Storage sense в Windows 10

Как да освободим дисково пространство под Windows 10

Съвременните твърди дискове предлагат достатъчно пространство на ниска цена. В същото време недостигът на пространство на системния дисков дял все още е често срещан проблем при много потребители. Първата причина обикновено е свързана в неправилно „калибрирания“ системен дял (C:). При разделянето на твърдия диск понякога не отчитаме, че с времето директорията на операционната система нараства. Не отчитаме и това, че ако в бъдеще излезе нова операционна система, нейният размер върху диска ще е със сигурност по-голям.

От друга страна в последните няколко години започнаха бързо да навлизат SSD паметите като нова и по-перспективна технология. Постепенно те заместват използването на твърдите дискове. В момента на пазара се предлагат преносими компютри, които включват само неголямо SSD за съхранение на данни и при тези модели всеки гигабайт пространство е ценен.

В настоящия материал ще ви покажем няколко стъпки за освобождаване на дисково пространство при Windows 10-базирани системи. Нещо повече – ще използваме само наличните възможности на операционната система, без никакъв допълнителен софтуер.

Използване на Storage sense за премахване на временни и ненужни файлове

Storage sense е възможност в Windows 10, която позволява да изтривате ненужни файлове от твърдия диск, каквито са файлове от предишни инсталации и временни файлове. Това освобождава дисково пространство на наистина важните неща и подобрява производителността на системата.

За да използвате тази възможност отидете на Start > Settings > System > Storage (Старт > Настройки > Система > Място за съхранение). От параграф Storage sense („Памет“) кликнете на линка Change how we free up space automatically (Промяна на начина на автоматично освобождаване на пространство).

Премахване на временни файлове, както и съдържанието на Recycle Bin и Downloads

Нека разгледаме първо параграф Temporary files (Временни файлове). Като за начало поставете отметка на Delete temporary files that my apps aren’t using (Изтриване на временни файлове, които моите приложения не използват).

storage sense temporary files

Storage sense изтрива съдържанието от кошчето и свалените файлове в папка Downloads, когато те са престояли там определено време. Това време за съхранение се посочва в падащите менюта Delete files in my recycle bin if they have been there for over (за „кошчето“) и Delete files in my Download folder if they have been there for over (за директория Downloads).

Така например, ако в от двете падащи менюта изберем 14 дни, това означава, че всички файлове престояли в кошчето и директория Downloads повече от 14 дни ще бъдат изтривани. Разбира се, периодът за съхранение и изтриване може да бъде различен в двете менюта по ваше желание. Освен това изтриването няма да става автоматично докато не включите използването на Storage sense.

Кликнете на бутона Clean now (Изчисти сега) в параграф Free up space now (Освобождаване на място сега), за да изпълните почистване.

Под Free up space now (Освобождаване на място сега) може да е налична опция за премахване на предишна инсталация на Windows 10. Тази възможност е налична до десет дни след като е направено обновяване с нова версия.

Автоматично почистване на системата със Storage sense

Винаги, когато пожелаете, можете да стартирате „ръчно“ почистване от ненужни файлове по гореописания начин. Storage sense е възможност, която е предвидена да се грижи за това сама, без ваша намеса. Ето защо може да активирате тази възможност и така през определен интервал от време тя автоматично ще почиства вашия диск от ненужни файлове.

За тази цел от горния прозорец (параграф Storage sense) преместете плъзгача на On (Вкл.). След това от падащото меню Run Storage sense (Изпълнение на „Индикатор за памет“) посочете, кога да се изпълнява почистването – само когато имате недостатъчно дисково пространство или през определен времеви интервал (дневно, седмично или месечно):

storage sense on

В този случай сме разрешили автоматичното почистване да се изпълнява веднъж седмично. В горната точка вече сме избрали файлове, намиращи се в папка Downloads и в „кошчето“ да бъдат премахвани, когато са по-стари от 14 дни.

Премахване на временните и ненужни файлове с помощта на Free up space now

Това е една алтернатива на познатия инструмент Disk Cleanup (Почистване на диска) в Windows. Тук няма да стартираме почистване на диска, чрез извикване на This PC > Local Disk (C:) > Properties > Disk Cleanup, а ще използваме една възможност, налична от Windows 10 версия 1803 (април 2018) насам.

Отидете на меню Start > Settings > System > Storage (Старт > Настройки > Система > Място за съхранение). От параграф Storage sense („Памет“) кликнете на линка Free up space now (Освобождаване на пространство сега). Ако току що сте изпълнили предходния метод, просто трябва да се върнете една стъпка назад, за да достъпите до този линк.

storage sense free up space now

Ще се извърши сканиране за налични файлове за почистване (отнема няколко секунди) и ще видите списък с ненужното съдържание, което може да бъде изтрито. Визуализира се кратко описание на всеки вид съдържание за изтриване и неговия размер в системата към момента.

free up space now remove files

Маркирайте с отметка кои файлове желаете да бъдат премахнати и използвайте бутона Remove files (Премахни файловете) за изтриването им.

Почистване на системата от временни и ненужни файлове с помощта на Disk Cleanup

Disk Cleanup е инструмент за почистване на твърдия диск, наличен във всички актуални версии на операционни системи Windows. Почистването може да се изпълнява за всеки дисков дял поотделно, но обикновено това е необходимо за системния дял, където е Windows.

1. За стартиране на Disk Cleanup влезте в This PC (Този компютър) и отворете Properties (Свойства) на системния дял – обикновено това е Local Disk (C:). От таб General изберете бутон Disk Cleanup. Отваря се прозорецът на Disk Cleanup и сега ще разгледаме какви възможности са налични.

clean up system files

2. Първо, използвайте бутона Clean up system files. Този бутон почиства някои временни системни файлове, налични в C:\Windows\Downloaded Program Files.

След изпълнението на тази операция бутона Clean up system files вече го няма. Появил се е нов таб More options и първо ще надникнем в него.

disk cleanup more options tab

3. Избирайки таб More options (Още опции), имате на разположение две допълнителни опции (виж горното изображение):

Programs and Features (Програми и компоненти) – чрез използване на бутона Clean up… можете да премахнете някои програми, които не използвате.

System Restore and Shadow Copies (Възстановяване на системата и скрити копия) – чрез използване на бутона Clean up… премахвате всички точки на въстановяване, с изключение на последната. Това разбира се би имало ефект, ако System Restore (Възстановяване на системата) е включен. В някои версии на Windows дискът може да съдържа скрити копия на файлове и по-стари образи от пълно архивиране на компютъра като част от точки на възстановяване. Тази информация също ще бъде изтрита.

4. Сега нека се върнем на първия таб Disk Cleanup (Почистване на диска):

disk cleanup

От списъка може да посочите чрез поставяне на отметка кои файлове искате да бъдат премахнати. За да изпълните почистване на посочените видове съдържание, просто кликнете на бутон OK. Ще бъдете попитани дали наистина желаете да изтриете безвъзвратно тези файлове. Съгласете се, за да продължите!

Премахване на ненужните Windows приложения и игри

Windows 10 носи със себе си куп приложения и игри, които обикновено не използваме. Нещо повече – за някои дори не знаем, че ги има, защото просто не сме си направили труда да им обърнем внимание. Освен, че заемат значително пространство на диска тези игри и приложения много често се обновяват.

Отворете This PC (Този компютър) и от лентата с инструменти изберете Uninstall or change a program (Деинсталиране или промяна на програма). В списъка Apps & features разгледайте внимателно какви игри и Windows приложения имате инсталирани. Обърнете внимание най-вече на техния размер. Редица Windows приложения заемат много малко дисково пространство и тях препоръчваме да не ги деинсталирате. Просто няма смисъл! Можете да сортиране списъка с инсталирани програми по размер (Sort by: Size) за по-лесно откриване на големите приложения/игри.

uninstall games

Някои игри като Candy Crush Saga или Cooking Fever заемат значително пространство и директно можете да им дадете Uninstall, за да ги деинсталирате.

Изключването на хибернацията освобождава място

За това какво е хибернация на системата вече сме писали. Ако сте чели материала Какво е хибернация и как да я разрешим в Windows 10, сигурно знаете, че тази възможност не е приложима при всяка система. Влизайки в менюто, от което изключвате вашия компютър или лаптоп и видите там опция Hibernate, това означава, че същата е налична. Добрата новина е, че хибернацията може да бъде изключена с няколко прости стъпки.

Защо да изключваме хибернацията? Хибернацията е режим, който поставя системата в състояние при което тя е „почти изключена“, но без да губите текущата си работа. Това е възможно като съдържанието на оперативната памет се копира във файл (hiberfil.sys), разположен върху системния дял на твърдия диск. След включване на хибернираната система всички данни се възстановяват в системата памет от този файл. Това позволява бързо „събуждане“ на системата и възстановяване на всички стартирани преди хибернацията задачи.

Въпросният файл може да има значителни размери – от порядъка на няколко гигабайта. Ето защо изключването на хибернацията като алтернатива на Sleep или Shut down може да ни спести това пространство.

1. Влезте в Command Prompt (Команден прозорец) като администратор. Най-лесно би било да напишете „command prompt“ или „cmd“ (без кавичките) в полето за търсене и да извикате с десен бутон контекстното меню, избирайки Run as administrator (Изпълняване като администратор). Вероятно ще видите диалогов прозорец на UAC, където трябва да отговорите положително.

cmd run as administrator

2. Напишете следната команда и натиснете Enter:

powercfg /hibernate off

powercfg hibernate off

С тази проста команда хибернацията е вече забранена! Влизайки в менюто, от където гасите компютъра (Start > Power) би трябвало вече тази възможност да не е налична.

Запазване на новите файлове на друг дисков дял по подразбиране

Windows 10 разполага с възможност за конфигуриране, от която може да зададете новите приложения и документи да се запазват в нова локация, например на друг дисков дял.

За да използвате тази възможност, отидете на Start > Settings > System > Storage (Старт > Настройки > Система > Място за съхранение). От параграф More storage settings (Още настройки за съхранение) кликнете на линка Change where new content is saved (Промяна на мястото, където се записва новото съдържание).

change where new content is saved link

Ще видите следния екран:

change where new content is saved

New apps will save to позволява да изберете локация на новите инсталирани приложения. New documents will save to дава избор за нова локация за запазване на документите. Същата възможност е налична за музиката, снимките, филмите и офлайн картите, които по подразбиране се съхраняват в C:\Users\<име на потребителя>\. Не забравяйте да запазите направените промени с бутон Apply за всяка извършена промяна.

Преместете съхраняваните игри и мултимедия на друг дисков дял

Ако съхранявате на системния дял (обикновено това е C:) игри и мултимедия не се учудвайте защо нямате място. Препоръчително е при разделянето на твърдия диск или SSD да създадете повече дискови дялове, но не повече от три или четири.

За системния дял трябва да предвидите такова пространство, че да бъде достатъчно не само за Windows и всички програми, но и да има достатъчно свободно място. Операционната система се обновява често, а нейния размер нараства с времето. Нараства и размерът на редица други директории. При някои по-големи обновявания (ъпдейти) се създава копие на старата операционна система (преди обновяването) и това копие заема значително пространство.

На останалите дискови дялове (D:, E: и т.н.) съхранявайте игрите, документите и мултимедията (музика, филми, видео клипове, снимки). Така няма да запълвате излишно системния диск C:, а освен това, ако се случи нещо лошо с операционната система и се наложи преинсталация, няма да загубите това съдържание.

Повечето компютърни игри по подразбиране се инсталират в C:\Program files\. При инсталацията променяйте този път по гореописаните причини. Ако все пак сте инсталирали на системния дял големи по размер игри и вече нямате свободно място, изпълнете следните стъпки:

1. Копирайте инсталационната директория на играта на друг дисков дял (D:, E: и т.н.), където имате достатъчно свободно място.
2. Направете копие на преките пътища за стартиране на играта.
3. Деинсталирайте играта от This PC > Uninstall or change a program (Този компютър > Деинсталиране или промяна на програма). По този начин вие ще деинсталирате инсталацията на играта, която е на системния диск, но не и на направеното копие в т. 1.
4. Възстановете преките пътища, които копирахте съгл. т. 2. Отворете свойствата им и въведете коректния път до играта.

При мултимедийните файлове е лесно – просто ги преместете на друг, свободен дисков дял!

Компресиране на Windows инсталацията за повече пространство

Ще започнем с това, че тази стъпка е желателно да бъде изпълнена само ако наистина не разполагате със свободно място на системния дял и не са налични други алтернативи за освобождаване на пространство. Тази възможност модифицира системните файлове и ако не бъде изпълнена правилно, може да причини сериозни щети на операционната система. Това е начин за пестене на дисково пространство, предназначен предимно за портативни устройства, разполагащи с много малко място за съхранение. Ето защо ние препоръчваме това да бъде последната възможност, към която можете да прибегнете.

Изпълнението отново става през командния прозорец на Windows 10:

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) като администратор.

2. Може да проверите дали компресирането случайно не е вече разрешено със следната команда:

compact.exe /compactOS:query

3. Ако проверката покаже, че компресирането е забранено трябва да го разрешите. Изпълнете следната команда:

compact.exe /compactOS:always

compact.exe /compactOS

Компресирането на Windows 10 инсталацията и приложенията може да освободи значително пространство, което може да достигне до около 2GB. Процедурата отнема време, което може да варира от около 10 до 20 минути, а при някои системи дори и повече. Много е важно да не прекъсвате изпълнението на процеса – да не затваряте прозореца, както и да не гасите/рестартирате системата, докато не приключи. След приключване на компресирането излиза съобщение за броя файлове и директории, които са компресирани, за техния размер, както и за степента на компресия.

Ако смятате, че вече нямате нужда от тази възможност, може да изпълните обратното действие за забраната ѝ. Това става чрез изпълнение на следната команда в Command Prompt, стартиран като администратор:

compact.exe /compactOS:never

В заключение…

Показахме ви няколко стъпки, чрез които можете да освободите значително пространство да дисковия дял, където е инсталиран Windows 10. Прилагането на различните методи е в зависимост от пространството от което се нуждаете. Понякога едно елементарно почистване на диска може освободи достатъчно място и да не са необходими други действия от ваша страна. Ние от PCGuide.bg препоръчваме периодично да почиствате диска от ненужни файлове, използвайки Disk Cleanup на Windows или друг подходящ софтуер.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *