Command prompt tips

Няколко полезни трика в командния прозорец на Windows

Командният прозорец (Command Prompt, наричан още „команден ред“) в Windows е полезен инструмент, използван от много потребители и системни администратори за различни цели. В подкрепа на това просто разгледайте нашите материали за различни трикове в Windows и ще се убедите в колко много от тях използваме възможностите на Command Prompt.

В този материал ще ви демонстрираме няколко полезни неща в Command Prompt, които може би ще са от полза за всеки негов потребител.

Стартиране на командния прозорец (Command Prompt) като администратор автоматично

Определени действия в командния ред изискват той да бъде стартиран като администратор. Обикновено това се прави с клик с десен бутон върху иконата и избор на опция Run as administrator (Изпълняване като администратор) от менюто.

Ако редовно се налага използване на командния прозорец с администраторски права, не би ли било по-лесно да си направите пряк път, който да стартира този инструмент като администратор автоматично?!

1. Направете си пряк път до CMD, използвайки следния път до изпълнимия файл на инструмента:

C:\Windows\System32\cmd.exe

2. Отворете Свойства (Properties) на вече създадения пряк път.

3. От таб Shortcut на прозореца кликнете на бутон Advanced.

Изпълняване като администратор

4. Поставете отметка на Run as administrator и запазете промените.

Извеждане на помощна информация за дадена команда

Command Prompt може да показва допълнителна помощна информация за всяка команда. Това се случва, като желаната команда се изпълни с атрибут /? (например sfc /?, ping /?, ipconfig /? и т.н.). Ето един пример с командата ping:

Помощен превключвател в команден прозорец

С използването на помощния превключвател /? командният ред извежда полезна информация за синтаксиса на командата и възможните опции (атрибути) към нея.

Запазване на изхода от изпълнена команда в текстов файл

Още една полезна възможност, която позволява да запазите изходните данни от изпълнението на дадена команда във файл. Това става с помощта на операторите за пренасочване > и >>.

Този метод е приложим за всяка една команда, която извежда някаква информация. За да бъдем още по-полезни, ще ви демонстрираме как да изведете информация за системата и да я трансферирате в текстов файл с помощта на тези оператори.

За целта ще използваме команда systeminfo, която принципно показва в командния прозорец информация за вашата система. Към нея ще добавим оператора > и местоположение, както и име на файла, в който ще съхраним изходните данни.

Запис във файл от команден прозорец

В общи линии, синтаксисът е следният:

команда > местоположение\име на файл.txt

Показване съдържанието на избрана директория в дървовидна структура

Това е една елементарна команда, която извежда под формата на т.нар „дървовидна структура“ съдържанието на текущата директория в командния прозорец. За целта първо трябва да достигнете директорията, чиято структура искате да визуализирате. След това използвайте командата tree и ще видите всички поддиректории в текущата папка.

Команда treeРазбира се има и алтернативен начин – пътят до директорията, чиято структура искате да визуализирате може да бъде въведен и след командата, примерно:

tree d:\documents\archives\all documents

Командата tree по принцип визуализира само поддиректориите, но не и наличните в тях файлове. Изпълнението на същата, но с атрибут /F (примерно tree /f) показва в дървовидна структура, освен поддиректориите и всички налични в тях файлове.

Някой би казал, защо е нужно да преглеждаме директориите през Command Prompt, вместо да използваме Windows Explorer?!

На първо място, командният прозорец визуализира абсолютно цялата структура на дадена директория – всички нейни поддиректории, наличните поддиректории в тях и т.н. Не е необходимо да разгръщате с „+“ всяка поддиректория, за да видите съдържанието й (както е в Windows Explorer).

На следващо място, ако Windows е повреден и се опитвате да възстановите някаква информация през Command Prompt (стартиран от диск за възстановяване), то командата tree /f би била добра отправна точка.

И още нещо полезно: командата tree може да бъде комбинирана с метода, който ви показахме в горната точка. Това позволява да запишете пълната структура на дадена директория в текстов файл, вместо да се визуализира в CMD, например:

Команда tree във файл

На изображението горе сме изпълнили команда tree за директория Program Files. Вместо дървовидната структура да се визуализира в командния прозорец, ние сме използвали оператора >, който ще ни запише структурата в текстов файл D:\tree-program-files.txt. В случай, че записания файл съдържа йероглифи, използвайте атрибут /a (примерно tree /a), който използва ANSII.

Копиране на текст от командния прозорец

Копирането на текст от командния прозорец не е сложно, но не се прави по традиционния начин. Ето как става най-лесно:

1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде в командния прозорец.

2. С левия бутон на мишката маркирайте текста, който искате да копирате.

3. Кликнете отново с десен бутон на мишката върху селектирания текст (или използвайте клавиш Enter), за да го запишете в клипборда.

4. Сега може да поставите копирания фрагмент от текста в произволен текстов файл.

Издърпване на файлове с „влачене“ до командния прозорец

Някои команди изискват да въведете пълния път и име на даден файл. Когато файлът се намира в n-на брой поддиректории, това е трудоемка задача.

Съществува доста по-лесен начин! Ако сте достигнали въпросния файл през Windows Explorer, имате възможност директно да го „хванете“ с ляв бутон на мишката и да го издърпате в командния прозорец.

Влачене на файл до командния прозорец

Това би попълнило пътя и името на файла в Command Prompt без да необходимо да ги въвеждате ръчно.

Прекратяване на изпълнението на команди

Някои команди не се изпълняват мигновено, а изискват определено време докато завърши изпълнението им. Това ви дава възможност да преустановите такава, примерно погрешно изпълнена команда.

Вече стартирана и изпълняваща се команда, може да се преустанови с клавишна комбинация от Ctrl + C (нека не се бърка с идентичната на тази клавишна комбинация за копиране в Windows).

Разбира се Ctrl + C не е начин за прекратяване на абсолютно всяка изпълняваща се в момента задача. Например, ако сте стартирали през Command Prompt пълно форматиране на диска, то прекратяването на тази операция не е възможно или най-малкото непрепоръчително.

Използване на екранна клавиатура през командния прозорец

Смисълът от това не е особено голям, но ще отбележим, че с една простичка команда може да отворите екранна клавиатура през Command Prompt. Просто изпълнете командата osk и ще се появи екранната клавиатура на Windows.

В заключение: няколко полезни клавишни комбинации, използвани в командния ред

Tab: този клавиш е полезен в ситуациите, когато изписвате пътя до дадена директория или файл. Натискането на Tab редува имената на директориите, намиращи се в текущата директория.

F7: този клавиш извежда хронология на последно използваните команди в командния ред. Това позволява да селектирате дадена команда от списъка, вместо да я набирате отново.

Ctrl + C и Ctrl + V: както в останалите Windows приложения, така и в командния ред тези клавишни комбинации могат да бъдат използвани за копиране и поставяне на текст. Както вече писахме, ако използваме Ctrl + C при команда, която се изпълнява в момента, това ще стопира изпълнението ѝ.

Ctrl + F: тази клавишна комбинация позволява търсенето на думи в командния прозорец, подобно на търсенето във всеки един текстов файл.

Ctrl + Shift + скролиране с мишката: тази интересна комбинация променя прозрачността на командния прозорец. Така например при CTRL+SHIFT+скролиране надолу, прозорецът на командния ред става почти прозрачен.

Alt + Enter: тази клавишна комбинация разгръща командния прозорец на цял екран. Същата функция – full screen mode изпълнява и клавиш F11. Тази възможност може да се използвате в комбинация с горната – да разгърнете прозореца на цял екран и да го направите полупрозрачен, така че да виждате всичко зад него.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Няколко полезни трика в командния прозорец на Windows”

 1. Здравейте,
  Много се зарадвах, че попаднах на Вас!
  Вече съм в пенсия. Работех в „Светая светих на държавните секрети“, както преди много години в „Работническо дело“ представяха накратко службата, в която работех. Началото беше морз, после радиотелетип 50 бода и след няколко години на 75 бода. След доста време се внедри софтуер разработка на MS-DOS за размяна на файлове на къси вълни – разработка на нашата компютърна група. Но в един момент се появи проблем при разкомпресирането на ZIP файлове. Аз съм самоук по компютрите. Специалността ми е „Слаби токове“. Та, за ZIP файловете. Масово ползвахме текстовия редактор PE2. На този редактор сравних получения разкомпресиран файл с оригиналния. И във всички сравнения откривах грешен само един сгрешен байт около 398-402рия байт. Представих резултата на компютърната група на отдела. След няколко дни началник групата ми каза, че сгрешения байт са го кръстили „байта на Джагар“. След преработка на софтуера за трансвер на файлове в късовълновия обхват, всичко си дойде на място.
  Имам още няколко мои неочаквани от мен успехи, но да не Ви отегчавам, спирам до тук.

  С УВАЖЕНИЕ:
  СЧ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *