Windows 7 System Recovery Options

Как да прехвърлим файловете си от локален диск C:, когато Windows не зарежда

При нормално работеща Windows система преместването на най-важните файлове от системния диск на друг носител на данни е лесна задача. Но когато поради някакъв проблем операционната система не иска да зареди, архивирането/прехвърлянето на важната информация е значително по-сложна операция.

По принцип операционните системи Windows разполагат с няколко инструмента за поправка на различни проблеми със стартирането на системата, в т.ч. и за възстановяването ѝ към определен момент. Истината обаче е, че тези възможности не винаги дават желания резултат. Съществуват системни грешки, които не могат да бъдат отстранени толкова лесно и в крайна сметка се прибягва до пълно преинсталиране на Windows.

Защо е важно да архивирате данните си преди преинсталация на Windows

Преинсталацията на Windows обикновено е свързана с премахване цялата информация от системния дисков дял. Това най-често е локален диск C:, който е обичайна локация за операционната система и инсталираните програми. В повечето случаи този дял от твърдия диск бива форматиран /изтриван и създаден наново/ още в началото на инсталацията. Този подход е препоръчителен в редица случаи, защото по този начин новата операционна система се инсталира върху чист от данни (в т.ч. и от евентуална инфекция със злонамерен софтуер) дял на твърдия диск.

Преди изпълнение на преинсталация е добре да се помисли по какъв начин важните файлове (документи, снимки и т.н.) от C: да бъдат прехвърлени на безопасно място, примерно на друг локален дисков дял или външен носител. Често пъти се използват т.нар. Live CD, каквито са различните версии на Linux Live CD или Hiren’s Boot CD. Но ако не разполагате с такъв има и по-опростен метод.

Прехвърляне на данни от C: на друго устройство чрез използване на инсталационен диск за Windows 7

В този материал ще ви демонстрираме един интересен метод за прехвърляне на информация от твърд диск с повреден Windows на друг негов дял, примерно на локален диск D:. При него няма да използваме вече споменатите Linux Live CD или Hiren’s Boot CD, а единствено инсталационния диск на Windows 7 и Command Prompt.

1. Поставете инсталационен диск или флаш памет за инсталация на Windows 7 и рестартирайте компютъра. При коректни настройки в реда на зареждащите устройства в BIOS/UEFI трябва да видите следния екран:

Press any key to boot from CD/DVD

Още докато виждате горния надпис натиснете произволен клавиш от клавиатурата, за да стартирате инсталацията на Windows.

2. Ако просто ще прехвърляте информация, в първия прозорец от инсталацията може да оставите езиковите/регионалните настройки така, както са по подразбиране. След това просто продължете напред с Next.

Next

3. От следващия прозорец изберете връзката Repair your computer, намираща се в долния ляв ъгъл.

Repair your computer

4. Инсталаторът ще направи проверка за налични Windows инсталации на компютъра.

Searching for Windows installations

5. В прозореца би трябвало да излезе вашата операционна система Windows, както и дисковия дял, на който тя е инсталирана. Изберете първата опция Use recovery tools that can help fix problems starting Windows и продължете напред с Next.

Use recovery tools that can help fix problems starting Windows

6. Следващият прозорец е много важен, тъй като ще видите всички налични възможности за възстановяване и диагностика на системата. Изберете Command Prompt, за да стартирате командния прозорец.

notepad.exe

7. В прозореца на Command Prompt, без да променяте текущата директория, напишете notepad.exe и натиснете Enter.

notepad.exe

8. Ще се отвори прозорец на текстовия редактор Notepad. И точно тук е интересният момент! От менюто изберете File > Open или File > Save As.

notepad.exe

9. Съвсем логично се отваря прозорец на файловия експлорер на Windows, в който ще виждате всички налични локални дискови дялове – C:, D:, E: и т.н. Именно през този прозорец ще можете да копирате и местите файлове/директории между различните дискове.

All Files

10. Какво следва оттук насетне? Първо трябва да изберете за файлови типове (Files of type) опция All Files от падащото меню долу. Така ще виждате всички файлове на локалните устройства. След това можете да влезете в дисковия дял, на който е Windows и да прегледате какви лични файлове имате и кои от тях ще са ви нужни и в бъдеще. С прости команди Copy/Paste копирайте избрани директории и файлове на друго място, различно от C:.

В нашия случай на компютъра разполагаме с още един дисков дял D:, който е почти празен. Именно него използвахме, за да съхраним копие от най-важните ни данни от локален диск C:. Също така е важно да подчертаем, че понякога системния Windows дял (Local Disk C:) може да излиза с друго буквено означение в прозореца горе.

Следва да имате предвид, че копирането и местенето на директории и файлове ще се случва една идея по-бавно, отколкото би било директно под Windows. При по-големи по обем масиви с данни дори би изглеждало, че системата „мисли“, а не прехвърля данни. В тези случаи се изисква малко търпение от ваша страна. След като завърши процеса по копиране/местене на файлове и директориии, те ще се появят в целевата директория.

В ръководството използвахме инсталационно DVD/USB флаш памет с качена инсталация за Windows 7. Следва да подчертая, че този трик е приложим при всички използвани в момента версии на операционни системи Windows, в т.ч. Windows 10, Windows 8/8.1, Windows 7, Windows Vista и Windows XP.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *