outlook settings

Как да преглеждаме писмата си в Outlook в обикновен текст и защо да го правим

Microsoft Outlook позволява да получавате имейли с разнообразно съдържание като например вграден HTML код (линкове, изображения и т.н.). Подобни имейли, освен че са по-тежки за отваряне, нерядко крият и някои опасности за сигурността на потребителите.

Типичен пример за подобна заплаха са писма от недобросъвестни податели, съдържащи хипервръзки към потенциално опасно съдържание. Тези връзки може да са маскирани по начин, който на пръв поглед не би Ви усъмнил. Ще илюстрираме това със следния пример:

Получили сме имейл от банката, който ни приканва да влезем в банковия си акаунт през хипервръзка, налична в текста на съобщението. Адресът на линка на пръв поглед изглежда легитимен (в този пример е използван www.mybank.com).

Фишинг писмо

Нека разгледаме горното изображение малко по-добре. Ако посочим същата връзка с курсора на мишката (без да кликаме), в прозорчето, което излиза виждаме, че реално това е линк към съвсем друг URL адрес. Вероятността тази препратка да ни отведе до сайт, който е потенциално опасен, за нас е реална.

Заради подобни фишинг съобщения Microsoft Outlook и редица други мейл приложения позволяват да разглеждате получените имейли във вид на обикновен (неформатиран) текст.

Преди да се заемем с конкретните стъпки за конфигуриране, заслужава да се отбележи, че обикновеният текст има предимства и недостатъци – както за подателя, така и за получателя.

Съвсем логичен недостатък на четенето на електронни писма в неформатиран текст, е че не се визуализира начина, по който текстът е „украсен“. Неформатираният текст най-малкото не поддържа удебелен, подчертан, наклонен, оцветен текст и използване на различни шрифтове. Не се поддържат хипервръзки, фонови изображения и други HTML елементи.

Обикновеният неформатиран текст е по-сигурен, защото в него няма нищо скрито. Не може да визуализира вградени изображения за проследяване и скрити фишинг URL адреси (защото ако URL адресът се вижда в обикновен текст, ще можете да видите целия URL адрес, вместо текстът, който подателят е искал да видите). Поради тази причина имейлите с обикновен текст, които изпращате или получавате е по-малко вероятно да бъдат разглеждани като опасни или злонамерени от автоматичните скенери.

Как да четем всички писма в обикновен текст

Необходимо е да се направи една настройка в Outlook, която би показвала съдържанието на писмата в обикновен (неформатиран) текст. При Microsoft Outlook 2016 стъпките са следните:

1. Отворете Outlook и отидете на меню File > Options.

File Options

2. От прозореца с опции изберете раздел Trust Center, след което кликнете на бутона Trust Center Settings.

Trust Center Settings

3. От прозореца изберете раздел Email Security и насочете вниманието си към секция Read as Plain Text.

Read as Plain Text

3.1. Поставяйки отметка на Read all standart mail in plain text, ще конфигурирате Outlook да показва съдържанието на всички стандартни писма като обикновен текст. Отново подчертаваме – с разрешаване на тази опция няма да виждате форматиране, хипервръзки и други вмъкнати HTML елементи в писмата си, но пък е по-сигурно.

3.2. Допълнителната опция Read all digitally signed mail in plain text ако е активна, показва всички електронно подписани писма в неформатиран текст.

Препоръката ни е поне стандартните писма да се визуализират в неформатиран текст. Тези, които са подписани електронно би следвало да са от по-надежден източник.

4. След направата на нужните настройки запазете промените с OK. След тази настройка текущите писма ще се запазят във вида си, но всяко ново съобщение ще бъде визуализирано в неформатиран текст.

Създаване на изходящи писма в обикновен текст

Писмата, които създаваме в Outlook 2016 се композират в HTML формат по подразбиране. Tова позволява в тях да се вмъква разнообразно съдържание. Налице е опция за промяна на това – всички създавани нови писма да са в неформатиран (обикновен) текст.

1. Стартирайте Microsoft Outlook и отидете на меню File > Options.

2. Изберете раздел Mail. В секция Compose messages, за опция Compose messages in this format изберете Plain text.

Compose messages in this format

3. Потвърдете с OK.

Форматирането на всички изходящи писма като обикновен текст по подразбиране не винаги е най-удобната конфигурация. Ето защо Outlook 2016 позволява да използвате неформатиран текст само за определени писма при тяхното създаване (глобалната конфигурация за използване на HTML се запазва).
За целта при създаване на ново съобщение кликнете на меню Format text и изберете Plain text, както е показано на изображението:

Plain Text

Ако вече сте написали съобщението, но то съдържа елементи, които не се поддържат от формата Plain text, вероятно ще видите предупреждение. Това съобщение просто ви казва, че въпросните елементи ще бъдат премахнати, ако продължите напред.

В обратен ред на горното – при зададена глобална настройка всички създавани съобщения да са като обикновен текст (виж т. 2), форматирането на определени писма в HTML става по идентичен на горния начин.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *