Windows 10 USB

Три прости начина за създаване на инсталационна USB памет за Windows 10

Aко преди години инсталационният пакет на Windows XP се побираше на едно обикновено CD от 700МВ, то инсталациите на по-новите операционни системи на Microsoft се нуждаят от много повече пространство. Ето защо започнахме да използваме DVD дискове, а като техни алтернативи – USB флаш памети.

Инсталирането на операционна система Windows от флаш памет, вместо традиционния метод от DVD диск стана предпочитана практика от много потребители. Дори Microsoft пуснаха в продажба Windows 10 на USB флаш устройства. Използването на инсталационна флашка, вместо DVD диск има своите предимства:

– бърз трансфер на данни през USB, което ни гарантира по-бърза инсталация
– възможност за бързо инсталиране на операционна система без наличие на четящо DVD устройство или при наличие на повредено такова
– след приключване на инсталацията, флаш паметта може да бъде форматирана и отново използвана за ежедневните ни нужди, както преди!

За направата на инсталационна флаш памет е необходимо използването на определени софтуерни инструменти, които безплатно могат да бъдат свалени от мрежата. Идеята на тези приложения е не просто да копират инсталацията върху определен външен носител (в случая флаш памет), а да запишат върху него т.нар. „сектор за начално зареждане“ (Master Boot Record, съкр. MBR). По този начин след като бъдат направени необходимите настройки в BIOS/UEFI, инсталацията ще зареди сама от това устройство, така както операционната система зарежда от диск C: на вашия компютър, в общия случай. За такива устройства ние ще използваме термина „bootable“ или „стартиращи“.

Какво ви е необходимо

  • USB флаш памет, с препоръчителен капацитет от поне 4 GB (за 64-битова версия препоръчваме дори повече). Имайте предвид, че използваната флаш памет ще бъде форматирана! Ето защо, ако върху нея имате записана важна информация, трябва да се погрижите тя да бъде копирана предварително на друг носител.
  • Подходящ софтуер за създаването на bootable USB флаш устройство, а такъв ще разгледаме по надолу.
  • ISO image (дисков образ) с Windows 7/8/8.1/10.

Първи метод – използване на инструмента Windows 7 USB/DVD Download Tool

Това е един малък и прост инструмент, с който лесно може да създадете инсталационен DVD диск или USB флаш памет за Windows. Макар програмата да носи името „Windows 7 USB/DVD Download Tool“, многократно сме я тествали и с инсталация на Windows 10 и се справя безпроблемно.

След като свалите инсталацията е необходимо да инсталирате приложението и да го стартирате. Създаването на инсталационна USB флаш памет преминава в четири етапа:

1. Избор на предварително свален ISO файл (дисков образ) с инсталационен пакет на Windows 10.

Windows 7 USB/DVD Download Tool избор на ISO

2. Избор на типа устройство, върху което ще се копира инсталацията. В случая трябва да изберете USB Device.

Windows 7 USB/DVD Download Tool избор на USB

3. Избор на USB устройството, върху което ще бъде качена инсталацията.

Windows 7 USB/DVD Download Tool избор на устройство

Ако флашката е била предварително поставена в USB порта, тя ще е налична в падащото меню. Ако все още не сте, поставете я и кликнете на бутона Refresh, за да се опресни списъка с наличните устройства. След като сте избрали устройството, изберете Begin copying.

4. Ще излезе нов прозорец, който ви предупреждава, че избраното устройство трябва да бъде форматирано преди да бъде копирана инсталацията. Изберете Erase USB device и потвърдете това действие в диалоговия прозорец, за да форматирате паметта.

5. Започва последният етап – форматиране и копиране на инсталационните файлове върху флаш паметта.

Windows 7 USB/DVD Download Tool

След като операцията завърши можете да затворите програмата и да преминете към инсталацията на операционната система.

Изтегли Windows 7 USB/DVD Download Tool

Втори метод – използване на приложението Rufus

Rufus е друг инструмент, чрез който можете да създадете инсталационна USB флаш памет за Windows 7/8/8.1/10. Принципът е сходен, с тази разлика, че всичко е в един прозорец:

Rufus

1. Необходимо е да свалите програмата от тук и да я стартирате. Може да използвате портативната версия (Rufus portable), която не изисква инсталация.

2. В първоначалният прозорец на Rufus трябва да посочите USB устройството от полето Device. Ако вече сте поставили такова, би трябвало то автоматично да бъде избрано.

Имате възможност да зададете и файловата система, като имайте предвид, че Windows може да използва FAT32 или NTFS файлови системи (препоръчваме NTFS). От полето Create a bootable disk using изберете ISO Image, след което от съседната на него икона посочвате местоположението на ISO файла с инсталационния пакет на Windows.

3. След изпълните гореописаните стъпки кликнете на бутона Start, за да стартирате записа. Излиза вече познатото ни съобщение с предупреждение, че ако продължите, информацията от устройството ще бъде безвъзвратно загубена. Отговорете положително и операцията по форматиране и копиране на инсталационните файлове върху външната флаш памет ще започне.

Изтегли Rufus

Трети метод – чрез Media Creation Tool на Microsoft

Тъй като този инструмент вече бе разгледан в друг наш материал, само ще споменем, че това е софтуер, който сваля легално копие на Windows 10 от сървър на Майкрософт. То може да бъде записано на външен носител (флашка или DVD) или да бъде използвано за надграждане (ъпгрейд) на вече инсталирана версия на Windows. С други думи, тук няма да ви е необходимо предварително свалено ISO копие с инсталация на Windows 10, както при горните два метода. Освен това, Media Creation Tool сам записва свалената инсталация на вашата флаш памет.

Ръководство за използването на този инструмент може да намерите в Създаване на инсталационна USB флаш памет за Windows 10 с Media Creation Tool.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *