Windows 8.1 Start

Как да създадем, променим или премахнем локален акаунт в Windows 8 / 8.1

Потребителските акаунти в Windows позволяват всеки потребител да използва свой собствен работен плот, свои директории с документи, снимки, видео и музика, някои свои потребителски настройки, без да навлиза в пространството на останалите. Освен това акаунтът може да бъде защитен с парола, така че другите потребители да нямат достъп до него. Създаването на акаунти има и още едно предназначение – ограничаване правата на определени потребители, използващи компютъра.

Какви опции за вписване в Windows са налични

Windows 8/8.1, както и Windows 10 предлагат две възможности за вписване в системата – чрез Microsoft акаунт или чрез локален акаунт.

Акаунтът в Microsoft е по-съвременно решение и изисква вход с използване на e-mail адрес. С подобен акаунт можете да сваляте приложения от Windows Store, както и да синхронизирате вашите настройки онлайн между различни компютри.

От своя страна, локалният акаунт не се асоциира с e-mail адрес, а с потребителско име и всичката информация съхранява единствено на локалния компютър. При него няма опция за достъп до приложенията в Microsoft Store, както и възможност за синхронизиране на настройки между различни устройства. Локалните потребителски акаунти все още са предпочитано средство за вписване от повечето Windows потребители.

В настоящия материал ще разгледаме как се създава, променя и изтрива локален потребителски акаунт в Microsoft Windows 8 и Windows 8.1.

Добавяне на нов потребителски (локален) акаунт в Windows 8/8.1

За създаване на нов допълнителен акаунт трябва да сте влезли в системата с акаунт, който е Администратор. Обикновено това е този потребител, който е създаден още с инсталацията на Windows.

Добавянето на нов потребителски акаунт под Windows 8.1 става по следния начин:

1. Отидете на Start > Settings PC Settings ( Старт > Settings Настройки на компютъра ). Може да използвате и т.нар. Charms bar – посочете с курсора на мишката горния десен ъгъл на екрана и от навигационната лента, която се появява изберете Settings Settings > Change PC settings (Settings Настройки > Настройки на компютъра).

От левия панел на прозореца с настройки, който ще се отвори изберете Accounts (Акаунти), след което Other accounts (Други акаунти). Използвайте опцията + Add an account (+ Добавяне на акаунт) за създаване на нов потребителски акаунт.

Други акаунти

Като алтернативен на горния път може да използвате Control Panel > User Accounts and Family Safety > User Accounts > Manage another account > Add a new user in PC settings > + Add an account (Контролен панел > Потребителски акаунти > Потребителски акаунти > Управление на друг акаунт > Добави нов потребител в настройките на компютъра > Добавяне на акаунт).

2. На екрана, който ще видите, Windows ще ви предложи да използвате акаунт в Microsoft. Тъй като идеята е да се създаде обикновен локален акаунт, изберете линка Sign in without a Microsoft account (Влизане без акаунт в Microsoft) от долната част на екрана.

Влизане без акаунт в Microsoft

3. На следващия екран ще видите какви възможности предлагат двете опции – за създаване на акаунт в Microsoft или за създаване на локален акаунт. За да избегнете отново използването на Microsoft акаунт и да създадете локален такъв кликнете на бутон Local account (Локален акаунт).

Локален акаунт

4. Необходимо е да въведете потребителско име (наименованието на акаунта), парола, повторно същата парола и подсещане за парола (password hint). Последното е фраза или ключова дума, която би ви подсказала каква е паролата ви в случай, че я забравите.

Потребителско име

След това продължете напред с Next (Напред).

5. Акаунтът е почти готов. Ако това е акаунт за вашето дете и искате да използвате услугата за семейна безопасност, може да поставите отметка на Is this a child’s account?Turn on Family Safety to get reports of their PC use (опционално). В противен случай просто кликнете на Finish за финализиране на процедурата.

Финал

Промяна на типа на локален акаунт в Windows 8/8.1

В Windows 8/8.1 локалните потребителски акаунти биват три типа – Administrator (Администратор), Standard User (Стандартен потребител) и Child (Дете). Типът на акаунта определя и неговите права върху системата.

Администраторът има най-високи правомощия върху системата, т.е. той може да променя настройки, да инсталира или премахва софтуер, както и да създава, модифицира и премахва други акаунти. Още при самата инсталация на Windows, акаунтът който се създава има правата на администратор и с него могат да бъдат създавани и допълнителни потребителски акаунти.

Останалите два типа („стандартен потребител“ и „дете“) имат някои ограничения върху системата. Често пъти се използват за достъп на потребители, които не бива да имат достъп до абсолютно всичко в компютъра, най-вече до потребителските файлове на другите акаунти и до някои системни настройки.

По подразбиране всеки създаден допълнителен акаунт получава правата на „стандартен потребител“ (Standard User), освен ако в последната стъпка не сте поставили отметка Is this a child’s account?. Този акаунт лесно може да бъде редактиран и да бъде сменен неговия тип – на „Администратор“ или „Дете“ по следния начин:

1. Отидете до прозореца от предходната точка, а именно от меню   Start > Settings PC Settings > Accounts > Other accounts (  Старт > Settings Настройки на компютъра > Акаунти > Други акаунти ) или използвайки описания път през Control Panel.

Забележка: В секция Other accounts (Други акаунти) са показани всички потребителски акаунти, с изключение на текущия (този, с който сте вписани към момента).

2. Маркирайте акаунта, чиито тип (права) искате да промените и изберете бутон Edit (Редактиране).

Редактиране на акаунт

3. Изберете какъв искате да е потребителят и потвърдете с OK.

Тип на акаунт

Премахване на локален потребителски акаунт

Това е много лесна процедура, стига да сте влезли с акаунт, който има права на Администратор. Важно е също така да отбележим, че няма да можете да изтриете акаунт, с който към момента сте вписани в системата.

Стъпките за премахване на съществуващ локален акаунт в Windows 8.1 са както следва:

1. Отидете до прозореца от предходната точка, а именно от меню Start > Settings PC Settings > Accounts > Other accounts (  Старт > Settings Настройки на компютъра > Акаунти > Други акаунти ).

2. Маркирайте потребителя, който искате да бъде изтрит и използвайте бутон Remove (Премахване).

Премахване на акаунт

3. Трябва да потвърдите дали искате да изтриете акаунта и всичката негова информация, включително и личните директории Desktop, Downloads, Documents, Photos и Music. За премахването им кликнете на Delete account and data (Изтриване на акаунт и данни).

Изтриване на акаунт и данни

За разлика от по-старите версии на Windows, при Windows 8.1 не е налична възможност за премахване на потребителски акаунт, с опцията личните му файлове да бъдат запазени. Ето защо, ако сред тях има важна информация, тя трябва предварително да бъде копирана на друго място, извън директорията на потребителя.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да създадем, променим или премахнем локален акаунт в Windows 8 / 8.1”

  1. Здравейте без да искам си изтрих акаунта и компютъра ми се заключи опитвах да вляза с паролата си но ми казва че е грешна може ли малко помощ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *