Калибриране на цвета на дисплея

Как да калибрираме цветовете на дисплея под Windows 10 или Windows 11

Независимо дали се занимавате професионално с графична обработка или просто прекарвате повече време пред компютъра, правилното конфигуриране на цветовете на екрана е от ключова важност. Оптимално калибриране на цветовете не винаги може да бъде постигнато с настройките по подразбиране. Ето защо в Windows 10 и Windows 11 е налично специално приложение за тази цел – Calibrate Display Color (Калибриране на цвета на дисплея).

В този материал ще ви покажем в няколко стъпки как да използвате инструмента за калибриране на цвета на дисплея в Windows. Приложението е интегрирано в самата операционна система (Windows 10 или Windows 11) и не е необходимо да го изтегляте и инсталирате допълнително. Може да се използва както при настолни системи, така и при лаптопи.

Преди да използвате Calibrate Display Color се уверете, че опцията за нощно осветление (Night light) в Windows не е активирана. Също така, ако използвате външен монитор, върнете настройките от менюто му по подразбиране (фабричните настройки). Така ще сте сигурни, че корекциите в цветовата гама, които ще направите, ще са единствено на софтуерно ниво. Резолюцията, зададена през настройките в Windows трябва да бъде оптималната за вашия дисплей.

Използване на инструмента Calibrate Display Color (Калибриране на цвета на дисплея) в Windows 11/Windows 10

Използвайте търсачката до менюто Start, за да стартирате приложението. За целта просто напишете Calibrate Display Color или ако сте с българска версия на операционната система – калибриране на цвета на дисплея. Приложението би трябвало да ви излезе като резултат и можете да го стартирате.

Препоръчваме да използвате този инструмент като разпънете (максимизирате) прозореца му на цял екран. Изображенията в този материал са с умалени размери на прозореца, с оглед единствено на това да могат да се поберат в страницата!

1. В първия прозорец ще видите препратка към информация за приложението. Просто кликнете на Next (Напред), за да продължите.

В следващия прозорец инструментът ще ви даден някои важни препоръки, като например: да зададете фабрични настройки на монитора от менюто му.

Кликнете на бутон Next (Напред), за да продължите.

2. Гамата определя математическата връзка между стойностите на червеното, зеленото и синьото, които се изпращат към дисплея, както и нивата на осветяването му. Ето защо в следващия прозорец ще видите три различни изображения – примери за ниска, добра и висока гама. Кликнете на бутон Next (Напред), за да продължите.

3. В следващия екран вече може да коригирате гамата на дисплея. Целта е да постигнете ниво, което да е максимално близко до изображението в средата от предната точка. За целта използвайте плъзгача, като се стремите да намалите видимостта на малката точка в центъра на всеки кръг от шаблона.

Забележка: за правилно настройване на гамата следва очите ви да гледат към дисплея под ъгъл, максимално близък до 90 градуса. Също така екранът ви трябва да е настроен на оптималната резолюция, препоръчана от производителя.

4. Следващият екран ви дава някои указания относно настройките за контраст и яркост на екрана. Ако сте сигурни, че мониторът е с настройки по подразбиране за тези два показателя, кликнете на бутон Next (Напред), за да продължите.

5. В следващия екран ще видите отново три примерни изображения за различни нива на яркост – тъмен, нормален и светъл. Отново средното изображение отговаря на оптималния контраст, съгласно възможностите на дисплея ви. Използвайте бутон Next (Напред), за да продължите.

6. В следващия екран ще видите същото изображение, но в по-голям мащаб. Тук обаче следва да използвате бутоните/менюто на монитора, за да регулирате правилно яркостта. Идеята е да се различава буквата „Х“ в лявата част на изображението и черния костюм на човека от тъмния фон.

7. Контрастът определя нивото и чистотата на отблясъците. Настройването му става от менюто на самия екран, а ако използвате преносим компютър – през настройките на самата операционна система или контролния панел на видео драйвера. Разбира се, контрастът до голяма степен зависи от типа на матрицата, използвана от дисплея.

Отново ще видите три изображения, средното от които показва оптималния вариант за настройване на контраста. В следващата стъпка ще видите същото изображение, но в по-голям мащаб. Сами може да се ориентирате, как да го настроите, така че картината да е оптимална.

8. Корекцията на цветовия баланс определя колко вариации (сенки) на сивото ще се показват на дисплея. Малките шест изображения показват примери за некоректно настроен цветови баланс, при който изпъкват прекалено много червеното, зеленото или синьото. Идеята тук е нюансите на сивото да са наистина в сиво.

9. Следващият прозорец ви позволява да настроите цветовия баланс на ниво Windows. Тук вече използвайте трите плъзгача в долната част на прозореца, за да неутрализирате наличието на червен, зелен или син нюанс в сивото.

10. Финалната стъпка от този помощник ви позволява да сравните текущото и предишното калибриране на цветовете на екрана.

Важно е отметката Start ClearType Tuner… да е поставена. По този начин след тази стъпка ще се стартира друг инструмент, който ще ви помогне да настроите визуализирането на текста, така че той да се показва максимално изчистен.

Ако всичко е наред или смятате, че сте направили оптимални настройки кликнете на бутон Finish (Готово).

11. Ще видите прозореца на ClearType Text Tuner (Настройка на ClearType текст). Идеята на този малък допълнителен инструмент е да направи текста, който виждате по-ясен, отчетлив и лесен за четене.

Необходимо е да потвърдите, че искате да се използва ClearType (отметката Turn on ClearType трябва да е поставена). Кликнете на бутон Next (Напред), за да продължите.

12. Следващата стъпка ще направи проверка дали дисплеят е настроен на правилната резолюция. Всъщност, разделителната способност е най-важният фактор, за да бъде  текстът четлив и ясен.

13. В следващите пет стъпки ще виждате различни „мостри“ от един и същи текст. Необходимо е във всяка стъпка да посочите този правоъгълник, в който текстът е най-отчетлив.

Накрая просто кликнете на Finish (Готово), за да завършите фината настройка на текста.

Стъпките, които ви показахме едва ли биха затруднили който и да е потребител. Идеята на този материал бе да ви покажем, че не е нужно да се използват уеб-базирани инструменти или външен софтуер (на „трети страни“), за да настроите картината на вашия екран, така че да е максимално ясна.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *