Chrome известия

Как да забраним известията на Google Chrome при Windows 10

Известията на уеб браузъра Google Chrome са полезни, защото позволяват да получавате актуална информация за различни новости. Докато на някои потребители те са от полза, за други всичките тези нотификации могат да бъдат досадни и дори да пречат на ежедневната работа с компютъра.

Известия обикновено се появяват, когато волно или неволно сте позволили на някоя уеб платформа (URL) да ви изпраща такива. Понякога потребителите съвсем съзнателно позволяват на определени уебсайтове да им показват нотификации, а след това биват буквално „заливани“ от такива.

Неволното позволяване на известията от даден URL адрес е причина номер едно за нежелани известия. По подразбиране Chrome е настроен така, че винаги да изисква позволение от потребителя за показване на известия (виж точка 5 от Достъп до настройките за известията на Chrome). Не винаги обаче потребителите обръщат достатъчно внимание на всичко, което се показва на екрана.

Достъп до настройките за известията на Chrome

В този материал ще ви представим детайлно ръководство за това как бързо и лесно да забраните или ограничите известията от най-използвания интернет браузър при Windows 10.

1. Стартирайте Google Chrome. Отворете менюто на браузъра от бутона с трите вертикални точки от горния десен ъгъл на прозореца. Изберете опция Settings (Настройки).

Settings

2. Настройките на уеб браузъра ще се отворят в нов таб. Скролирайте надолу и изберете Advanced (Разширени), за да разгърнете допълнителните настройки на Chrome.

Advanced

3. От секция Privacy and security (Поверителност и сигурност) изберете Site Settings (Настройки за сайта).

Site Settings

4. Кликнете на Notifications (Известия) от секция Permissions (Разрешения).

Permissions Notifications

5. Пред вас ще се отвори прозорецът с настройките за известията на Google Chrome, за когото ще ви разясним някои неща.

Notifications

На първо място се уверете, че опция Ask before sending (Извеждане на запитване преди изпращане) е включена. По подразбиране тази възможност е активна и благодарение на нея браузърът ще ви иска разрешение за всеки URL адрес, който желае да ви изпраща нотификации.

От друга страна, в секции Block (Блокиране) и Allow (Разрешаване) се визуализират списъчно URL адресите и приложенията, чиито известия са съответно блокирани или разрешени.

Блокиране на показването на известия от даден уебсайт или разширение

1. След като сте отворили горния прозорец с настройките на известията в Google Chrome, важно е да прегледате за кои URL адреси или разширения те са позволени. Ето защо вниманието ви трябва да е насочено към секция Allow (Разрешаване) и съдържащите се в нея URL.

2. Срещу всеки URL адрес има бутон с три вертикални точки (More actions или Още действия), който извежда меню с три опции – Block (Блокиране), Edit (Редактиране) и Remove (Премахване).

Ще акцентираме върху разликите между Remove и Block:

  • Опция Remove (Премахване) премахва даден URL адрес от списъка с разрешените (секция Allow) или блокираните (секция Block) известия. Така например, ако премахнете с Remove даден адрес от секция Allowed, ще спрете и да виждате негови нови известия. Ако след това посетите този сайт през Chrome, вероятно отново ще видите диалогов прозорец с искане известията да бъдат разрешени.
  • Опция Block (Блокиране) блокира известията, генерирани от даден URL адрес. Нещо повече – при посещаване на въпросния адрес Chrome няма да ви показва диалогов прозорец с искане за съгласие или отказ от известия.

Block

Ако не желаете да виждате повече известия от даден уеб сайт, просто изполвайте опция Block (Блокиране). Така неговия URL адрес ще попадне с списъка на блокираните и не би следващо да виждате дори и прозореца на Google Chrome, който ви иска позволение.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *