камера), за да изберете режим на видео запис.

Record

3. Кликнете на бутон + New.

4. С курсора на мишката очертайте зоната от екрана, която искате да записвате.

5. В инструменталната лента горе са налични опции за заглушаване на микрофона и за заглушаване на системните звуци.

6. За да стартирате видеозаписа, кликнете на бутона Start, намиращ се в горната инструментална лента на приложението. Ще стартира брояч, след изтичането на който екранният запис ще започне.

Start

7. Спирането на записа става с червения бутон Stop.

8. След това имате възможност да прегледате видеото и да го запазите на локалния диск в MP4 формат с помощта на бутона с икона на дискета (Save as).

Save as

Microsoft Clipchamp

Microsoft Clipchamp е доста по-добре усъвършенстван инструмент, който позволява да създавате и редактирате видеа. В следващите редове няма да разглеждаме цялата му функционалност, а просто ще ви покажа как да създавате екранен запис с негова помощ.

1. В търсачката от менюто Start потърсете приложението Clipchamp.

*Забележка: Ако стартирате за първи път Clipchamp, вероятно приложението ще поиска да се съгласите с условията и да се впишете с акаунт в Microsoft.

**Забележка: Ако не разполагате с акаунт в Microsoft, може да използвате такъв в Google. В този случай ще бъдете пренасочени към интернет браузъра, където трябва да се впишете и да разрешите на приложението да има достъп до вашия Google профил.

2. След като стартирате приложението, кликнете на Create a new video (Създаване на нов видеоклип), от началния екран (Home).

Създаване на нов видеоклип

3. От инструменталната лента вляво кликнете на Record & create (Запис и създаване). Имате няколко възможности за създаване на различни видове записи – екран и камера, камера, екранен запис или само аудио. В случая ще изберем опция Screen (Екран), която записва това, което е на екрана.

Запис и създаване - Екран

4. Кликнете на големия червен бутон, за да продължите напред към създаването на нов видео запис на екрана.

Запис

5. В следващата стъпка трябва да изберете дали записът да е в рамките на прозорец (Window) или на целия екран (Entire screen). В прозореца трябва да кликнете на желания екранен обект за запис. След това с бутон Share може стартирате видео записа.

бутон Share

Забележка: макар името на бутон Share да е малко заблуждаващо, реално с него не споделяте нищо, а просто стартирате видеозаписа.

6. С бутон Stop sharing спрете видео записа, когато сте готови.

7. Кликнете на бутон Save and edit (Запиши и редактирай), за да преминете към следващата стъпка. В този етап имате възможност да правите корекции по направения видео запис – корекция на цветовете, изрязване, добавяне на аудио канал, промяна в скоростта на възпроизвеждане и т.н.

Запиши и редактирай

8. След като сте готови с редакцията, вече може да експортирате (съхраните) видеото във файл. За целта кликнете на бутон Export (Експортиране) от горния десен ъгъл. Ще бъде необходимо да посочите качеството на видео файла.

Експортиране

Xbox Game Bar

Xbox Game Bar e инсталиран по подразбиране в Windows 11 и Windows 10. Това е интрумент, насочен по-скоро към геймърите. С негова помощ може да записвате видео по време на гейминг и изпълнение на 3D приложения, както и да правите скрийншоти (екранни снимки).

Интересното при Xbox Game Bar е, че този инструмент при екранен запис може да бъде фокусиран към точно определено приложение. В същото време не позволява да записвате действия върху работния плот и файловия експлорер. Например, ако сте стартирали видео плейър в умален прозорец прозорец, Xbox Game Bar може да запише само прозореца на видео приложението, но не и работния плот зад него.

При видео игри на цял екран, Xbox Game Bar е отличен вариант за запис на вашия геймплей във видео. Именно това е неговото основно предназначение.

Xbox Game Bar разполага с опция за бързо стартиране на запис. С клавишна комбинация от Win клавиш + Alt + R можете да стартирате директно видозапис по време на игра. С изпълнение на същата комбинация или с бутон Stop може да спрете записа.

Видеоклиповете се съхраняват по подразбиране във потребителската директория на вашия акаунт, или по-конкретно C:\Users\директория на вашия акаунт\Videos\Captures.

Пълният инструментариум на Xbox Game Bar може да се стартира с клавишна комбинация от Win клавиш + G.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да направим видеозапис на екрана под Windows 11 (10)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *