Най-добрите NVMe SSD 2024

Най-добрите NVMe SSD дискове за началото на 2024 година

Геймърите, решили да инвестират в сериозна конфигурация за игри имат доста високи изисквания не само за видео карта, процесор или RAM, но и за NVMe SSD, на което съхраняват данните си. На пазара в момента се предлагат продукти, достигащи доста високи скорости откъм четене и запис, а това подобрява цялостната производителност на системата.

Най-добрите NVMe SSD дискове (PCIe Gen 4) за гейминг

В този материал ще ви представим най-добрите SSD дискове (PCI Express 4.0, NVMe), които може да закупите в началото на 2024 година.

Samsung 990 Pro

Samsung 990 Pro – най-бърз при PCIe Gen4

Когато говорим за висок клас SSD, Samsung обичайно „обират“ челните места. Samsung 990 Pro не е изключение! 990 Pro е подобрен вариант на легендарния 980 Pro на компанията. Производителят споменава за 40% до 55% по-бързи скорости на произволно четене/запис в сравнение с 980 PRO – до 1400K/1550K IOPS.

Samsung 990 Pro извлича максимума от към скорости при PCIe Gen4. Според Samsung този продукт достига 7450MB/s при последователно четене и 6900 MB/s при запис, което се доближава до теоретичните за интерфейса PCIe Gen4 x4 скорости за четене от 8000MB/s.

Контролерът е оборудван с никелова пластина, а на задната част на платката има термопроводящ стикер. Всичко това спомага за по-ефективното разсейване на отделената топлина. Нещо повече – Samsung 990 Pro се предлага на пазара и във вариант с фабричен масивен метален охладител. Тези от вас, които използват лаптоп вероятно ще трябва да се задоволят с модела без допълнителен охладител, но за потребителите на PlayStation 5 охлаждащият радиатор е предпочитана опция.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 1TB, 2TB и 4TB.
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Едни от най-високите скорости на последователно четене и запис при PCIe Gen4 продуктите;
+ Голям SLC кеш за по-добра производителност;
+ Опция за избор на вариант с фабричен охладител;
+ По-добра енергоефективност – с до 50% подобрена производителност на ват спрямо 980 PRO.
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- Прекалено висока цена за крайния потребител.


WD Black SN850X

WD Black SN850X – алтернатива на Samsung 990 Pro

След като Western Digital пуснаха своя WD Black SN850, компанията направи някои подобрения и пусна ултрабързия WD Black SN850X. Този модел използва подобрен контролер и по-добри чипове с флаш памет – 112-слойни TLC. Използва се DRAM и достатъчно голям SLC кеш. По този начин извлича максимума от възможностите на интерфейса PCIe Gen 4, което е чудесно за най-взискателните потребители.

Western Digital Black SN850X се предлага във варианти с капацитет от 1TB, 2TB и 4TB място за съхранение. И трите модела на това SSD могат да се поръчат без фабричен охладител, което е подходящо за монтиране в лаптоп. Обръщам внимание, че вариантите от 1TB и 2TB са налични и с метален охладител, което прави този SSD диск отличен избор за вашия PlayStation 5.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 1TB, 2TB и 4TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис (7300MB/s на четене и 6300MB/s на запис при модела от 1TB);
+ DRAM кеширане и голям SLC кеш за по-добра производителност;
+ Опция за избор на вариант с фабричен охладител (само при модела от 1TB и 2TB);
+ Подобрена съвместимост с PS5;
+ Подобрени работни температури спрямо WD Black SN850;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- Все още цената му е твърде висока;
- Game Mode 2.0 тепърва предстои да се подобрява с нови версии на фърмуера.


Kingston Fury Renegade

Kingston Fury Renegade

Kingston Fury Renegade е едно от най-бързите PCIе Gen 4 SSD на пазара в момента. При модела от 1TB производителят дава скорост на четене до 7300 MB/s и 6000 MB/s за запис. При варианта от 2 и 4TB тези скорости са 7300/7000MB за четене/запис и 1 000 000 IOPS (входно-изходни операции в секунда).

Kingston Fury Renegade се предлага на пазара във варианти от 500GB, 1TB, 2TB и 4TB. Имате избор между SSD с тънка графен-алуминиева пластина, която разсейва отделената топлина или модел с масивен метален охладител. Първият вариант е удачен избор за лаптоп или настолен компютър (с наличен метален охладител за М.2 на дънната платка). Моделът с масивен охладител е отлична опция за ъпгрейд на PS5.

Този модел е оборудван с контролер Phison E18 и 176-слойни 3D TLC NAND-чипове с памет на Micron. Разполага с DRAM (DDR4) кеш, което е още една предпоставка за отлична производителност.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 500GB, 1TB, 2TB и 4TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис;
+ DRAM кеш;
+ Опция за избор на вариант с масивен фабричен охладител;
+ Съвместимост с PS5;
+ Малко по-ниска цена в сравнение със Samsung 990 Pro и WD Black SN580X;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- При вариантите от 2 и 4GB чиповете са разположени двустранно на платката (може да се окаже проблем при монтиране на някои модели ултра-тънки лаптопи);
- Не се поддържа 256-битово AES хардуерно криптиране.


Crucial T500

Crucial T500

Crucial T500 със своите показатели за производителност конкурира всички разгледани до тук продукти. Скоростите на четене и запис, които може да поддържа този продукт са наистина добри. При модела от 1TB те са в теоретичен порядък от 7300 MB/s при последователно четене и 6800 MB/s на последователен запис. При варианта от 2TB нормално, те са една идея по-високи 7400 MB/s към 7000 MB/s.

T500 се предлага във варианти с капацитет от 500GB, 1TB и 2TB – при модела без метален охладител. Ако ще надграждате своя PlayStation 5 имате възможност да закупите този модел с фабричен алуминиев радиатор, но вариантите са ограничени до 1TB или 2TB място за съхранение.

Crucial T500 използва PCI Express 4.0 x4 интерфейс с поддръжка на NVMe 1.4. Оборудван е с контролер Phison E25 и първите в света 232-слойни TLC чипове с памет, разработка на Micron. Наличен е и DRAM кеш – 1GB LPDDR4 за всеки терабайт място за съхранение.

Crucial T500 изглежда е достатъчно достъпен на пазара в България и се предлага от всички по-големи търговци на хардуер. Това, което ме озадачава са големите разлики в цените за един и същи продукт в различните вериги.

Направих съпоставка на цените на модела от 1TB в шест наши популярни фирми за компютърна техника. В някои от тях цената е сравнително достъпна, но на други надвишава дори тази на Samsung 990 Pro.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 500GB, 1TB, 2TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис;
+ DRAM кеш;
+ Възможност за избор с или без метален охладител;
+ Съвместимост с PlayStation 5;
+ По-достъпен откъм цена, спрямо изброените дотук продукти;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- За момента не се предлага във вариант с капацитет по-голям от 2TB;
- Висока цена за TB в някои от търговските вериги.


Seagate FireCuda 530

Seagate FireCuda 530

Seagate са една от водещите компании, що се отнася до производството на устройства за съхранение на данни. Seagate FireCuda 530 е PCIe Gen 4 SSD и е ориентиран предимно към геймърските среди, предоставяйки на потребителите отлични скорости, производителност и издръжливост.

FireCuda 530 е оборудван с контролер Phison E18 и 176-слойни 3D TLC NAND чипове с памет на Micron. Разполага с DRAM кеширане, което е нормално за компонент от този ценови клас. Тази комбинация осигурява скорости на последователно четене до 7300 MB/s.

Seagate FireCuda 530 се предлага във варианти с капацитет от 500GB, 1TB, 2TB и 4TB. Може да закупите това SSD с фабричен метален охладител или без такъв.

Цената на Seagate FireCuda 530 за момента е доста висока, някъде от порядъка на тази на Samsung 990 Pro. Въпреки това, неговата производителност може да оправдае вложените средства.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 500GB, 1TB, 2TB и 4TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис;
+ DRAM кеш;
+ Възможност за избор с или без метален охладител;
+ Съвместимост с PlayStation 5;
+ По-висока устойчивост (TBW) спрямо много други продукти от този клас;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- Относително висока цена към момента.


Silicon Power XS70

Silicon Power XS70

Silicon Power имат висок пазарен дял основно при бюджетните SSD дискове. С излизането на високоскоростния XS70 компанията оказа сериозен конкурентен натиск на лидерите Samsung и Western Digital.

Silicon Power XS70 е оборудван с контролер Phison E18 и 176-слойни TLC NAND чипове с памет (вероятно на Micron). Разполага и с DRAM кеширане, което от порядъка на 2GB DDR4. Това съчетание дава отлични скорости – 7300MB/s при четене и 6000MB/s на запис при модела от 1TB. Според производителя, при вариантите от 2 и 4GB скоростта на запис може да достигне дори до 6800MB/s.

Silicon Power XS70 се предлага във варианти с капацитет от 1TB, 2TB, 4TB и дори 8TB. Всичките модификации са с фабричен масивен охладител от метал, който спомага за поддържане на приемливи температури при високо натоварване.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 1TB, 2TB, 4TB и 8TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис;
+ DRAM кеш;
+ Наличие на масивен фабричен охладител от алуминий;
+ Съвместимост с PlayStation 5;
+ Малко по-ниска цена в сравнение с останалите разгледани продукти;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- Наличен е само във вариант с масивен метален охладител (това го прави неподходящ за повечето лаптопи);
- Не се поддържа 256-битово хардуерно криптиране;
- Малко по-ниски стойности на издръжливост (TBW и MTBF) спрямо конкурентите си.


WD Black SN770

WD Black SN770 – най-добър избор в бюджетния сегмент

Ако търсите добро SSD, но не може да заделите бюджет за висок клас компонент, то смятам, че WD Black SN770 отличен избор. Това, което го отличава от изброените по-горе продукти е липсата на DRAM кеш. По тази причина производителността няма как да се доближи до максималната за PCI Express Gen 4. Въпреки това, скоростите на SN770 са едни от най-добрите в класа си, дори бих казал най-добрите спрямо преките му конкуренти. За варианта от 1TB скоростта на последователно четене може да достигне до 5150 MB/s, а тази на запис до 4900 MB/s.

Тъй като това е продукт от средния ценови сегмент, той се предлага във варианти от 250GB, 500GB, 1TB и 2TB. Ако търсите по-голям капацитет (примерно 4GB) ще трябва да се насочите към някоя друга алтернатива.

Предимства:

+ Предлага се във варианти от 250GB, 500GB, 1TB и 2TB;
+ PCI Express 4.0, с поддръжка на NVMe 1.4;
+ Високи скорости на четене и запис за класа си;
+ Поддържа технологията DirectStorage на Microsoft за по-добро време на зареждане на игрите;
+ По-достъпен откъм цена, спрямо изброените дотук продукти;
+ 5 години гаранция от производителя.

Недостатъци:

- За момента не се предлага във вариант с капацитет по-голям от 2TB;
- Липсва DRAM кеширане;
- Не откриваме вариант с фабричен метален охладител.

В заключение, нека обобщим накратко

В този материал се фокусираме изцяло върху SSD, които използват шината PCI Express 4.0. Умишлено не включихме компоненти, поддържащи PCIe Gen 5, тъй като все още тези устройства не са толкова масови сред потребителите. Освен това цените им в началото на 2024 година са все още прекалено високи.

SSD дисковете поддържащи PCIe Gen 4 могат достигат забележителни скорости на трaнсфер на данни, стига останалият ви хардуер да позволява това. Не случайно на първите места поставихме Samsung 990 Pro и Western Digital Black SN850X – два доста близки по спецификации продукти. Според производителите им те имат потенциала да се доближат само „на крачка“ до върховите възможности на интерфейса PCI Express 4.0, който теоретично е някъде около 8GB/s. Кой е по-добрия SSD диск от тях трудно може да се каже, защото говорим за два продукта от най-високия клас.

Ако сте прочели ревютата, ще забележите, че Kingston Fury Renegade и Seagate FireCuda 530 имат сходни характеристики – един и същи вид контролер и тип на NAND чиповете с памет. Тази комбинация съответно дава много сходни скорости на четене и запис при двата модела. И двата продукта могат да се намерят във вариант без охладител (подходящ за лаптопи) или с фабричен метален радиатор (добър вариант за PS5). В този случай изборът се свежда по-скоро до предпочитание към марка и разбира се наличност и цена.

Crucial T500 е SSD с добри характеристики, но някои търговски вериги все още го предлагат на много висока цена. Към средата на годината е твърде възможно това да се промени.

От друга страна, Silicon Power XS70 може да се окаже доста изгодна оферта, поне за момента. Това NVMe SSD предлага доста прилични скорости, а цената е една идея по-ниска спрямо повечто от изброените дотук продукти. Липсата на вариант без метален охладител обаче прави невъзможно използването на този продукт при повечето лаптопи, но пък е отличен избор за инсталиране в PlayStation 5.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *