Command prompt tips

Няколко полезни трика в командния прозорец на Windows

Командният прозорец (Command Prompt, наричан още „команден ред“) в Windows е полезен инструмент, използван от много потребители и системни администратори за различни цели. В подкрепа на това просто разгледайте нашите материали за различни трикове в Windows и ще се убедите в колко много от тях използваме възможностите на Command Prompt.

В този материал ще ви демонстрираме няколко полезни неща в Command Prompt, които може би ще са от полза за всеки негов потребител.

Стартиране на командния прозорец (Command Prompt) като администратор автоматично

Определени действия в командния ред изискват той да бъде стартиран като администратор. Обикновено това се прави с клик с десен бутон върху иконата и избор на опция Run as administrator (Изпълняване като администратор) от менюто.

Ако редовно се налага използване на командния прозорец с администраторски права, не би ли било по-лесно да си направите пряк път, който да стартира този инструмент като администратор автоматично?!

1. Направете си пряк път до CMD, използвайки следния път до изпълнимия файл на инструмента:

C:\Windows\System32\cmd.exe

2. Отворете Свойства (Properties) на вече създадения пряк път.

3. От таб Shortcut на прозореца кликнете на бутон Advanced.

Изпълняване като администратор

4. Поставете отметка на Run as administrator и запазете промените.

Извеждане на помощна информация за дадена команда

Command Prompt може да показва допълнителна помощна информация за всяка команда. Това се случва, като желаната команда се изпълни с атрибут /? (например sfc /?, ping /?, ipconfig /? и т.н.). Ето един пример с командата ping:

Помощен превключвател в команден прозорец

С използването на помощния превключвател /? командният ред извежда полезна информация за синтаксиса на командата и възможните опции (атрибути) към нея.

Запазване на изхода от изпълнена команда в текстов файл

Още една полезна възможност, която позволява да запазите изходните данни от изпълнението на дадена команда във файл. Това става с помощта на операторите за пренасочване > и >>.

Този метод е приложим за всяка една команда, която извежда някаква информация. За да бъдем още по-полезни, ще ви демонстрираме как да изведете информация за системата и да я трансферирате в текстов файл с помощта на тези оператори.

За целта ще използваме команда systeminfo, която принципно показва в командния прозорец информация за вашата система. Към нея ще добавим оператора > и местоположение, както и име на файла, в който ще съхраним изходните данни.

Запис във файл от команден прозорец

В общи линии, синтаксисът е следният:

команда > местоположение\име на файл.txt

Показване съдържанието на избрана директория в дървовидна структура

Това е една елементарна команда, която извежда под формата на т.нар „дървовидна структура“ съдържанието на текущата директория в командния прозорец. За целта първо трябва да достигнете директорията, чиято структура искате да визуализирате. След това използвайте командата tree и ще видите всички поддиректории в текущата папка.

Команда treeРазбира се има и алтернативен начин – пътят до директорията, чиято структура искате да визуализирате може да бъде въведен и след командата, примерно:

tree d:\documents\archives\all documents

Командата tree по принцип визуализира само поддиректориите, но не и наличните в тях файлове. Изпълнението на същата, но с атрибут /F (примерно tree /f) показва в дървовидна структура, освен поддиректориите и всички налични в тях файлове.

Някой би казал, защо е нужно да преглеждаме директориите през Command Prompt, вместо да използваме Windows Explorer?!

На първо място, командният прозорец визуализира абсолютно цялата структура на дадена директория – всички нейни поддиректории, наличните поддиректории в тях и т.н. Не е необходимо да разгръщате с „+“ всяка поддиректория, за да видите съдържанието й (както е в Windows Explorer).

На следващо място, ако Windows е повреден и се опитвате да възстановите някаква информация през Command Prompt (стартиран от диск за възстановяване), то командата tree /f би била добра отправна точка.

И още нещо полезно: командата tree може да бъде комбинирана с метода, който ви показахме в горната точка. Това позволява да запишете пълната структура на дадена директория в текстов файл, вместо да се визуализира в CMD, например:

Команда tree във файл

На изображението горе сме изпълнили команда tree за директория Program Files. Вместо дървовидната структура да се визуализира в командния прозорец, ние сме използвали оператора >, който ще ни запише структурата в текстов файл D:\tree-program-files.txt. В случай, че записания файл съдържа йероглифи, използвайте атрибут /a (примерно tree /a), който използва ANSII.

Копиране на текст от командния прозорец

Копирането на текст от командния прозорец не е сложно, но не се прави по традиционния начин. Ето как става най-лесно:

1. Кликнете с десен бутон на мишката някъде в командния прозорец.

2. С левия бутон на мишката маркирайте текста, който искате да копирате.

3. Кликнете отново с десен бутон на мишката върху селектирания текст (или използвайте клавиш Enter), за да го запишете в клипборда.

4. Сега може да поставите копирания фрагмент от текста в произволен текстов файл.

Издърпване на файлове с „влачене“ до командния прозорец

Някои команди изискват да въведете пълния път и име на даден файл. Когато файлът се намира в n-на брой поддиректории, това е трудоемка задача.

Съществува доста по-лесен начин! Ако сте достигнали въпросния файл през Windows Explorer, имате възможност директно да го „хванете“ с ляв бутон на мишката и да го издърпате в командния прозорец.

Влачене на файл до командния прозорец

Това би попълнило пътя и името на файла в Command Prompt без да необходимо да ги въвеждате ръчно.

Прекратяване на изпълнението на команди

Някои команди не се изпълняват мигновено, а изискват определено време докато завърши изпълнението им. Това ви дава възможност да преустановите такава, примерно погрешно изпълнена команда.

Вече стартирана и изпълняваща се команда, може да се преустанови с клавишна комбинация от Ctrl + C (нека не се бърка с идентичната на тази клавишна комбинация за копиране в Windows).

Разбира се Ctrl + C не е начин за прекратяване на абсолютно всяка изпълняваща се в момента задача. Например, ако сте стартирали през Command Prompt пълно форматиране на диска, то прекратяването на тази операция не е възможно или най-малкото непрепоръчително.

Използване на екранна клавиатура през командния прозорец

Смисълът от това не е особено голям, но ще отбележим, че с една простичка команда може да отворите екранна клавиатура през Command Prompt. Просто изпълнете командата osk и ще се появи екранната клавиатура на Windows.

В заключение: няколко полезни клавишни комбинации, използвани в командния ред

Tab: този клавиш е полезен в ситуациите, когато изписвате пътя до дадена директория или файл. Натискането на Tab редува имената на директориите, намиращи се в текущата директория.

F7: този клавиш извежда хронология на последно използваните команди в командния ред. Това позволява да селектирате дадена команда от списъка, вместо да я набирате отново.

Ctrl + C и Ctrl + V: както в останалите Windows приложения, така и в командния ред тези клавишни комбинации могат да бъдат използвани за копиране и поставяне на текст. Както вече писахме, ако използваме Ctrl + C при команда, която се изпълнява в момента, това ще стопира изпълнението ѝ.

Ctrl + F: тази клавишна комбинация позволява търсенето на думи в командния прозорец, подобно на търсенето във всеки един текстов файл.

Ctrl + Shift + скролиране с мишката: тази интересна комбинация променя прозрачността на командния прозорец. Така например при CTRL+SHIFT+скролиране надолу, прозорецът на командния ред става почти прозрачен.

Alt + Enter: тази клавишна комбинация разгръща командния прозорец на цял екран. Същата функция – full screen mode изпълнява и клавиш F11. Тази възможност може да се използвате в комбинация с горната – да разгърнете прозореца на цял екран и да го направите полупрозрачен, така че да виждате всичко зад него.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *