SSD

Помощ при избора на SSD. Всичко за SSD паметите

Неотдавна писахме за предимствата и недостатъците на SSD паметите и твърдите дискове. Каквото и да си говорим, безспорно е, че SSD устройствата за съхранение са по-добрия избор от традиционните твърди дискове. Разбира се, това е с цената на по-висока стойност на единица памет, която ще трябва да платите.

Терминът SSD е съкращение от Solid-State Drive. В Уикипедия този термин е преведен като „полупроводниково дисково устройство“ или „статично дисково устройство“. За по-кратко тези устройства се наричат SSD памети, SSD модули, SSD дискове (за това понятие имаме известни резерви) или просто SSD.

Темата за SSD паметите в момента е особено актуална. Причината – тези устройства скоростно навлизат в съвременните компютърни системи, заменяйки използването на твърдите дискове. Същевременно цените им падат и те стават все по-достъпни за масовия потребител. Именно затова много потребители избират десктоп компютър или лаптоп с включен SSD модул, а други вече планират ъпгрейд на старите си машини с такъв.

И така, нека преминем по същество. Ако сте решили да изберете сами подходящо SSD за вашата настояща или бъдеща система, трябва да сте наясно какво точно търсите. За тази цел ще се опитаме да ви запознаем с видовете SSD памети според техния форм-фактор и използван комуникационен интерфейс. Събрали сме на едно място някои препоръки, които ще са ви от полза, ако планирате да „освежите“ вашата стара десктоп машина или лаптоп с един нов SSD модул.

Защо да предпочетете SSD вместо твърд диск

По този въпрос вече сме писали, но ако трябва да обобщим всичко в една дума, то това е „бързина“. SSD паметите използват напълно различна технология от твърдите дискове, което определя и техните предимства.

Виж: Твърд диск (HDD) или SSD – предимства и недостатъци

Масово в търговската мрежа (и не само) тези устройства са неправилно наричани „SSD дискове“. Ако разглобите един такъв модул, в него може всичко да откриете, но не и диск! Всъщност, ще видите само една платка с множество чипове. При SSD информацията се съхранява в специални NAND чипове, подобно на флаш паметите или картите памет. Липсват механично-движещи се части – нещо, което при твърдите дискове не е така. Всичко това осигурява много по-голяма скорост на четене и запис на информация от и върху SSD паметите.

И оттук идват и удобствата за потребителите. Операционната система, инсталирана върху SSD зарежда в пъти по-бързо, отколкото от твърд диск. Същото важи и „тежкия“ специализиран софтуер като Photoshop, CorewDraw, CAD и т.н. Прехвърлянето на големи масиви информация също е много по-бързо, а липсата на шум и компактният им размер са допълнителни предимства при преносимите компютри.

Какъв тип SSD поддържа вашата система

Това трябва да е изходната точка, когато избирате SSD! Първо, това зависи от предназначението на системата – преносим, настолен компютър или сървър. Aко разполагате със сравнително нов десктоп (настолен) компютър от среден или висок клас, това ви дава възможност да включите към конфигурацията най-модерните видове устройства.

При по-старите системи, особено когато говорим за лаптопи, възможностите за ъпгрейд със SSD са ограничени. Такъв все пак не е „мисия невъзможна“ – най-използваните SSD модули в момента са тези с размер на 2.5” твърд диск и могат да се поберат на мястото на твърдия диск.

При модерните тънки лаптопи, където обикновено няма място за твърд диск се използва SSD памет с форм-фактор M.2. Това е малка правоъгълна платка, която се поставя в специален слот на дънната платка (дъното). При някои модели тя може да е директно запоена за дъното. Това ви лишава от възможността за надграждане с по-голяма памет. При други модели, както и при десктоп системите с наличен M.2 слот има възможност за ъпгрейд.

Повече за видовете и форм-факторите SSD устройства, предлагани на пазара ще разгледаме в следващата точка.

Какви видове SSD са налични на пазара

Видове според форм-фактора и използвания интерфейс

2.5 инчови SSD

2.5-инчови SATA модули

Това са най-масовите и може би най-евтините SSD. Те са с габаритите на 2.5-инчовите твърди дискове, използвани в лаптопите. Използват същия Serial ATA (SATA) интерфейс, използван при твърдите дискове и оптичните устройства.

Ако искате да закупите SSD, което да добавите към настолна система с твърд диск, ще ви е необходим допълнителен SATA кабел, свободен SATA-III порт на дънната платка, свободен захранващ кабел и място (слот) в кутията за закрепване на самия модул.

При някои по-стари настолни системи може да се наложи закупуването на допълнителен „монтажен кит“, който спомага за монтирането на модула към кутията. Причината е, че десктоп кутиите са предназначени основно за монтиране на 3.5” твърди дискове, а SSD модулът е с по-малки размери. Голяма част от съвременните компютърни кутии разполагат с поне един слот за 2.5“ модул, така че преди да купувате каквито и да било монтажни комплекти/преходници проверете възможностите на вашата кутия.

При преносимите компютри, използващи 2.5“ твърд диск смяната със SSD е още по-лесна. SSD модулът се монтира на мястото на твърдия диск, тъй като има същите размери и използва същия SATA интерфейс. Неудобството за вас идва по-скоро от това как ще си прехвълите информацията от стария диск на новата памет.

Нека кажем няколко думи и за интерфейса, който използват този тип модули. Serial ATA (SATA) е широкоизползван интерфейс, разработен специално за твърдите дискове. Бързо намира приложение и за комуникация с оптични устройства (CD/DVD) и SSD памети. Поради широката употреба на SATA в настолни и преносими компютри, SSD модулите с форм-фактор 2.5“, използващи този интерфейс са най-масовите в момента.

Разработени са три версии на Serial ATA:

  • SATA I (1.5Gbps): 187.5MB/s
  • SATA II (3Gbps): 375MB/s
  • SATA III (6Gbps): 750MB/s

Първите две се считат за морално остарели и нямат място при съвременните SSD устройства. Последната поддържа най-висок максимален пренос на данни (Мегабайти в секунда – MB/s), но нека уточним, че тези стойности са теоретични и в реални условия трудно се достигат.

В момента всички съвременни SSD модули, с форм фактор 2.5“ използват SATA III интерфейс. Максималната скорост на пренос на данни при тези модули варира от около 450 до към 600MB/s.


M.2 SSD

M.2 модули

Тези SSD модули представляват малка правоъгълна платка, подобна на „плочка“ RAM, дори с още по-малки размери. Те са широко използвани при съвременните лаптопи, ултрабуци и таблети, поради компактния си размер. M.2 модулите се инсталират в специален M.2 слот на дънната платка или на M.2 слот, разположен върху допълнително монтирана PCIe карта (само при настолни конфигурации).

Вече са налични и редица модели дънни платки за настолни компютри, които разполагат с M.2 слот. Добавянето на такъв тип SSD памет в десктоп система е повече от лесно. Не са необходими нито допълнителни кабели, нито монтажни комплекти за фиксиране на модула, тъй като той използва наличния M.2 слот на дъното. SSD с форм-фактор M.2 се фиксира върху дънната платка с помощта на едно единствено малко болтче в срещуположния на слота край.

M.2 слот за SSD

Важно е да отбележим, че M.2 модулите могат да имат различни размери. За да не се объркват потребителите към наименованието се добавя четирицифрен код – 2280, 2260 или 2248. Тези означения са свързани с физическия размер на самата SSD платка. Така например, ако срещнете означението „M.2 (2280)“ това означава, че това е M.2 модул с ширина 22мм и дължина 80мм.

Повечето дънни платки за настролни компютри, разполагащи с M.2 слот позволяват монтирането на M.2 модули с раличен „калибър“. При лаптопите това не е така, затова ако сте решили да ъпрейдвате, проучете дали M.2 модула е сменяем и какъв точно е!

M.2 е нова технология, предназначена основно за преносимите устройства. Тя се явява естествен преход от mSATA, използвайки неговото физическото оформление, но с по-големи възможности. Този форм-фактор бързо навлиза и при десктоп системите. За комуникация (пренос на данни) M.2 SSD устройствата могат да използват PCIe 3.0, SATA 3.0 или USB 3.0 интерфейс.

Може би най-бързите и най-важното – достъпни за домашните потребители SSD памети са тези, използващи NVMe протокол. Non-Volatile Memory Express (NVMe) е комуникационен протокол, който позволява достигането на наистина внушителна скорост на четене и запис от и върху SSD паметта. Тази технология използва високоскоростната PCIe (PCI Express) шина за пренос на данни. Ако попаднете на M.2 модел SSD, който използва SATA (SATA-III) интерфейс то знайте, че няма как да поддържа NVMe!


AIC SSD

Add-in Card (AIC) SSD модули

Тези устройства предлагат много по-голяма бързина на трансфер на данни, защото използват шината PCI Express, вместо традиционния SATA интерфейс. AIC SSD модулите се монтират на PCIe слот на дънната платка, който обикновено се използва за видео карта или RAID контролер. И оттук идва проблемът с липсата на възможност за монтирането на такъв. При бюджетните десктоп системи на дънната платка обикновено има един такъв слот, който в повечето случай е зает от графичната карта. На пазара се предлагат различни модели дънни платки, с повече на брой разширителни слотове, което позолява добавянето на AIC модул. Въпреки добрите си характеристики този форм-фактор устройства са малко използвани в домашни условия.


U.2 SSD

U.2 SSD модули

Ще кажем само няколко думи за тях, защото това са много скъпи устройства и използването им е ограничено. Обикновено, на външен вид изглеждат като 2.5” SATA модули, но с по-различен конектор. U.2 използват много по-бързия PCIe интерфейс. Ето защо скоростта на четене и запис при тях може да е 3-4 пъти по-висока от най-масовите SATA-III модули.

Видове SSD според капацитета на паметта

Капацитетът на SSD модулите варира от 128 Гигабайта (GB) до около 4 Терабайта (TB). Все още на пазара се срещат и 64GB SSD, но това е твърде малко. Принципно, колкото по-голям капацитет има избраният SSD, толкова по-добре за вас. Но нека не пренебрегваме финансовата част на нещата, защото повечето памет струва повече! SSD паметите са по-скъпи от твърдите дискове, ако трябва да ги съпоставим в лева за единица обем памет. Това е причината някои бюджетни системи от най-ниския ценови сегмент да разполагат само с твърд диск за съхранение на информация.

Ще се опитаме да разделим предлаганите на пазара SSD памети на няколко сегмента според техния капацитет:

  • 128GB –може да се каже, че за момента това е минимума! SSD с такъв капацитет е достъчен за инсталацията на Windows 10 и използваните програми, но само дотук! Ето защо SSD с такъв капацитет се комбинира с твърд диск – SSD-то е за инсталация на операционната система, а диска се използва като сторидж за съхранение на филми, музика и т.н. По-добре избягвайте да купувате SSD с капацитет от 128GB, тъй като двойно по-големите от 250-256GB са с едва 20-30 лева по-скъпи. Безумно е да се прави подобна икономия!
  • 250GB – в този сегмент попадат памети с капацитет от 240, 250 или 256GB. Те са отличен избор, когато ви е необходим SSD за съхранение на операционната система и инсталираните програми. Ако не използвате много на брой програми ще имате място и за някоя друга игра, която да инсталирате върху SSD-то. Разбира се, 250GB са твърде малко пространство в днешно време, ето защо тези модели се комбинират с твърд диск, който да се използва за съхранение на мултимедия (музика, филми, видео клипове, снимки). Ако искате вашата система да използва единствено и само SSD за съхранение на информация, по-добре вижте следващия сегмент памети.
  • 500GB – тук съотношението между капацитет и цена е може би най-оптимално. За много потребители 500GB се явяват напълно достатъчни и в тези случаи няма да е необходимо комбинирането на SSD с допълнителен твърд диск.
  • 1TB – в този сегмент влизат устройства от 960GB до 1TB. Ако желаете SSD с такъв капацитет трябва да „развържете кесията“, защото тези устройства не са евтини… или поне не за момента. SSD модул с такъв капацитет практически обезсмисля използването на твърд диск като допълнителен сторидж. Предвид темпът, с който цените на SSD паметите падат не след дълго модулите от 1TB може би ще заменят използването на твърдите дискове със същия капацитет.
  • 2GB+ – в този сегмент ще включим всички SSD модули с капацитет от 2 до 4GB. С такова SSD ще имате място за абсолютно всичко! Разбира се, инвестицията в SSD с подобен капацитет не е по джоба на всеки.

Видове SSD според технологията за съхранение на данни

Тук ще навлезем в една малко по-специфична материя, но ако искате да знаете наистина какво купувате, прочетете следващите редове.

SLC (Single-Level Cell) памети – при този тип NAND флаш памети една клетка може да съхранява един бит информация – нула или единица. Това е стара технология, но е бърза и надеждна – гарантира най-много цикли на презапис. Следва да знаете, че тази технология не е предназначена за обикновените потребители поради високата себестойност на чиповете с памет.

MLC (Multi-Level Cell) памети – технология, появила се след SLC. Самото и име подсказва, че една клетка може да съхранява повече от един бит информация. Това създава по-голяма плътност на съхраняваните данни, но и по-ниска скорост. За да преодолеете проблема със скоростта, много от тези устройства имат малко количество по-бърз SLC кеш, който действа като буфер за запис. Тази технология е почти заменена от следващата, която ще разгледаме – TLC.

TLC (Triple-Level Cell) памети – в момента това е най-масовата технология и ако купувате SSD модул, той най-вероятно ще използва TLC NAND чипове. Тази технология използва най-голяма плътност на информацията, предлага най-ниска скорост и издържа най-малко цикли на презапис. Защо тогава е най-масова?! Много просто – защото е най-достъпна!

Вярно ли е, че SSD паметите имат ограничен брой цикли на презапис?

Всички флаш памети имат ограничена продължителност на живота си, която се определя от циклите на презапис. Това означава, че след като в дадена клетка за съхранение са направени определен брой презаписи, в един момент тя няма да е способна да съхранява информация. Така след време SSD устройството просто трябва да бъде заменено с ново.

Производителите на SSD памети често измерват номиналната издръжливост на устройството в общо записани терабайти (TBW) или брой записи на ден (DWPD). Когато избирате SSD памет сравнете тези характеристики със същите на конкурентните продукти.

Написаното горе не бива да ви притеснява! В момента SSD паметите имат достатъчен капацитет, за да издържат достатъчно дълго, дори да надживеят повечето твърди дискове. Ако се наложи някой ден да сменяте SSD, то най-вероятната причина ще бъде нуждата от повече памет.

Все пак, когато избирате SSD не се хвърляйте на най-евтината алтернатива. Нормално е паметите от нисък клас да имат и по-кратък живот. Една поговорка гласи „човек получава това, за което плаща“ и това важи в пълна сила за техниката. Разбира се, има и изключения от това правило, но най-малкото, което можете да направите е да обърнете внимание на гаранцията, давана от производителя. Повечето Гаранция от 5 години (60 месеца) е повече от доволно!

Нека обобщим всичко казано дотук!

Съвременните компютърни системи позволяват надграждане (ъпгрейд) с един или друг вид SSD памет. Не случайно използваме думата „съвременни“, защото от една такава система се очаква, ако няма M.2 слот, то най-малкото да използва SATA III интерфейс.

Вариантите обикновено са ограничени, когато става дума за ъпгрейд на лаптоп, който до момента не е разполагал със SSD. Ако използваният твърд диск използва SATA интерфейс, това означава, че на негово място спокойно може да поставите SSD модул с форм-фактор 2.5“, който използва същия интерфейс.

При ъпгрейд на настолен компютър със SSD, нещата обикновено са една идея по-лесни. Стига на дъното да имате свободен SATA порт, няма да е проблем да добавите 2.5“ SATA SSD. Най-голямото предимство на десктоп компютрите е, че може да добавите SSD, запазвайки твърдия си диск действащ. Така ще разполагате с две устройства за съхранение, което означава много повече пространство за филми, игри, музика и каквото се сетите. Идеята на този тип конфигурация е операционната система да бъде върху SSD, а твърдия диск да бъде допълнителен сторидж за съхранение на мултимедия. Съществуват софтуерни програми, с помощта на които можете да „клонирате“ операционната система от диска върху новия SSD модул. Така ще си спестите една нова инсталация на Windows и всички програми, които използвате.

Когато дънната платка разполага с M.2 слот, нещата стават още по-прости, защото няма да са необходими свободни захранващи и допълнителни SATA кабели (при настолни системи). С такъв слот разполагат много от съвременните дънни платки, с изключение на някои бюджетни модели. Ако дъното на вашия настолен компютър е закупено преди няколко години, вероятно няма да има тази възможност и най-евтино би било да се насочите към горния вариант – 2.5″ SATA SSD.

Ако сглобявате нова конфигурация и искате тя да включва SSD, трябва добре да обмислите каква дънна платка да изберете. В крайна сметка от нея зависи какъв тип SSD модул ще може да инсталирате и какви ще са възможностите за един бъдещ ъпгрейд. Препоръчваме да избете такъв модел дъно, който има наличен M.2 слот. Ако същото поддържа използването на SSD с NVMe като стартиращо устройство това значи, че ще може да извлечете максимума от тази технология!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Използвани помощни материали: How to Buy the Right SSD (Tom’s Hardware)

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *