lockscreen windows 10

Къде се съхраняват тапетите на Windows Spotlight при Windows 10

Едва ли има потребител на Windows 10, който поне веднъж да не се е запитал къде се съхраняват изображенията на Windows Spotlight, използвани като тапет от така наречените Lock screen и Login Screen?! За тези, които не боравят с термините на английски, ще кажем, че това са тези екрани, които се появяват след зареждане на операционната система или при „събуждането“ й, преди появата на работния плот.

За разлика от по-старите версии на операционни системи на Microsoft, при Windows 10 е въведена функцията Windows Spotlight, която е активна по подразбиране.

Забележка: Деактивирането/активирането й става от Start > Settings > Personalization > Lock Screen >Background > Windows Spotlight.

Windows Spotlight ни предлага разнообразие от подбрани висококачествени изображения, които се използват като тапет на т.нар. Lock screen (Екран за заключване), но без възможност да бъдат използвани като тапет за работния плот. Всъщност не е точно така, защото тези изображения се съхраняват локално на вашия твърд диск.

Показване на скритите папки и файлове

За да достигнем до директорията, където се съхраняват тези изображения, първо трябва да разрешим показването на скритите папки, файлове и устройства от Windows Explorer. За тази цел, отваряме This PC (Този компютър) и от меню View > Options отваряме прозореца Folder Options – таб View. От списъка трябва да активираме Show hidden files, folders, and drives, след което да запазим промените.

скрити папки и файлове

Път до изображенията, използвани от Windows Spotlight

Сега следва да открием местоположението на тапетите. Пътят до директорията, където те се съхраняват е следния:

This PC > C: > Users > [Името на вашият акаунт] > AppData > Local > Packages > Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy > LocalState > Assets.

Отваряйки папка Assets ще видим куп файлове от непознат тип, с дълги, нелогични имена, без разширение. Не правете каквито и да било промени по оригиналните файлове в папка Assets!

Копираме всички тези файлове в друга, произволна директория. За да избегнем предупрежденията на Windows Security от рода „Отварянето на тези файлове може да е опасно за вашия компютър…“ при опит за извикване на контекстното меню, може да използваме директно клавишна комбинация Ctrl + C за копиране.

Изображенията тук обикновено са в различни размери и пропорции, подходящи за персонален компютър, таблет и смартфон. Размерът (в килобайти) на отделните файлове ще е също различен. В момента виждате просто множество файлове с дълги имена, без да знаете зад всеки файл какъв пейзаж се крие.

В общия случай, по-големите файлове са изображения с по-големи размери – с пропорции като за вашия монитор. Малките по размер файлове обикновено са умалени тапети в портретен изглед, подходящи за смартфон. Ако искате търсеното изображение да бъде поставено като десктоп тапет на вашия компютър, то трябва да насочите търсенето си към по-големите по размер файлове. Можете да ги сортирате по размер (Size) и да пристъпите към следващата стъпка, започвайки от най-големите файлове.

Преименувайте копираните файлове един по един, като след името поставите разширение “.jpg”. Отново напомняме, че трябва да поставяте разширения на файловете, които вече сте копирали в работна директория, а не на оригиналните файлове в папка Assets!

Преименуване на файловете

Вече файлът може да бъде отворен и прегледан като JPG изображение!

Изображенията в тази директория периодично се обновяват с нови, стига компютърът ви да има интернет връзка. Може да бъдете сигурни в разнообразието от красиви тапети и в бъдеще с възможностите на Windows Spotlight!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *