Известия в Windows 10 работен център

Как да изключим известията в Windows 10 – за всички или за някои приложения

Показването на известия (нотификации) е един от най-добрите начини потребителите да са информирани за работата на използваните приложения. Най-често получаваме известия за пристигнали нови съобщения, новости, информация за изтеглени или качени файлове, нотификации от страна на антивирусния софтуер и т.н.

Известия в Windows 10

Приложенията използват интерфейса на Windows 10 за извеждане на известия основно по два начина. Първият е чрез показване на банер съобщения, които обичайно виждаме в долния десен ъгъл на екрана. Вторият начин за показване на нотификациите е чрез съобщения в работния център (Action center) на Windows 10. По подразбиране за приложенията са зададени и двата начина за показване на известия, т.е. един път ги виждате като банер при тяхното получаване, а след това те ще са налични и в работния център.

Когато известията са прекалено чести повечето потребители търсят начини за тяхното ограничаване. Някои известия може да са важни, но голяма част от тях просто ни информират за дейности, за които вече знаем или за неща, които не са дотам важни точно в момента.

Добрата новина е, че актуалните версии на Windows 10 предлагат няколко полезни опции за персонализиране на известията, включително и за забраната им. В този материал ще ви покажем именно това: как да изключите показването на известия в Windows 10, както и вариант за спиране на известията само за избрани от вас приложения.

Изключване на всички известия в Windows 10

По подразбиране Windows 10 е конфигуриран да показва нотификации от приложенията, както и от някои други източници. Показването на известия може да бъде  забранено глобално по следния начин:

1. Страртирайте приложението за настройка на Windows 10 от меню Windows бутон Start > Settings Settings (Windows бутон Старт > Settings Настройки).

2. Изберете System > Notifications & actions (Система > Известия и действия).

3. В секция Notifications (Известия) е необходимо да деактивирате опция Get notifications from apps and other senders (Получаване на известия от приложения и други податели). Това ще спре показването на нотификации, както под формата на банери, така и в работния център на Windows 10.

Start > Settings > System > Notifications & actions

Следва да отбележим, че генералното спиране на известяването не е препоръчително. Това го казваме преди всичко във връзка с използването на антивирусен софтуер или друг софтуер, който съблюдава вашата сигурност. Повечето антивирусни / антималуер програми използват работния център за показване на известия (напр. при откриване на заразен файл; за предприети действия по елиминиране на заплаха; при остарели вирусни дефиниции и т.н.). Ето защо добър вариант е да забраните показването на известия само за определени приложения, но не и за антивирусния софтуер. Този метод ще разгледаме стъпка по стъпка в следващата точка.

Изключване на известията за определени приложения в Windows 10

Windows 10 позволява да персонализирате показването на известия за всяко специфично приложение. Това означава, че известяването в Windows може да е попринцип включено, но за приложения „X” и “Y” нотификациите да са изключени.

Забраната за показване на известия от определени приложения става по следния начин:

1. Стартирайте Windows бутон Start > Settings Settings > System > Notifications & actions (Windows бутон Старт > Settings Настройки > Система > Известия и действия).

2. Обърнете внимание на секция Get notifications from these senders (Получаване на известия от тези податели). Там са изброени в списък всички приложения, които могат да показват известия.

Получаване на известия от тези податели

3. С плъзгача „On/Off (Вкл./Изкл.)“, наличен срещу всяко едно приложение може да изключите показването на известия от него.

Персонализиране на известията по приложения

В допълнение към последната точка ще отбележим, че е налице възможност за по-детайлно персонализиране на типа показваните известия за всяко едно приложение.

4. Кликнете върху избраното приложение от секция Get notifications from these senders (Получаване на известия от тези податели). Ще видите няколко допълнителни възможности за персонализиране на известията.

Mail известия

  • Ще споменм отново наличието на плъзгач „Вкл./Изкл.“ в горната част на екрана. Той има идентична функция с този от горната т. 3 и се използва за изключване/включване на известията за избраното приложение.
  • На следващо място, имате възможност да изберете дали да се показват банери на известията или същите да се визуализират само в работния център (по подразбиране и двете възможности са активни). Това става чрез деактивиране на Show notification banners (Показване на банери на известия) и/или опция Show notifications in action center (Показване на известията в работния център). Сами може да прецените за кое приложения какъв тип известия изкате да виждате или пък да забраните всички.
  • Друга полезна опция е тази за използването на звуков сигнал при показването на ново известие. По подразбиране такъв се изпълнява при пристигането на всяка нова нотификация. Някои потребители не желаят да бъдат обезпокоявани с излишни звуци на Windows.
  • Ако изключите функцията Play a sound when a notification arrives (Изпълнение на звук при пристигане на известие), известията за конкретното приложения ще се показват без звуков сигнал.

Определени програми могат да показват съобщения и известия във вид, който е различен от банер известията на Windows 10. Тези приложения използват не работния център на Windows, а своя собствен интерфейс за визуализация на нотификации. В подобни случаи опцията за изключване на подобен тип известия следва да се търси в настройките на самото приложение.

Ако сте позволили през вашия уеб браузър Google Chrome да се показват известия от определени интернет страници (напр. актуални новини), разгледайте следния наш материал Как да забраним известията на Google Chrome при Windows 10.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *