Стартиране

Как да премахнем ненужните програми, стартиращи се с Windows

В настоящия материал ще ви запознаем с един лесен метод, чрез който може оптимизирате зареждането на вашата операционна система Windows.

С включването на компютъра, операционната система не е единственият софтуер, който се зарежда. Много софтуерни програми включват в себе си компоненти (модули), които по подразбиране се стартират със зареждането на Windows. Това от своя страна води до повишена консумация на системни ресурси и като цяло по-бавно зареждане на системата.
Startup листата е списък от програми (или техни модули), Windows приложения и услуги, които се стартират със зареждане на операционната система. Това са различни приложения, които са създадени да работят резидентни в паметта и се стартират след зареждането на Windows. Обикновено иконите на тези програми са заредени в дясната част на лентата със задачите (Taskbar), непосредствено до часовника. Колкото повече са те, толкова повече време и ресурси са необходими на компютърната система да бъде готова за работа, непосредствено след включването ѝ.

Често пъти зареждането на някои от тези програми с операционната система не е наложително, дори излишно, в случай че ги използвате рядко. В настройките на някои софтуерни продукти е налична опция за забрана на същите да се зареждат със зареждането на Windows. В други случай просто трябва да ги забраним в Startup конфигурацията. В Microsoft Windows е предвидена възможност за редактиране на този Startup списък, което става с няколко клика на мишката.

Премахване на програми от startup листата при Windows 7, Vista или XP

При по-старите версии на Windows, каквито са Windows 7, Vista или XP, за премахването на програми от startup листата е необходимо да отворите прозореца System Configuration.

1. В полето за търсене на Start менюто (при Windows 7/Vista) или в прозореца Run (Start > Run при Windows XP) напишете msconfig. Необходимо е да стартирате файла msconfig.exe, който ще видите в резултатите от търсенето, ако се с Windows 7 или Vista.

msconfig search

2. В отворилия се прозорец System Configuration изберете таб Startup. Ще видите списък на всички стартиращи се заедно с Windows приложения. В графа Manufacturer може да видите кой е създателят на съответното приложение, а в графа Command или Location пътя до изпълнимия файл на програмата или запис в системния регистър. Споменаваме това не заради друго, а защото деактивирайки стартирането на дадена програма в Startup трябва да сте напълно наясно с нейното значение за работата на системата.

Startup Windows 7

3. Чрез премахване на отметката пред съответното приложение вие забранявате стартирането на същото заедно с Windows. Приложенията, които сте „забранили“ остават налични в списъка, така че винаги може да ги „разрешите“ отново. Запазете направените промени с Apply или OK.

restart dialog window

Ще видите малък диалогов прозорец, който ви предлага да рестартирате системата. Aко желаете незабавен рестарт, кликнете на бутона Restart, в противен случай изберете Exit without restart.

Премахване на програми от startup листата при Windows 10, 8 или 8.1

Горният метод е приложим и при Windows 8/8.1 и Windows 10, с тази разлика, че ще бъдете препратени към диспечера на задачите (Task Manager).

1. За по-лесно директно отворете диспечера на задачите (Task Manager) чрез клавишна комбинация Ctrl + Shift + Esc или Ctrl + Alt + Del > Task Manager.

2. В отворилия се прозорец изберете таб Startup, където ще видите списък на всички стартиращи се заедно с Windows приложения.

Startup Task Manager

3. Чрез клик с десен бутон на мишката върху дадено приложение и избора на опция Disable от малкото контекстно меню ще забраните стартирането на същото със зареждането на Windows. Обратно, с Enable пък разрешавате вече деактивирано приложение.

При новите версии на Windows е предвидена една доста интелигентна възможност за намиране на информация в мрежата за избрано приложение от списъка. За целта кликнете с десен бутон върху дадена програма от списъка и от менюто изберете Search online. Отваря се зададения по подразбиране в Windows браузър и търсачка, където ще излязат резултати от търсенето. Тази възможност е изключително полезна, защото не винаги можем да знаем всяко едно приложение от къде идва и за какво служи.

Използване на CCleaner за редактиране на Startup програмите

Различни софтуерни инструменти за оптимизация на системата предлагат възможност за редакция на startup листата с програми. Такъв инструмент е CCleaner на Piriform, който има безплатна версия. Основното приложение на този софтуерен продукт е свързано с почистване на системата от ненужни (временни) файлове, както и оптимизация на системния регистър.

CCleaner Startup

Ако вече сте инсталирали тази програма, от левия панел в прозореца ѝ изберете Tools > Startup. Отново ще видите списък на програмите в startup листата, като тези, които са деактивирани са с по-светъл шрифт. В дясно са бутоните за разрешаване (Enable), забраняване (Disable) и изтриване (Delete) на приложения от списъка. Все пак, ако смятате да забраните дадено приложение, не го изтривайте от списъка, защото в последствие може да се наложи да го разрешите отново.

Независимо с каква операционна система Windows сте, след като отворите startup спиъска с програми трябва да решите кои програми (приложения) е наистина необходимо да се стартират заедно с Windows при всяко включване на системата и кои не.

Така например, ако използвате Skype, Daemon Tools или която и да е друга програма рядко, деактивирайте я от startup листата. Няма смисъл нещо, което не използвате постоянно да се зарежда с всяко включване на компютъра, както и да е постоянно заредено в оперативната памет. Тези програми винаги могат да бъдат стартирани, когато са ви необходими.

От друга страна има приложения, които не препоръчваме да забранявате. Такива са антивирусните програми, драйвери или свързани с тях модули, както и някои Windows приложения и услуги, налични в таб Startup. И все пак спазвайте златното правило – не забранявайте приложения от листата, които не знаете за какво служат.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *