Malicious Software Removal Tool

Какво е Malicious Software Removal Tool в Windows

В този материал на PCGuide.bg ще ви запознаем с един от „скритите“ инструменти на Windows, наречен Malicious Software Removal Tool. Наричаме го „скрит“, не заради друго, а защото наистина много малко потребители са запознати с неговото съществуване.

Какво е Malicious Software Removal Tool и за какво служи?

Malicious Software Removal Tool (MSRT) е инструмент за премахване на злонамерен софтуер, лансиран от Microsoft. Той проверява системата за наличието на определени видове заплахи, към които Windows е уязвим и ги премахва, ако бъдат открити.

От Microsoft въведоха този инструмент в дните, когато Windows XP не беше достатъчно сигурна операционна система. Вероятно някои от вас помнят, че през 2003-2004 година много компютри с тази операционна система бяха поразени от червеите Blaster, Sasser и Mydoom. Още в началото на 2015 г. от компанията представиха този малък инструмент като средство за премахване на тези, а и на редица други популярни злонамерени програми от компютрите с Windows XP.

Malicious Software Removal Tool бе съхранен и във всички следващи операционни системи на Microsoft – Windows 7, Windows 8/8.1 и Windows 10, както и в сървърните версии. В момента този инструмент идва като актуализация за Windows всеки месец. Ако вашата операционна система е настроена да се актуализира автоматично, това означава, че веднъж месечно (във вторник, на втората седмица на всеки месец от годината, ако трябва да бъдем точни) ще получавате актуална версия на Malicious Software Removal Tool.

KB890830 history

Ако пък предпочитате ръчно да актуализирате вашия Windows, вероятно все някога сте забелязали този инструмент в списъка с актуализациите. Още повече при факта, че той идва под формата на важна актуализация, а не като препоръчителна.

След като Windows изтегли най-новата версия на MSRT, автоматично ще го стартира на заден план. Този инструмент проверява за специфични, широко разпространени видове злонамерен софтуер и ги премахва, ако вече са инфектирали системата. Сканирането се извършва на фонов режим и ако всичко е наред, потребителите дори не разбират за неговото изпълнение.

По какво MSRT се различава от „стандартните“ антивирусни програми?

Malicious Software Removal Tool не е антивирусна програма и не бива да се бърка с Windows Defender или с неговия предшественик Microsoft Security Essentials. Това е просто инструмент за премахване на определени видове заплахи, към които Windows е бил силно уязвим през годините. Сканирането с MSRT може да бъде стартирано ръчно от потребителя или изпълнено по график от самата операционна система, след като инструментът бъде актуализиран.

Windows Malicious Software Removal Tool не осигурява защита в реално време и в никакъв случай не може да замени Windows Defender или всяка друга пълноценна антивирусна програма! От Microsoft изтъкват следните специфични особености на MSRT, които го отличават от антивирусните програми:

  • Инструментът MSRT премахва злонамерен софтуер от вече инфектиран компютър. Антивирусните продукти могат да блокират изпълнението на злонамерения софтуер още преди той да е инфектирал файловата система на компютъра. Много по-препоръчително е зловредният софтуер да бъде блокиран още в самото начало, отколкото да бъде премахван впоследствие след инфектирането на компютъра.
  • MSRT премахва само конкретни видове злонамерен софтуер. Тези видове са една малка част от всички съществуващи форми на малуера днес.
  • MSRT се съсредоточава върху откриването и премахването на активен злонамерен софтуер. Активният злонамерен софтуер е зловреден код, който се изпълнява в момента на компютъра. Инструментът не може да премахне зловреден софтуер, който не се изпълнява към момента. От друга страна, повечето антивирусни програми са в състояние да се справят с тази задача!

Как да стартираме проверка на системата с Malicious Software Removal Tool?

Както вече разбрахте този инструмент е част от операционните системи Windows на Microsoft. Ето защо той най-вероятно е наличен във вашата система и не се изисква да бъде свален допълнително.

За стартирането му изпълнете следните стъпки:

1. С клавишна комбинация от Windows бутон +R стартирайте прозореца Run (Изпълнение). В него изпълнете mrt.exe, както е показано на изображението:

Run MRT.EXE

Вероятно ще се появи познатия прозорец на User Account Control (Управление на потребителските акаунти) в който трябва да отговорите с Yes (Да), за да разрешите изпълнението на инструмента.

2. Ще видите първия прозорец от съветника за изпълнение на Malicious Software Removal Tool, където са поместени линкове към онлайн документацията и списъка на заплахите, които този инструмент премахва.

Welcome to the MSRT

Продължете напред с Next.

3. В следващия прозорец трябва да посочите типа на сканирането, което искате инструмента да изпълни. Вариантите са три: бързо сканиране (само на най-уязвимите зони), пълно сканиране (на цялата система) и потребителско сканиране. Последната опция извършва бързо сканиране, плюс проверка на посочена от вас директория.

type of scan

След като изберете вида на сканирането, продължете напред с Next.

4. Започва проверка на системата за злонамерен софтуер.

Scanning your computer

Впечатление ни направи бързината, с която Malicious Software Removal Tool проверява файловата система. Бързото сканирате (Quick scan) отнема буквално 2-3 минути, докато пълното (Full scan) значително повече време, в зависимост от обема на информацията в компютъра.

5. След като сканирането причключи и видите резултатите, кликнете на Finish.

Scan results

Може да прегледате журналния файл на инструмента за повече информация относно открите заплахи. Това е възможно след като изпълните %WINDIR%\debug\mrt.log в прозореца Run (Изпълнение) или достигнете до журналния .log файл през файловия експлорер.

В настоящото ръководство използвахме Windows 10, но при предишните версии на Windows стъпките са абсолютно идентични!

Трябва ли да стартирам сканиране с MSRT периодично?

Ако вашата система разполага с действаща лицензирана антивирусна програма, принципно няма за какво да се безпокоите! Дори и да не сте инсталирали такава, актуалните версии на Microsoft Windows разполагат с Windows Defender, който е в състояние да осигури напълно адекватна защита от вируси, червей, троянци и всякакви подобни заплахи.

С други думи казано, при защитена и редовно актуализирана Windows система не е необходимо да стартирате и изпълнявате сканирания с Malicious Software Removal Tool. Както вече споменахме, при разрешени автоматични актуализации, всеки месец Windows се грижи сам да свали актуална версия на този инструмент. След това на заден план се изпълнява бързо сканиране на най-уязвимите зони в системата. Потребителите в повечето случаи дори не разбират за изпълнението на тези задачи. Тоест, MSRT периодично осигурява една контролна проверка на защитата, без потребителят да бъде ангажиран по някакъв начин с това.

Все пак, ако не се доверявате достатъчно на вашата антивирусна защита или използвате остаряла операционна система, винаги можете да изпълните сканиране с Windows Malicious Software Removal Tool. Актуална версия на този инструмент може да бъде свалена и от потребителя – от страницата на Microsoft тук.

В днешно време нивото на сигурност на операционните системи Windows е значително завишено спрямо това преди 15 години. Наличието на активна по подразбиране защитна стена и вградения антивирус Windows Defender в актуалните версии на Windows могат да осигурят напълно адекватна защита от различни по вид малуер заплахи.

Публикувах този материал, защото на практика малко потребители знаят за съществуването на Malicious Software Removal Tool (MSRT) на Microsoft. Вероятно на някои от вас ще ви бъде интересно да научите повече за тази възможност, макар и в днешно време да не е дотам нужна. Впрочем, тя далеч не е нещо ново, а по-скоро инструмент „от времето на Windows XP“, запазен и до днес в Windows 10/8/8.1/7.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *