Забраняване на Bing резултатите при търсене

Как да забраним уеб резултатите на Bing във формата за търсене до менюто Start

Windows 11 предлага възможност за търсене на файлове, настройки и приложения във формата за търсене до меню Start. Същата форма е налична и в самото Старт меню, за по-голямо улеснение на потребителите.

Нещо, което аз лично не харесвам е, че тази търсачка позволява показване и на резултати от търсене в интернет пространството чрез Bing. Например, ако потърсим даден файл, който не може да бъде открит на локалния компютър, формата за търсене извежда списък от уеб резултати чрез търсещата машина на Microsoft, които по някакъв начин кореспондират с търсената фраза. Това понякога ни обърква, пък и смятам, че не е нужно в подобни ситуации.

В този материал ще ви покажем как да спрете показване на уеб резултати от Bing във формата за търсене в Windows 11. Методите, които ще ви демонстрираме са два – чрез създаване на специфичен ключ в Registry Editor и чрез конфигуриране на определена настройка в Local Group Policy Editor (за Windows 11 Pro).

Забраняване на уеб резултатите от Bing чрез Registry Editor

Редакторът на системния регистър на Windows е мощен инструмент, който позволява редакция на редица настройки в операционната система. Той може да бъде използван както при Windows 11 Home, така и при Pro.

Ето и стъпките за спиране на уеб резултатите на Bing във формата за търсене до Start:

1. Стартирайте прозореца на Registry Editor в Windows 11. За целта използвайте формата за търсене до Start или прозореца Run (клавишна комбинация от win + R), въведете regedit и стартирайте редактора (изисква администраторски права).

2. В редактора на регистъра достигнете до следния път:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. Щракнете с десен бутон на мишката върху ключа Windows и от менюто изберете опция New > Key, за да създадете нов ключ.

New - Key Explorer

4. Именувайте новия ключ като Explorer .

5. Кликнете с десен бутон върху новия ключ Explorer и от менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value. Именувайте новата стойност като DisableSearchBoxSuggestions .

6. С двоен клик отворете стойността DisableSearchBoxSuggestions и в полето Value data въведете стойност 1. Потвърдете с ОК.

DisableSearchBoxSuggestions Value data 1

7. Рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

След тези стъпки формата за търсене в Start няма да ви показва резултати от интернет търсачката Bing. Бутонът Bing AI от търсачката до менюто Старт също ще се скрие.

Забраняване на уеб резултатите на Bing чрез Group Policy

Използването на т.нар. „групови правила“ (Group Policy) позволява да правите широк набор от настройки, включително и да забраните Bing резултатите във формата за търсене до Start. Този метод е приложим в Windows 11 Pro/Enterprise/Education, но не и в Windows 11 Home. Ето и стъпките:

1. Използвайте формата за търсене в меню Start или прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от win + R), за да изпълните gpedit.msc.

2. Ще се отвори прозорецът на Local Group Policy Editor. Използвайте левия панел, където е дървовидната структура с директориите, за да достигнете до следния път:

User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > File Explorer

3. От десния панел на прозореца отворете с двоен клик настройката Turn off display of recent search entries in the File Explorer search box.

Turn off display of recent search entries in the File Explorer search box

4. По подразбиране е би трябвало да е зададено Not Configured. Задайте Enabled и потвърдете промените с Apply, след това с OK.

Enable Turn off display of recent search entries in the File Explorer search box

5. Рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

И двата показани метода се изпълняват на ниво потребителски акаунт. С други думи, ако използвате няколко акаунта в Windows, необходимо е посочените стъпки да се изпълнят за всеки потребителски акаунт индивидуално.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *