Dynamic Lock

Автоматично заключване на компютъра с Dynamic Lock, когато ви няма

Dynamic Lock (Динамично заключване) е една недотам позната възможност в Windows 10 (от версия 1703). Тя позволява вашият компютър или таблет да се заключва сам, когато излизате някъде или просто не сте около него.

Как е възможно? Сигурно това е първия въпрос, който си задавате в момента. Много е просто! Компютърът няма как да ви проследи колко далече сте от него, но може да засече вашия телефон дали е наблизо или не. Вече всички имаме смартфони с Android, а някои дори iPhone. Dynamic Lock използва bluetooth връзка между вашия смартфон/iPhone и компютъра, който използва тази възможност. Когато смартфонът излезе извън обхвата на Bluetooth връзката за повече от 30 секунди, вашият компютър се заключва.

Тази възможност може да бъде много полезна за редица потребители, които искат тяхната система да остане неприкосновена. Тя е особено подходяща, когато използвате компютъра си на публични места – в офиса, в кафене и т.н. Идеята на тази функция е, когато не сте около компютъра или таблета си, друг да не може да получи достъп до него. Така например, ако използвате Dynamic Lock на вашия служебен компютър това означава, че винаги когато излизате навън за обяд или другаде, системата ще се заключва автоматично. Разбира се, за да е възможно това трябва да сте взели вашия смартфон със себе си.

Недостатък на Dynamic Lock е, че Windows няма да се отключи автоматично щом вашия смартфон влезе отново в обхвата на връзката. Това трябва да го направите сами, а ако вашия акаунт е защитен с парола – да въведете и нея.

Конфигуриране на Dynamic Lock в Windows 10 – стъпка по стъпка

Общо взето, нещата, които трябва да направите се свеждат до осъществяване на връзка „смартфон-компютър“ и разрешаване използването на Dynamic Lock под Windows 10. Компютърът може да бъде свързан както със смартфон с Android, така и с iPhone. Друго важно изискване е компютърната система да има Bluetooth порт.

Цялата процедура отнема няколко минути, изпълнявайки следните стъпки:

1. Както вече казахме, тази функция използва връзка между компютър и смартфон/iPhone чрез Bluetooth. Ето защо първо включете използването на Bluetooth на вашия смартфон.

2. Влезте от компютъра си в Start > Settings > Devices > Bluetooth and other devices (Старт > Настройки > Устройства > Bluetooth и други устройства). Включете използването на Bluetooth като преместите плъзгача на On (Вкл.).

Разрешаване на Bluetooth

3. От същото място в т. 2 кликнете на +Add Bluetooth or other device (+Добавяне на Bluetooth или други устройства), за да свържете вашия смартфон или iPhone.

4. Ще видите нов прозорец Add a device (Добавяне на устройство). Кликнете на първата опция Bluetooth. Системата ще започне да търси активни устройства в обхвата си. Трябва да може да „види“ и вашия смартфон. Излишно е да споменаваме, че той трябва да се намира близо до компютъра, за да бъде открит.

изберете Bluetooth

В случай че смартфонът ви не бъде открит, опитайте да спрете и включите отново използването на Bluetooth и на двете устройства. Ако пак не успее, обновете Bluetooth драйверите на компютъра.

5. Ако Bluetooth връзката на вашия смартфон е разрешена и той се намира в близост до компютъра, би трябвало да се появи като открито устройство. Кликнете върху него веднъж.

изберете устройството

6. В следващия екран ще видите PIN, който би трябвало да се появи и на екрана на вашия смартфон. Ако PIN кода на двете устройства съвпада, кликнете на бутон Connect от компютъра, а след това разрешете свързването и от смартфона.

Connect - Свързване на устройствата

7. Ако връзката е успешна, под наименованието на устройството ще видите статус Paired. Кликнете на Done, за да затворите прозореца при успешно свързване на двете устройства.

Done

8. Остана само да разрешите използването на възможността за автоматично заключване на компютъра с Dynamic Lock. Влезте в Start > Settings > Accounts > Sign-in options (Старт > Настройки > Акаунти > Опции за влизане). Скролирайте надолу, докато откриете параграф Dynamic Lock (Динамично заключване). Сложете отметка на Allow Windows to automatically lock your device when you’re away (Разрешете на Windows автоматично да заключва устройството, когато сте далеч).

Allow Windows to automatically lock your device when you’re away

С изпълнението на последната стъпка вие разрешихте Windows да заключва автоматично вашия компютър, когато вие или по-точно вашият смартфон е на разстояние него. За да се уверите че работи, може да вземете телефона си с вас и да излезете от помещението, където е компютърът. Той ще се заключи на 30-тата секунда след като загуби от обхват вашия смартфон.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Автоматично заключване на компютъра с Dynamic Lock, когато ви няма”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *