Избор на захранване

Как да изберем правилното захранване за настолен компютър – полезни съвети

Когато подбираме компоненти за нова компютърна конфигурация, често пъти значението на захранването бива пренебрегвано. Много потребители се опитват да спестят от цената на захранващия блок (Power Supply Unit или PSU), за да инвестират в по-добра видео карта, процесор или RAM. За съжаление това е честа практика и при много търговци, предлагащи готови компютърни конфигурации с подбрани от тях компоненти.

Подценяването на ролята на захранването е грешка. Захранващият блок е „гръбнакът“ на всяка настолна конфигурация, защото снабдява всеки компонент с електричество. Факт е, че качествените захранвания по-рядко дават дефекти и „живеят“ по-дълго. Практиката показва, че едно солидно захранване би намалило риска от увреждане на хардуера при сериозни колебания в напрежението на електрическата мрежа, например токови удари. Качествените захранвания имат по-висока ефективност и са по-устойчиви на високи натоварвания, близки до тяхната изходна мощност.

В този материал ще ви дадем някои полезни насоки, които са важни при избора на подходящо захранване за вашата нова конфигурация.

Захранване 700W

Мощност… или колко вата (W) трябва да е захранването

Безспорно, мощността на захранващия блок е първият и най-важен критерий при избора на такъв. Тя се измерва във Ватове (W) и трябва да бъде много добре прецизирана в зависимост от консумацията на останалите компоненти в конфигурацията.

Например, ако закупите захранване от 600W, това означава, че то може да осигури изходна мощност до не повече 600W. Ако вашият хардуер реално консумира 400W, то захранване с номинална мощност от 600W ще доставя нужните на системата 400W. Изборът на захранване с по-голяма изходна мощност (примерно 750W) не означава по-голяма сметка за ток. Захранващият блок доставя толкова електричество, колкото е нужно на хардуера, за да работи. Повечето ватове означават, че захранващият модул има способността да осигури повече мощност, ако вашата система го изисква.

Когато избирате захранване, неговата обозначена мощност трябва да е с поне 30%-40% по-висока от реалната консумация на системата. Причината е, че захранващите блокове работят най-ефективно, когато системата (под товар) консумира около 50-70% от максималната им мощност.

В тази връзка ще използвам горния пример. Ако реалната консумация на системата ви под товар е изчислена на 400W, то препоръчително е захранването ви да е поне 600-650W. Ако планирате по-сериозен бъдещ ъпгрейд, може да заложите и на захранващ блок от 750W. По този начин ще имате достатъчен резерв и едва ли ще се наложи да сменяте и захранване при надграждане с нова видео карта или процесор.

Как да изчислим колко консумира реално системата ни

Изхождайки от горното, актуален остава въпроса колко реално консумира нашата система и как това може да се изчисли. В мрежата може да намерите различни калкулатори, които на база на компонентите в конфигурацията пресмятат реалната консумация и/или препоръчителното захранване за нуждите ви. Без да се ангажирам с тяхната точност, ще ви насоча към някои от тях:

Забележка: Информацията за калкулаторите е актуална към датата на публикуване на този материал. За предпочитане е да използвате поне два калкулатора – един, който показва колко W реално се използват от системата и един, който би ви препоръчал захранване с конкретна изходна мощност.

Захранване 80 PLUS Gold

Ефективност или какво означава 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold и т.н.

Ако разгледате офертите за захранвания, ще забележите, че на показателя „ефективност“ се отделя сериозно внимание. Вече почти всички производители сертифицират своите продукти със спецификации като 80 PLUS, 80 PLUS Bronze, 80 PLUS Silver, 80 PLUS Gold, 80 PLUS Platinum, 80 PLUS Titanium или в ефективност, изразена в проценти.

Какво означава това? Част от енергията, която захранването приема от електрическата мрежа се отделя под формата на топлина. Това е нормален процес при преобразуването на променливия ток в постоянен. По-малката ефективност означава повече топлина и по-малко полезна енергия, която може да се използва за захранване на хардуера. Ще дам един пример: захранващо устройство с коефициент на ефективност 85 процента осигурява 85% от номиналната си мощност като енергия за вашата система, докато губи останалите 15 процента като топлина.

По-високата ефективност е винаги за предпочитане. Колкото по-ефективен е вашият захранващ блок, толкова по-малко енергия ще използва и по-малка част от нея ще се губи под формата на топлина. Не случайно ще забележите, че захранванията от висок клас имат висок процент на ефективност и са сертифицирани с 80+ Gold, 80+ Platinum и дори 80+ Titanium.

По-високата ефективност е свързана с по-висока цена на продукта. В захранващи блокове с висок коефициент на ефективност може да очаквате, че производителят е вложил по-качествени компоненти, отколкото при тези с ниска ефективност. Съобразно бюджета ви трябва да намерите баланса между нужната ви мощност и приличен коефициент на ефективност.

Модулно или стандартно захранване

Окабеляване – модулно или фиксирано

Захранващите блокове с фиксирано (немодулно или стандартно) окабеляване си имат своите предимства и недостатъци. Основният им плюс е по-ниската цена в сравнение с модулните захранвания. При тях кабелите за захранване на отделните компоненти (дънна платка, процесор, видео карта, SATA и т.н.) са директно запоени към платката в самия захранващ модул. Липсата на още един конектор означава по-сигурна връзка с PCB платката и по-малко съпротивление. Последното, макар и в малка степен допринася за по-добра ефективност.

Недостатък на немодулните захранващи блокове е това, че всички кабели излизат на дебел сноп от корпуса му. Някои от кабелите са излишни и трябва да ги „крием“ някъде в празните пространства на кутията, за да не се виждат и да не пречат на въздушния поток.

Модулните захранвания стават все по-предпочитани. При тях захранващите кабели за всеки компонент са отделни от самия захранващ модул, но вървят в комплекта с него. Това позволява да включите към куплунгите на захранването само нужните ви кабели.

За любителите на добре изпипания кейбъл мениджмънт модулните захранвания са най-добрия избор. По-малкото кабели със сигурност биха спомогнали за асемблиране една по-добре подредена конфигурация. Липсата на излишни кабели, освен визия със сигурност ще осигури и по-оптимален въздушен поток в кутията.

Съществува и междинен вариант между горните два, който е по-рядко срещан. Това са т.нар. „полу-модулни“ захранвания. При тях задължителните за използване кабели (този за захранване на дънната платка и за захранване на процесора) са прикачени директно към платката на захранващия блок и са неделими от него. Съществуват обаче допълнителни куплунги и отделни кабели за тях, които може да добавите на принципа на модулните захранвания.

ATX

Форм-фактор

Форм-факторът определя физическия размер на захранващия блок, така че да бъде възможно монтирането му. Подобно на дънните платки, форм-факторът на захранването трябва да е съвместим с компютърната кутия.

За щастие съществуват стандарти – ATX, SFX/SFX-L, 2U и т.н. Най-често използваният форм-фактор при настолните конфигурации е ATX. Ако обаче използвате десктоп система с тънка кутия и се налага да замените захранващия ѝ блок, много вероятно е ATX да не е вашия стандарт.

В заключение: Защо е важно да инвестираме в качествено захранване

Колкото и да е подценяван като елемент на компютърната конфигурация, захранващият блок е първия компонент, който реално посреща токовите удари по електрическата мрежа. Сами разбирате, че ако сте инвестирали няколко хиляди лева във видео карта, процесор и дънна платка, няма как да пренебрегнете значението на едно качествено захранване.

При по-реномираните захранващи блокове е съвсем очаквано да се използват висококачествени компоненти. В това число влизат по-добри кондензатори и повече (и по-масивни) метални охладители на електронните елементи. Вентилаторът със сигурност ще е по-тих, а повечето захранващи изходи (конектори) за хардуера може да се окажат важни.

Качественото захранване си личи и по теглото на самия модул – повечето и по-качествени компоненти тежат повече. Не случайно, ако сравните две захранвания с идентична мощност, едното от които е най-евтиното, което сте намерили, а другото от среден или висок клас, ще установите значителна разлика в теглото в полза на второто.

Качественото захранване има по-висок коефициент на ефективност в почти всички случаи. Това означава, че по-малко от консумираната ел. енергия ще се губи под формата на топлина. Стига мощността му да е добре изчислена, е по-сигурно, че захранването ще може да ви върши работа при бъдещи ъпгрейди на хардуера.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *