Влизане в BIOS

Как да влезем в BIOS или UEFI настройките при повечето компютри

BIOS (Basic Input/Output System) е малък софтуер на ниско ниво, който инициализира хардуера преди стартиране на операционната система. Ако трябва да сме точни, BIOS е първото нещо, което се зарежда като програмен код след като включите вашия компютър или лаптоп. Една от неговите основни задачи е да открие устройство, от което да се зареди операционната система.

Повечето от съвременните устройства днес използват един по-нов фърмуер, наречен UEFI. Той е наследник на BIOS, но предлага доста повече възможности. Всъщност, много съвременни компютърни системи, използващи термина BIOS са обурудвани реално с UEFI фърмуер, но същият използва класическия BIOS потребителски интерфейс.

Виж Каква е разликата между BIOS и UEFI

Достъпът до интерфейса за конфигурация на BIOS/UEFI дава възможност за конфигуриране на редица неща, свързани с работата на системата – реда на устройствата, от които компютърът зарежда, конфигурацията на устройствата за съхранение, промяна на системните дата и час и други.

Много е важно да отбележим, че това, дали ще успеем да влезем в средата за конфигуриране на BIOS или не, по никакъв начин не зависи от вида и версията на операционната система! Това е така, защото BIOS е независим фърмуер, който се съхранява в специален чип на дънната платка. С други думи казано, няма значение дали използвате Windows 7, Windows 10 или Linux. Дори компютърът ви в момента да е без операционна система, стъпките за достъп до конфигурацията на BIOS са точно определени и те зависят от производителя на дънната платка.

Как да влезем в BIOS/UEFI

1. Рестартирайте устройството или го включете, ако до момента е било изключено.

2. Обърнете внимание на първия екран, който се показва при стартиране на компютъра. Обикновено това е екран с логото на производителя на дънната платка или устройството като цяло. Някъде в долния ляв или десен ъгъл би следвало да е налично кратко указание за функционален клавиш за достъп до BIOS или UEFI настройките.

asus uefi bios key

Обикновено това е кратък текст, който ви указва кой клавиш да използвате за достъп до настройките на BIOS или UEFI. При повечето производители на хардуер това е нещо от рода на:

Press [клавиш] to enter setup
Setup: [клавиш]
Enter BIOS by pressing [клавиш]
Press [клавиш] to enter BIOS setup
Press [клавиш] to enter BIOS or UEFI setup
Press [клавиш] to access BIOS
Press [клавиш] to access system configuration

При повечето устройства обикновено се използва клавиш Delete (Del) или F2. Разбира се, има производители, които са задали различен клавиш за достъп до BIOS. Ето какъв клавиш за достъп до конфигурацията на BIOS/UEFI можете да използвате в зависимост от производителя на вашата дънна платка, готова конфигурация или лаптоп:

Acer: F2 или DEL;
ASRock: F2 или DEL;
ASUS: F2 за всички настолни конфигурации, F2 или DEL за дънните платки;
Dell: F2 или F12;
Gigabyte: F2 или DEL;
HP: ESC или F10;
Lenovo: F2 или Fn + F2;
Lenovo (настолни системи): F1;
Lenovo (ThinkPad): Enter + F1;
MSI: DEL;
Samsung: F2;
Sony: F1, F2 или F3;
Toshiba: F2;

3. Още докато пред вас е горният екран трябва бързо да натиснете съответния клавиш за достъп до BIOS конфигурациятa. Обикновено времето, в което може сторите това след натискане на бутона за включване на компютъра е кратко – не повече от няколко секунди. Ако не успеете да реагирате достатъчно бързо, рестартирайте системата и опитайте отново. За по-сигурно може да опитате да натиснете клавиша за достъп до настройките неколкократно, но без да го задържате.

При някои преносими и настолни компютри потребителите реално не виждат екран, на който да е указан какъвто и да е клавиш за достъп до BIOS. Вместо това устройството показва екран с логото на производителя докато операционната система зарежда. Обикновено това са готови асемблирани конфигурации или лаптопи с инсталирана от производителя операционна система. В този случай може да опитате непосредствено след включване на устройството да натиснете неколкократно (без да ги задържате) най-често използваните клавиши за достъп до BIOS средата – Del, F2 или друг съгласно указанията на производителя. Ако това не ви пренасочи към средата за конфигуриране на BIOS/UEFI, опитайте следващия метод.

Алтернативен начин за достъп до UEFI при някои устройства

Всъщност, много съвременни устройства, идващи с инсталирана от производителя операционна система Windows 10 или Windows 8/8.1 позволяват достъпът до UEFI интерфейса да стане през boot-менюто Advanced Startup Options. Но как се достъпва това меню?!

Виж Как да влезем в Advanced Startup Options при Windows 8 или Windows 10

1. Най-лесният начин за достъп до Advanced Startup Options е като задържите натиснат клавиш Shift и паралелно с това рестартирате системата през меню Windows бутон Start > Power > Restart.

Shift+Restart

2. След няколко секунди трябва да видите интерфейса на менюто. Изберете опция Troubleshoot (Отстраняване на неизправности).

Troubleshoot

3. След това изберете Advanced options (Разширени опции).

Advanced options

4. В следващия екран би трябвало да виждате опция UEFI Firmware Settings (UEFI настройки на фърмуера) – кликнете на нея!

UEFI Firmware Settings

5. Кликнете на бутон Restart. Системата ще се рестартира и автоматично ще зареди средата за конфигуриране UEFI фърмуера на вашето устройство.

Restart

В случай, че в екрана от точка 4 не виждате опция за достъп до UEFI, то това означава, че ще трябва да използвате „класическия“ метод за достъп до конфигурацията – чрез бърз клавиш.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да влезем в BIOS или UEFI настройките при повечето компютри”

  1. Здравейте от скоро имам asus tuf gaming a15 изпълнявам всичко от статията (Как да влезем в BIOS или UEFI настройките при повечето компютри) и лаптопа не влиза с това меню на биос. Влиза в стандартното меню на биос калто когато го рестартирам и натисна F2. Кава може да е причината благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *