Администратор

Как да разрешим използването на вградения акаунт Администратор в Windows 10

Ако сте инсталирали Windows 10 знаете, че към края на инсталацията е необходимо да създадете потребителски акаунт, с който да се вписвате в системата. По подразбиране този потребителски акаунт получава права на администратор – може да инсталира програми, да променя системни настройки, да създава и трие други акаунти.

Вероятно не знаете, че Windows създава и още един администраторски акаунт с пълни права върху системата. Тъй като това е акаунт с права от възможно най-високо ниво, по подразбиране той изпълнява всички задачи и приложения като администратор. Ето защо, ако сте се вписали с него няма да виждате досадните диалогови прозорци на UAC, гласящи „Do you want to allow this app to make changes to your device?“. Ще имате достъп до всичко, ще можете да правите всякакви промени по системната конфигурация, но доколко това е безопасно?!

Този „супер-администратор“ е умишлено скрит или по-точно забранен, най-вече от съображения за сигурност. Неговото предназначение не е свързано с извършване на ежедневни дейности като сърфиране, гейминг или работа с офис приложения. Той се използва от напреднали потребители и производители на готови компютърни системи. И все пак този акаунт може да бъде разрешен по няколко различни начина.

Ще ви демонстрираме три еднакво лесни метода за активиране на „скрития“ акаунт Администратор в Windows 10. За изпълнението им е необходимо да имате администраторски права в системата, т.е. да сте влезли с потребител, който е Администратор.

Следва да отбележим, че ако използвате Windows 10 Pro, може да използвате всеки един от трите метода по ваш избор. Който и вариант да изберете, резултатът ще е един и същ – ще се появи нов потребител, наречен Administrator, който ви дава пълен контрол върху системата. Ако използвате Windows 10 Home, ще е възможно прилагането единствено на третия метод – през Command Prompt!

Метод 1: Активиране на вградения администратор през Local Users and Groups

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение). Най-лесния начин под Windows 10 е да използвате клавишна комбинация от Windows + R. В него трябва да изпълните lusrmgr.msc, както е показано на изображението:

Run lusrmgr.msc

Като алтернативен вариант може да използвате и иконата за търсене (до менюто Start), където да потърсите и стартирате като администратор lusrmgr.msc.

2. Ще се отвори прозорецът Local Users and Groups. От левия панел изберете директория Users. От средния панел с двоен клик отворете Administrator.

Local Users and Groups

3. При отваряне на Administrator се отваря прозореца с неговите свойства. От първия таб General премахнете отметката Account is disabled и запазете промените с Apply.

Account is disabled

4. Можете да затворите всички прозорци. От сега нататък би следвало да имате достъп до вградения акаунт Administrator в Windows 10.

Метод 2: Активиране на вградения администратор през Local Security Policy

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение). Най-лесния начин под Windows 10 е да използвате клавишна комбинация от Windows + R. В него трябва да изпълните secpol.msc.

Run secpol.msc

Отново като алтернатива изпълнението на горния файл може да стане и през формата за търсене в Windows 10, но трябва да бъде стартиран като администратор.

2. Ще се отвори прозорецът Local Security Policy. От левия панел кликнете два пъти на Local Policies, за да се разгърнат поддиректориите. След това изберете Security Options.

Local Security Policy

3. В графа Policy от дясната част на прозореца трябва да виждате Accounts: Administrator account status. Отворете го с двоен клик.
4. От прозореца, който ще видите (таб Local Security Setting), изберете опция Enabled и запазете промените с Apply. Това е!

Administrator account status Properties

5. Можете да затворите предния прозорец и да проверите дали акаунтът Administrator е вече достъпен.

Метод 3: Активиране на вградения администратор през Command Prompt

Този метод е приложим при всички версии на Windows 10 и аз лично го предпочитам.

1. Отворете Командния прозорец (Command Prompt) като администратор. За целта кликнете на иконата за търсене до менюто Start и напишете „cmd“ (без кавичките). В резултатите трябва да видите Command prompt или Команден прозорец. Кликнете с десен бутон на мишката върху него и изберете Run as administrator (Изпълни като администратор). Вероятно ще видите диалогов прозорец на UAC, където трябва да отговорите положително.

cmd

2. В командния прозорец напишете следната команда и натиснете Enter:

net user administrator /active:yes

Командата и резултатът от изпълнението ѝ в командния прозорец би трябвало да изглеждат така:

Command prompt net user administrator

3. Ако всичко е наред, можете да затворите Command Prompt или използвайте команда exit за изход от него. Сега можете да проверите дали акаунт Administrator е вече достъпен.

Важно: Забраната (деактивирането) на вградения администратор в Windows 10 става по аналогичен начин, но с команда net user administrator /active:no.

Вграденият акаунт Administrator е създаден най-вече за нуждите на производителите на OEM компютърни системи, които обикновено правят известни модификации по операционната система, преди продуктът да достигне до крайния потребител. Този акаунт може да се използва и от компютърни специалисти при отстраняване на определени компютърни проблеми. Имайте предвид, че той е с разширени правомощия – повече от тези на познатия администраторски акаунт, който обикновено използваме. Ето защо активирането и използването на вградения Администратор за обичайните ежедневни дейности не винаги е добра идея. И все пак – при активирането на този потребителски акаунт е силно препоръчително да му бъде поставена парола за по-голяма сигурност.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *