Програми за дефрагментиране

Пет от най-добрите безплатни програми за дефрагментиране на твърдия диск

Неведнъж в PCGuide.bg сме обяснявали колко важно e периодично да извършвате дефрагментиране на твърдия диск. Това е рутинна процедура при оптимизацията на системата, която облекчава работата на диска. Но нека кажем няколко думи за това, какво е дефрагментиране и защо е нужно периодично да се извършва.

Записът на файлове върху твърдия диск често пъти в по-голяма или по-малка степен е съпроводен с т.нар. фрагментация на данните. Това се случва, когато части (фрагменти) от даден файл се записват на различни физически участъци от диска. Явлението фрагментация е най-силно изразено, когато работим с големи по размер файлове и особено в случаите, когато свободното дисково пространство е силно ограничено.

Обратният процес на фрагментация е дефрагментация. Дефрагментирането на диска се извършва със специален за тази цел софтуер, който събира и обединява отделните фрагменти на файловете на едно място. В днешно време вместо понятието „дефрагментиране“ все по-често се използва терминът „оптимизиране“. Това е процес, при който освен дефрагментиране се извършва и подреждане (консолидиране) на данните върху един компактен участък от диска. Това осигурява по-голяма бързина на четенето им от твърдия диск, а вероятността за бъдещо фрагментиране на нови данни е по-малка.

Операционните системи Windows разполагат със свой собствен инструмент за дефрагментиране (оптимизиране) на твърдия диск. Въпреки това, много потребители предпочитат да използват друг софтуер, който в повечето случаи предлага редица допълнителни възможности.

В тази връзка ние тествахме и подбрахме пет безплатни софтуерни инструмента за дефрагментиране, работещи под Windows. Ще ви представим всеки един от тях поотделно в резюме, за да направим избора ви по-лесен.


Piriform Defraggler

№1: Defraggler (Избор на PCGuide.bg)

Това е един страхотен инструмент за дефрагментиране на твърдия диск, създаден от софтуерната компания Piriform. Това е същата компания, създала някои други популярни инструменти като CCleaner, Speccy и Recuva.

Интерфейсът на Defraggler е изключително удобен и лесен за работа. Най-важното в този ред на мисли е, че в потребителския прозорец липсват досадните реклами и съобщения за надграждане, които срещаме в много други безплатни приложения.

Като за начало може да използвате бутон Analyze, за да направите анализ на посочения от вас дисков дял. Степента на фрагментиране се изобразява графично, в кутийки с различен цвят. След това възможностите за изпълнение на дефрагментиране са две – Defrag и Quick defrag.

Quick defrag е възможност за бързо дефрагментиране, която следва определени правила. По интересното е, че вие сами можете да създавате такива – примерно да дефрагментира само файлове, раздробени на повече от n-на брой фрагменти или файлове, по-големи/по-малки от зададени от вас стойности в мегабайти.

Опция Defrag извършва по-задълбочено дефрагментиране, чието изпълнение изисква повече време, но това е за сметка на по-добри резултати.

Освен че можете да дефрагментирате определени дялове на диска, имате възможност да дефрагментирате избрани файлове или директории с опциите Defrag File и Defrag Folder. Принципно не е трудно да разберете кои файлове/директории са фрагментирани – първо трябва да направите анализ на диска, след което от таб File list да проверите кои точно са те!

Една страхотна възможност, позволяваща да тествате състоянието на вашия твърд диск е опцията Benchmark Drive. Defraggler също така извежда информация за „здравето“ на диска, използвайки технологията S.M.A.R.T. Резултатите от теста, както и допълнителна информация за вашето устройство може да намерите в таб Health.

Официална страница на приложението: https://www.ccleaner.com/defraggler


IOBit Smart Defrag

№2: Smart Defrag (Избор на PCGuide.bg)

Smart Defrag е един отличен инструмент за оптимизиране на диска, създаден от софтуерната компания IOBit. Програмата предлага един по-нестандартен, но в никакъв случай не и сложен за работа интерфейс. Наличен е български езиков превод, което е голямо предимство за много потребители.

Макар безплатната версия да не предлага целия инструментариум на платената Pro версия, опциите с които разполага тя са напълно достатъчни. Така например, може да се използва инструмента Smart defrag, който анализира диска и изпълнява най-подходящото дефрагментиране. Все пак, ако желаете да сте по-прецизни, може да започнете с опцията Анализиране (Analyze), за да анализирате състоянието на диска. Така лесно бихте добили представа от какъв тип дефрагментация има нужда вашия диск. След това имате избор между няколко различни варианта за дефрагментиране/оптимизиране на вашия диск.

Този софтуер предлага бърз и обикновен вариант за изпълнение на стандартно дефрагментиране. Бързото дефрагментиране е направено да се изпълнява по най-бързия възможен начин.

Ако искате повече прецизност, функцията за дефрагментиране и оптимизиране е следващото стъпало, към което можете да преминете. Освен че извършва стандартна дефрагментация, тя оптимизира диска като подрежда информацията, записана на него.

Smart Defrag предлага и още по-специални възможности за оптимизация, каквито са тези за дефрагментиране на големи файлове и дефрагментиране на свободното пространство. Много често записът на прекалено обемни масиви с данни, съчетани с ограничено и в същото време фрагментирано свободно място на диска са предпоставка за фрагментация.

Функцията за дефрагментиране и приоритизиране на файлове е може би последното стъпало от възможностите за оптимизация. Освен, че извършва стандартна дефрагментация, тази възможност подрежда и приоритизира файловете, според това кои са най-често използваните. Крайният ефект върху подобряването на скоростта на диска тук е най-добър, но изпълнението на тази операция обикновено отнема много повече време.

При изпълнение на стандартно дефрагментиране има някои системни Windows файлове, които са заключени и не могат да бъдат дефрагментирани. Използването на инструмента за дефрагментиране при стартиране решава този проблем! Той се изпълнява още при стартирането на операционната система – в момент, в който тези файлове могат да бъдат консолидирани и преместени на по-оптимален участък на диска.

Smart Defrag е чудесен, когато става въпрос за планиране на автоматично дефрагментиране, тъй като има някои много специфични разширени настройки. Инструментът предлага възможност за конфигуриране на процеса на дефрагментиране, в т.ч. опция за изключване на определени файлове. Това от своя страна би скъсило необходимото време за изпълнение на операцията.

Не на последно място ще отбележим, че Smart Defrag има модул, който показва отчет за здравето на вашия твърд диск, базиран на S.M.A.R.T. В допълнение към инструментариума на този софтуер е добавена опция за почистване на дисковото пространство от ненужни файлове – не е нищо особено, но върши някаква работа.

Разбираемо, безплатната версия на IOBit Smart Defrag не предлага пълния набор от възможности на Pro-версията, но основните и най-необходими неща са налице. Друг недостатък е това, че програмата понякога предлага инсталиране на допълнителен софтуер на IOBit, дори и при инсталацията си.

Официална страница на приложението: https://www.iobit.com/en/iobitsmartdefrag.php


Glarysoft Disk SpeedUp

№3: Disk SpeedUp

Disk SpeedUp на софтуерната компания Glarysoft е един чудесен инструмент за дефрагментиране на твърдия диск, който предлага всичко необходимо.

Първото нещо, което прави впечатление в този продукт е изключително удобният и опростен потребителски интерфейс. Това прави Disk SpeedUp изключително лесен за работа. Но нека разгледаме какви възможности за оптимизация на диска предлага този софтуер.

Освен стандартните за повечето подобни програми опции като тези за анализ на диска и дефрагментиране, Disk SpeedUp разполага и с комбинирана възможност за дефрагментиране и оптимизиране на избран дисков дял. Извършването на оптимизация е по-бавен, но по-ефективен процес, който пренарежда данните върху диска.

Disk SpeedUp разполага с възможност за дефрагментиране на избран от вас файл или директория. Това е от полза най-вече в случаите, когато на вашия диск има записани големи по размер файлове, за които е по-вероятно да са фрагментирани.

Друга полезна възможност е Boot Time Defrag, която извършва дефрагментиране на диска още със зареждането на Windows. Нуждата от този инструмент идва оттам, че върху диска с Windows има разположени системни файлове, които под Windows не могат да бъдат премествани и дефрагментирани. С помощта на Boot Time Defrag можете да оптимизирате именно файла на виртуалната памет и този за хибернацията, MFT, както и някои други системни файлове.

Макар и да изглежда сравнително опростен софтуер, Glarysoft Disk SpeedUp позволява да бъдат конфигурирани някои доста специфични опции, свързани с работата му. Така например, можете да ограничите дефрагментирането да бъде изпълнявано само за такива файлове, които имат фрагменти с размер, по-малък от зададена стойност; файлове, които имат повече от определен брой фрагменти или файлове с размер по-голям/по-малък от зададена от вас стойност. Отделно можете да изключвате посочени от вас файлове или директории от процеса по дефрагментиране.

Налична е възможност за автоматично дефрагментиране (Auto defrag), когато системата не се използва. Важно е да отбележим и наличието на опция за създаване на планирано дефрагментиране по график – дневно, седмично или месечно, в зададен от вас ден/час.

Макар Disk SpeedUp на Glarysoft да изглежда доста удобен и ефективен за работа софтуер, ще трябва да посочим и някои дребни негови недостатъци.

Това е инструмент, който е наличен само за операционни системи Windows.

Не може да дефрагментира преносими устройства – работи само с локалния твърд диск.

При инсталацията си Disk SpeedUp ще се опита да инсталира допълнителен софтуер – в моята версия това бе Glary Utilities. Това може лесно да бъде избегнато с премахване на една определена отметка от финалния прозорец.

Официална страница на приложението: https://www.glarysoft.com/disk-speedup/


Auslogics Disk Defrag

№4: Auslogics Disk Defrag

Това е още един популярен софтуерен инструмент за оптимизиране на дисковото пространство. Auslogics Disk Defrag има три основни функции – Defrag, Defrag & Optimize и Quick Defrag. Преди да пристъпите към някоя от тях можете първо да използвате функцията Analyze. Тя анализира твърдия диск и показва степента на фрагментация на дяловете графически. Така потребителят може да прецени има ли реална нужда да стартира дефрагментиране и оптимизиране.

Функцията Defrag изпълнява стандартно дефрагментиране – първо анализира диска и след това извършва дефрагментация. По-прецизен и ефективен е инструмента Defrag & Optimize, който се изпълнява в три фази – анализ на диска, дефрагментиране и оптимизиране на целия диск. За съжаление в безплатната версия тази възможност е недостъпна.

Функцията за бързо дефрагментиране (Quick Defrag) стартира дефрагментацията, без да анализира предварително диска, за да спести време.

Безплатната версия на Auslogics Disk Defrag има някои съществени недостатъци, които няма как да пропуснем:

  • Като цяло този инструмент изглежда да има страшно много функции, но за съжаление много от тях са достъпни за ползване само в платената Pro версия. Така например, ако използвате безплатната версия няма да можете да използвате функцията за оптимизация на SSD. Недостъпни са и инструментите за почистване на диска преди дефрагментиране и почистване на свободното пространство. С други думи казано: потребителският прозорец е препълнен с препратки към различни инструменти, но много от които не можем да използваме.
  • При инсталацията на тази програма инсталаторът ще ви предложи да инсталира още няколко инструмента на Auslogics, които, ако не са ви нужни, ви съветваме да откажете.
  • В основния прозорец на Auslogics Disk Defrag се показват някои оферти на компанията за закупуване на други продукти или надграждане на тази програма. Това поне на мен не ми харесва!

Официална страница на приложението: https://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/


Wise Disk Cleaner

№5: Wise Disk Cleaner

Wise Disk Cleaner е популярна програма, чието основно предназначение е почистване на диска от временни и ненужни файлове. Тази програма включва в себе си инструмент за дефрагментиране и оптимизиране на диска (Disk Defrag), който за „по-непретенциозните“ върши наистина добра работа. Освен това Wise Disk Cleaner предлага на потребителите отлично направен и лесен за работа интерфейс без досадни реклами или послания за надграждане до платена версия.

Опцията Analyze анализира текущото състояние на данните върху диска, което се визуализира отново графически. Червените „кутийки“ показват каква е концентрацията на фрагментирани данни, като този показател се визуализира и в проценти. Възможностите оттук нататък са три.

Опцията Defragment обединява отделните фрагменти и по този начин се подобрява скоростта на четене на тези данни от диска.

Quick optimization или „бърза оптимизация“ дефрагментира данните, които са фрагментирани. След това извършва подреждане на част от записите върху диска, представляващи малки по размер файлове.

Full optimization съчетава в себе си от една страна дефрагментиране на всички открити при анализа фрагментирани данни. От друга страна се извършва цялостно преподреждане на всички записани на диска (избрания дисков дял) файлове – фрагментирани или не. Идеята на тази възможност е всички записи да са компактно разположени в един участък от диска. Това от своя страна би ограничило вероятността от поява на бъдеща фрагментация на данните (особено когато записвате на този диск големи файлове).

Крайният ефект от използването на пълна оптимизация (Full optimization) е най-задоволителен, спрямо предходните две, но за изпълнение на пълна оптимизация обикновено е нужно значително повече време.

Основният недостатък на Wise Disk Cleaner в този случай са прекалено малкото опции, както и конфигурационни настройки, свързани с дефрагментирането на диска. Това се обяснява с основното предназначение на този инструмент – почистване на дисковото пространство. Все пак не забравяйте, че в един единствен безплатен софтуер, какъвто е Wise Disk Cleaner получавате инструмент за почистване и инструмент за дефрагментиране на вашия твърд диск.

Официална страница на приложението: https://www.wisecleaner.com/wise-disk-cleaner.html

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Пет от най-добрите безплатни програми за дефрагментиране на твърдия диск”

  1. Здравейте,
    Навремето в MS-DOS имаше search string in free space. В днешно време с какво може да се замести?

    С УВАЖЕНИЕ:
    СЧ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *