Почистване на екрана

Как да почистим правилно екрана на нашия компютър, телевизор или лаптоп

Почистването на екрана на лаптопа, монитора или телевизора е процедура, която правим сравнително често. Но извършваме ли я правилно?!

Едно време, когато масово се използваха CRT монитори, почистването на екрана беше лесна задача. Тези големи и тежки монитори имаха екран от масивно стъкло и почистването му не се различаваше особено от почистването на прозореца вкъщи. Течнокристалните (LCD) дисплеи са чувствителен компонент, към който трябва да се отнасяме с особено внимание. На първо място тези тънки дисплеи не търпят натиск. Лесно могат да се надраскат, а използването на различни течни препарати или друг вид химикали може да ги увреди необратимо.

В настоящия материал ще се опитаме да ви дадем няколко ценни съвета как да почиствате правилно LCD панела на вашия компютър или лаптоп. Впрочем, нещата които ще откриете тук, важат в сила и за екрана на вашия телевизор, тъй като принципът на работа е сходен.

1. Винаги изключвайте вашия монитор/телевизор/лаптоп преди почистване

Изключването на уреда, било то лаптоп, десктоп монитор или LCD телевизор е задължително преди почистването на екрана му. Много потребители неглижират тази стъпка и правят сериозен пропуск.

От една страна това улеснява нещата – неработещият, тъмен екран ви помага да виждате по-добре всяко едно замърсяване върху него (отпечатъци, прах и т.н.). От друга страна, вероятността за образуване на статично електричество при изключен уред (лаптоп, монитор, телевизор) е по-малка. Няма опасност от токов удар, а и вероятността за повреда на пикселите е по-малка или нулева, ако сте достатъчно внимателни.

Не на последно място – редица модели дисплеи (най-вече десктоп монитори и телевизори) отделят топлина, докато работят. Използването на влажни кърпи за монитори на топъл дисплей не е най-ефективния начин той да бъде почистен, защото течността бързо се изпарява и ефекта е нулев.

2. Използвайте чиста микрофибърна кърпа за екрана

Първото и най-важно правило е да имате микрофибърна кърпа, която да се използва единствено и само за почистване на екрани. Можете да я използвате както за екрана на телевизора, така и за екрана на лаптопа или десктоп компютъра, но не и за други повърхности! За почистване на клавиатурата, кутията на компютъра, смартфона и всичко останало използвайте каквото пожелаете, но не и кърпата, която използвате за вашия дисплей.

Каква кърпа да изберем? Кърпата трябва да е фин микрофибър – най-фината, която намерите. Тази материя улавя замърсяванията, полепнали по повърхността на дисплея и не позволява те за се разнасят върху него. Освен това с използването на подобна микрофибърна кърпа вероятността да надраскате повърхността на дисплея с полепналите абразивни частици е сведена до минимум.

микрофибърна кърпа

Използването на други „пособия“ за почистване като дунапренова гъба, тоалетна хартия, стари тениски и особено мокри кърпи за ръце не е никак добра идея. По добре забравете за тях и отделете 3-4 лева за една микрофибърна кърпа, която ще я ползвате дълго време. Кърпичките за очила са също решение, но недостатък е малкият им размер.

3. Почистване на леки замърсявания от прах по екрана

Колкото и да пазите екрана, полепването на прах е неизбежно. Понякога са достатъчни два-три дни от последното почистване, за да забележите отново слой прах върху екрана. Причината е статичното електричество, което привлича като магнит прахта и микроскопичните текстилни влакна от въздуха.

Ако полепналият прах е единственото замърсяване по вашия екран, ще е достатъчно да използвате единствено суха микрофибърна кърпа. Изтриването е желателно да става в една посока, по възможност без кръгови движения – това не е стъклото на фурната или вашия прозорец! Натискът трябва да е сведен до минимум. Притискането може да увреди вашия дисплей, в следствие на което да се появят тъмни петна! Просто трябва да „галите“ повърхността на екрана. Представете си, че правите фина шпакловка и всеки непремерен натиск би развалил това, което сте постигнали. Ето защо може да сгънете кърпата няколко пъти и така да избършете внимателно екрана. Така се постига равномерен натиск върху течнокристалния панел.

Почистване на дисплея с микрофибърна кърпа

Често срещана грешка е, изтривайки екрана да набутваме прахта в долната част на панела, където започва пластмасовата рамка. Така с времето там се образува една тънка ивица фин прах, която в един момент става трудна за премахване. Ето защо препоръчваме претриването на дисплея да става в една посока – примерно от долу нагоре или от ляво надясно!

Ако описаното в точка 3 не даде желания резултат, погледнете препоръките в следващата точка.

4. Почистване на упорити замърсявания и отпечатъци от пръсти

Ако сте кихнали без да си сложите ръката пред носа или пък обичате често да докосвате с пръст повърхността на екрана, то бъдете сигурни, че ще имате повече работа. Ето защо е добре занапред да избягвате да правите това.

За почистването на отпечатъци от пръсти и други подобни замърсявания използването на суха микрофибърна кърпа няма да е достатъчно. Необходимо е използването на специален препарат за LCD екрани. В този случай по-удачен вариант е използването на супер фин микрофибърен парцал, предназначен специално за стъкла. С него премахването на мазни петна става една идея по-лесно, но не и ако парцалът не е навлажнен.

Понякога чистата вода върши чудесна работа. Ако искате нещата да станат перфектни, може да използвате дестилирана вода – тя не съдържа никакви разтворени минерали, които да оставят петна след това. В търговската мрежа дестилираната вода се среща като „дейонизирана вода“ – използва се за доливане в акумулатори или за разреждане на антифризи и течности за чистачки. Необходимо е пацала леко да се навлажни, след което внимателно се изтрива екрана в една посока.

При трудни за почистване замърсявания може да използвате смес от от дестилирана вода и бял оцет – в съотношение 1:1. Можете предварително да си проготвите този разтвор, който да пресипете в шишенце с помпичка (пулверизатор).

ВНИМАНИЕ: Никога не пръскайте с пулверизатора директно върху екрана! Напръскването със закупения или приготвения от вас „препарат“ се извършва само върху кърпата за почистване. Това трябва да става в малки количества, колкото да остане навлажнена. В противен случай има опасност течността да се стече под рамката и да нанесе сериозна повреда на матрицата.

Използването на препарат за стъкла, както и различни разтвори, съдържащи алкохол или други органични разтворители е недопустимо! Това важи особено за екрани с матово покритие.

ВНИМАНИЕ: Никога не използвайте абразивни предмети или нокът, за да премахнете засъхнали пръски или други подобни замърсявания от екрана!

Ако все още виждате петна по екрана, повторете горната процедура. Може да задържите навлажнения парцал върху замърсения участък за няколко секунди и след това да избършете отново.

5. Детайлно почистване на труднодостъпните ъгли на дисплея

Обикновено около ъглите и там, където свършва видимата част на екрана и започва пластмасовата рамка с времето се натрупва прах, който с микрофибърната кърпа трудно бихте премахнали. Ето защо може да използвате памучен тампон/клечка за уши, с помощта на която внимателно да остраните натрупания прах. Идеята е всичката тази мръсотия да бъде премахната, а не набутана под пластмасовата рамка.

Почистване на ъглите с клечка за уши

Почистването на съвременните течнокристални дисплеи не е никаква философия. Изисква се единствено подходяща чиста кърпа и доза прецизност. От прахта няма как да се предпазите, но изкореняването на някои „вредни навици“ като хранене пред компютъра или докосване на екрана с пръсти би ви осигурило един по-приятен за гледане екран.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да почистим правилно екрана на нашия компютър, телевизор или лаптоп”

  1. Благодаря Ви за полезната информация! Пожелавам Ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *