Как да направим Windows 8 / 8.1 да бъде на български език

Макар много от нас да са свикнали с английския интерфейс на Windows, не бива да забравяме, че има потребители, които предпочитат той да е на български език. Смяната на езиковия превод на Windows 8 или Windows 8.1 от английски на български е напълно възможно. Нещо повече – отнема не повече от 5-10 минути и не се изисква нищо повече освен наличие на интернет връзка.

В настоящия материал ще ви покажем как бързо и лесно може да смените основния език на вашия Windows 8/8.1 и да направите българския като език за визуализиране на интерфейса на операционната система.

1. Отворете Control Panel на Windows. Най-лесния начин за достъп до контролния панел е като кликнете с десен бутон на мишката върху Start и от менюто изберете Control Panel.

Control Panel

Другият вариант е да потърсите Control Panel в лентата за търсене на екрана Start и да го стартирате оттам – въпрос на личен избор.

2. От секция Clock, Language, and Region изберете Add a language.

Add a languageОбърнете внимание, че в нашия случай изгледа на Control Panel е зададен по категории – View by: Category. При зададен изглед като икони трябва да потърсите икона Language!

3. Отваря се прозорецът с езиковите предпочитания, от който в следващите стъпки ще трябва да зададете основния език за вашата операционна система. Ако за първи път извършвате тази процедура, най-вероятно ще бъдете изправени пред два варианта:

3.1. В първия вариант българският език може да е вече добавен (примерно като метод на въвеждане) и в прозореца, показан долу да виждате два езика – английски и български. Имайте предвид, че наличието на вече добавен български език не означава, че българския езиков пакет е свален и инсталиран! Ето защо е необходимо да изпълните указанията от точки 4-8 от това ръководство, пропускайки подточки 3.2.1. и 3.2.2.

Language preferencesЕзикът, който е най-отгоре в списъка е основния за Windows. С бутони Move up и Move down можете да ги пренареждате.

3.2. При други Windows инсталации в езиковите предпочитания може въобще да не е добавян български език, а да е наличен само английски. Това не е проблем, просто е необходимо първо да добавите българския език в този списък. Това става по следния начин:

3.2.1. Кликнете на Add a language.

Add a language

3.2.2. Намерете желания език – български и го добавете с бутон Add.

Add

4. След като вече сте добавили „български“ в списъка с езици, кликнете на линка Options в дясно от него.

Options

5. Системата ще провери наличен ли е български езиков пакет за сваляне (необходима е интернет връзка за това). Принципно такъв е наличен, така че след като се появи линка Download and install language pack просто трябва да кликнете на него.

Download and install language pack

6. Ще видите познатия диалогов прозорец на User Account Control, в който трябва да отговорите с Yes. След това ще започне свалянето и инсталирането на езиковия пакет под формата на актуализация за Windows.

Download and install updates

Изчакайте, докато процедурата бъде финализирана. Свалянето и инсталирането на този езиков пакет обикновено отнема около 5-10 минути.

7. В прозореца от точка 4 отново изберете Options от българския езиков пакет. След това кликнете на линка Make this the primary language, за да направите българския езиков пакет основен.

Options

Това действие от своя страна ще пренареди предпочитаните езици и ще постави българския език най-отгоре в прозореца от точка 4.

8. След изпълнението на горната стъпка Windows ще поиска за излезете от акаунта си и да се впишете повторно, за да влязат промените в сила. При избор на Log off now Windows ще ви отпише от текущия акаунт.

Log off now

Можете да откажете отписването на този етап с Log off later и така българския интерфейс на Windows 8/8.1 ще е наличен при следващото включване на компютъра или след рестарт.

Задаването на даден език като основен и като език за визуализиране в Windows 8 или Windows 8.1 се прави за всеки потребителски акаунт поотделно. Това означава, че направените дотук промени в езиковите предпочитания ще са в сила само за текущия потребител. Това разбира се си има и своите предимства! Ако вашата система разполага с няколко създадени акаунта, всеки един от тях ще има възможност да използва различен езиков превод на Windows, съобразно предпочитанията на потребителя.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

4 thoughts on “Как да направим Windows 8 / 8.1 да бъде на български език”

  1. хиляди благодарности за този урок! 😉 Свърши перфекна работа при мен

  2. хиляди благодарности за този урок! 😉 Свърши перфекна работа при мен 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *