Windows 10 1909

Как да надградим Windows 10 до версия 1909 (19H2) от ноември 2019 г.

Последната и най-актуална версия на Windows 10 към края на 2019 г. е версия 1909, която носи кодовото име 19H2. Тя бе пусната под формата на актуализация за Windows, а официалната дата на изданието е 12 ноември 2019 г.

Преди да пристъпим към ръководството за актуализиране на Windows 10 до версия 1909, ще ви запознаем накратко с новостите в това издание.

Версия 1909 от ноември 2019 г. включва в себе си по-скоро подобрения откъм производителност, ефективност и качество на работа, отколкото нови функции (за повече информация виж https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/whats-new-windows-10-version-1909).

Версия 1909 споделя общо ядро и съответно идентични системни файлове с Windows 10 версия 1903. Затова новите функции в Windows 10 (1909) са включени в най-новата месечна актуализация на качеството за Windows 10, версия 1903 (издадена на 8 октомври 2019), но са неактивни. Тези нови функции ще останат деактивирани, докато не бъдат включени през специален „пакет за активиране“, съобщават от Майкрософт.

Ако актуализирате устройство, използващо Windows 10 версия 1809 или по-стара, този пакет за активиране няма да може да се инсталира ръчно. Вместо това той ще бъде включен автоматично в актуализацията на функциите за версия 1909, допълват от Майкрософт. За това как да проверите текущата версия на вашия Windows, погледнете последната точка от този материал.

Много е важно да отбележим, че надграждането (актуализирането) до версия 1909 на този етап става само с потребителска намеса. Новото издание 19H2 в момента е налично като опционален, а не като критичен ъпдейт и инсталирането му трябва да бъде инициирано от вас.

Методите за надграждане на съществуваща инсталация на Windows 10 до версия 1909 са два. Първият, съвсем логично е чрез използване на инструмента Windows Update. Вторият е малко по-различен – използва се инструмента Media Creation Tool на Microsoft. Ето защо ще разгледаме и двата начина поотделно, а вие сами ще изберете кой да използвате.

Надграждане до версия 1909 на Windows 10 чрез Windows Update

Препоръчваме този подход, защото той автоматично би следвало да ви предложи да актуализирате до последната налична версия.

1. Стартирайте Windows бутон Start > Settings Settings > Update & Security > Windows Update (Windows бутон Старт > Settings Настройки > Актуализиране и защита > Windows Update).

2. В случай, че не виждате връзка към последната версия (1909) използвайте бутон Check for updates (Проверка за актуализации).

3. В крайна сметка трябва да видите секция с информация за наличие на версия 1909 и линк Download and install now (Изтегляне и инсталиране сега).

Download and install now

4. Кликвайки на връзката Download and install now (Изтегляне и инсталиране сега), започва свалянето и подготовката за инсталиране на версия 1909 на Windows 10.

Download 1909

5. След като свалянето на необходимите пакети за актуализиране завърши, ще видите нотификация за предстоящ рестарт на системата. Ако все още не сте затворили прозореца на Windows Update, можете да използвате бутон Restart now, за да рестартирате системата още сега.

Restart now

6. След рестартирането на вашия компютър ще започне същинската част по инсталиране на актуализацията за Windows 10. Процедурата отнема известно време, което може да варира от порядъка на 10-40 минути или дори повече (ако актуализирате версия 1903, процедурата трае доста по-кратко).

По време на актуализацията устройството ще се рестартира поне още веднъж до окончателното финализиране на инсталацията. В тази връзка, ако използвате преносим компютър, уверете се, че той е включен към електрозахранването. Дори актуализацията да продължи повече от очакваното време в никакъв случай не се опитвайте да прекратите процеса, както и да изключвате/рестартирате принудително вашето устройство!

Надграждане до версия 1909 на Windows 10 чрез Media Creation Tool

Това е един инструмент на Microsoft, за който сме говорили и преди. Media Creation Tool освен че може да бъде използван за сваляне и запис на легално копие на Windows 10, може да се послужи и за надграждане на съществуваща инсталация. Стъпките за това са следните:

1. Свалете от тук инструмента Media Creation Tool и го стартирайте на компютъра, който искате да надградите.

2. Необходимо е с бутон Accept да се съгласите с лицензното споразумение с Microsoft.

Accept

3. Изберете опция Upgrade this PC now и продължете напред с Next.

Upgrade this PC now

4. Ще започне сваляне на необходимите данни от сървър на Майкрософт. Това отнема известно време, зависещо до голяма степен от интернет връзката ви.

Downloading Windows 10

5. След като пред вас се появи прозореца, показан долу, трябва да изберете бутон Install. С него стартирате процеса по надграждане до версия 1909 на Windows 10, запазвайки файловете и инсталираните програми.

Install

6. Отново трябва да изчакате докато инсталацията на новата версия приключи. Възможно е през това време системата да се рестартира няколко пъти. Не бива да прекъсвате процеса по надграждане! Ако използвате преносим компютър, е силно препоръчително да му осигурите източник на постоянно напрежение.

Installing Windows 10 1909

Проверка на текущата версия на Windows 10 (опционално)

Независимо дали преди или след актуализацията, винаги имате възможност да проверите текущата версия на вашата операционна система Windows 10. Това става много лесно по следния начин:

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение), примерно чрез клавишна комбинация от Windows бутон + R. През него изпълнете winver.exe.

winver.exe

2. Ще се появи малък прозорец, в който се вижда текущата версия на Windows.

About Windows

Ако желаете да се уверите, че вече сте актуализирали до версия 1909, горните стъпки трябва да бъдат изпълнени след като се направят всички поискани от системата рестартирания на устройството.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *