Ubuntu USB памет

Как да направим USB флашка с Ubuntu под Windows

Безспорно Ubuntu е най-популярната Linux дистрибуция за момента. Подобно на Windows, Ubuntu също може да бъде инсталирана на компютъра от флаш памет, вместо от DVD диск. По-важното в случая е, че тази Linux дистрибуция може първо да бъде изпробвана без да се изпълнява инсталация. Най-лесният вариант е създаването на стартираща (bootable) флаш памет, от която се зарежда Ubuntu. От същата тази флашка може да бъде изпълнена и инсталация – този принцип важи за повечето Linux дистрибуции!

Повечето Linux дистрибуции, в това число и Ubuntu, могат да бъдат свалени напълно безплатно от официалните им страници. Всъщност, това което ще свалите е дисков образ (.iso), който може да бъде записан с подходящ софтуер на USB флаш памет или DVD диск.

В настоящия материал ще ви демонстрираме как да запишете Ubuntu на флаш памет под Windows с помощта на една популярна малка програмка, наречена Rufus.

Какво ще ви е необходимо

  1. Дисков образ на Ubuntu. Това е файл с разширение .iso, който може да бъде записан върху празна флаш памет или DVD диск с помощта на подходящ софтуер. Изтеглете актуална версия на Ubuntu (Desktop версия) напълно безплатно от тук.
  2. Работеща USB флаш памет с капацитет от минимум 4GB. Важно е да уточним, че ако на флашката имате записана някаква информация, тя ще бъде изтрита. Ето защо задължително направете копие на тези данни на друг носител в случай, че ще са ви необходими.
  3. Софтуерният инструмент Rufus. Това е една много полезна програма, с помощта на която можете да записвате дискови образи върху флаш памети. Rufus разполага и с портативна версия (Rufus Portable), която не се нуждае от инсталация. Ние ще използваме именно нея! Можете да я свалите от тук.

Създаване на флаш памет за Ubuntu с Rufus – стъпка по стъпка

1. Поставете свободна флаш памет (4GB+) в някой от USB портовете и стартирайте приложението Rufus. Ако използвате неговата portable-версия няма нужда от инсталация, просто стартирайте EXE файла.

Сигурно ще видите диалогов прозорец, който ще ви поиска разрешение приложението да проверява за негови актуализации онлайн. Тъй като това е портативна версия, която ви е необходима за момента, просто отговорете с No.

Rufus update policy - No

2. Ще се отвори основният прозорец на Rufus. Направете следните настройки:

Rufus

2.1. В Device трябва да изберете вашата USB флаш памет, на която ще запишете Ubuntu. Ако сте поставили паметта предварително, тя би трябвало да е налична в падащото меню.

2.2. Използвайте бутон SELECT, за да изберете .iso образа на Ubuntu, който сте свалили предварително. След като бъде избран от локалния диск, той ще се появи в полето Boot selection.

2.3. В Partition scheme трябва да е посочен MBR.

2.4. В полето Target system най-добре посочете BIOS or UEFI, особено ако не сте сигурни кой точно интерфейс използва вашата система.

Забележка: При по-старите версии на Rufus, двете опции в т. 2.3 и т. 2.4 са обединени в едно падащо меню. Ако използвате стара версия, то в Partition scheme and target system type трябва да посочите MBR partition scheme for BIOS or UEFI.

2.5. След като сте готови, кликнете на бутона START, за да стартирате записа на дисковия образ върху флашката.

3. Разбира се, записът върху флаш паметта няма да започне директно. Първо ще видите диалогов прозорец, който ви казва, че е необходимо да бъдат свалени някои SysLinux файлове, тъй като тези с които разполага приложението не са съвместими с използваните в дисковия образ. Кликнете на бутон Yes, за да продължите. Ще бъдат свалени два малки файла, за което ще е необходима интернет връзка.

Download required - Yes

4. След това ще видите нов прозорец, където ще бъдете попитани как искате да бъде записан дисковия образ. Изберете първата възможност – Write in ISO Image Mode (Recommended), след което кликнете на OK.

Write in ISO Image Mode (Recommended)

5. Накрая ще видите предупреждение, което ви казва, че всички данни от вашата флаш памет ще бъдат премахнати. Не случайно в началото ви казахме да си направите копие на тези данни, ако на флашката наистина сте имали нещо.

ALL DATA ON DEVICE WILL BE DESTROYED

Кликнете на OK, за да продължите.

6. Сега остава просто да изчакате докато процеса бъде финализиран.

Първо, флаш паметта ще бъде форматирана. След това върху нея ще започне записът на съдържанието от .iso файла. Това може да отнеме от 5 до 20 минути, в зависимост от параметрите на вашия компютър и типа на USB порта, който използвате. След като копирането на файлове бъде завършено трябва да видите статус „Ready“ в прозореца на Rufus.

Как да използвате създадената флаш памет с Ubuntu

Зареждането на Ubuntu от създадената флаш памет няма да е възможно, ако в BIOS/UEFI не са направени коректни настройки. За целта трябва да промените реда на зареждане от отделните устройства – CD/DVD, USB диск, твърд диск, SSD и т.н. За да може системата да открие и зареди Ubuntu от USB устройството, то трябва да е поставено преди твърдия диск или SSD, където е текущата операционна система. По този начин при включване на компютъра (или след рестарт) системата първо ще проверява има ли свързани USB устройства, от които може да бъде заредена операционна система. Ако не открие такива, ще зареди операционната система, инсталирана на локалния диск.

Създадената USB флаш памет може да бъде използвана както за зареждане и тестване на Ubuntu без инсталация, така и за инсталирането на тази Linux дистрибуция върху твърдия диск. Препоръчваме първо да се възползвате от възможността за тестване на Ubuntu, зареден от флашката. Ако ви хареса, може да го инсталирате както като основна, така и като втора операционна система на вашия компютър.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да направим USB флашка с Ubuntu под Windows”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *