Как да конфигурираме Windows 10 да показва деня от седмицата до часовника

По подразбиране Windows 10 показва в лентата на задачите датата и часа. Всъщност, това е едно от нещата, на които най-често се спира погледът ни през деня. Но знаете ли, че освен датата Windows може да показва в лентата на задачите и кой ден от седмицата сме?!

Ако искате в лентата на задачите (т.нар. таскбар) да виждате деня от седмицата, следвайте описаните стъпки:

1. Влезте в меню Start Start > Settings Settings > Time & Language (Старт > Настройки > Час и език).

Time & Language

2. В раздел Region (Област) потърсете секция Related settings (Сродни настройки). От нея кликнете на връзката Additional date, time, & regional settings (Допълнителни настройки за дата, час и регион).

Related settings

3. Автоматично ще бъдете пренасочени към контролния панел, където от секция Region (Област), трябва да кликнете на връзката Change date, time, or number formats (Промяна на формата на датата, часа или числата).

Change date, time, or number formats

4. От прозореца, който ще се отвори, кликнете на бутон Additional settings (Допълнителни настройки).

Additional settings

5. Отваря се нов прозорец, от където следва да изберете таб Date (Дата). Windows 10 ви дава възможност да персонализирате т.нар. Кратка дата (Short date) и Дълга дата (Long date). Кратката дата е това, което всъщност виждате в лентата на задачите под часовника. Имате възможност да модифицирате формата – да добавяте нови атрибути, напр. деня от седмицата.

В полето Short date или Кратка дата добавете ddd и символ за разделител, ако искате да виждате деня от седмицата в съкратен вид (пон., вт., ср. и т.н.). В случай, че искате да се визуализира пълното наименование на деня (понеделник, вторник, сряда и т.н.), въведете dddd.

Short date

Пример: ако днес сме неделя, 3 май 2020 г. при въведена стойност ddd d.M.yyyy ‘г.’ ще виждате нед 3.5.2020 г. Ако използвате стойност dddd d.M.yyyy ‘г.’, в лентата на задачите ще виждате неделя 3.5.2020 г. И в двата случая след наименованието на деня сме използвали за разделител не специален символ, а интервал. За разделител между деня и датата може да въведете и други символи, напр. точка, тире, наклонена черта и т.н.

6. След направените настройки задължително запазете промените с Apply (Приложи) и OK. Би трябвало моментално след това да виждате и деня от седмицата до часовника.

За финал ще ви покажем още нещо полезно: ако вашата операционна система Windows 10 е с интерфейс на чужд език, може да зададете формата на датата да се показва на български език. За тази цел в прозореца, който се отваря след изпълнение на точка 4, трябва да посочите от падащото меню на Format (Формат) – Bulgarian (Bulgaria). Така формата на датата и часа ще са на български, независимо дали вашата операционна система е с английско, немско или каквото и да било меню (интерфейс).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *