Как да надградим Microsoft Edge до новата базирана на Chromium версия на Edge

Още с появата на Windows 10 Майкрософт представиха на вниманието на потребителите нов интернет браузър – Microsoft Edge. Този нов уеб браузър претърпя някои съществени подобрения през последните няколко години и ето, че в началото на 2020 година бе лансирана напълно нова версия, базирана на Chromium.

В този ред на мисли в момента можем да говорим за два различни варианта на Microsoft Edge – този, който по подразбиране идва с инсталацията на Windows 10 (до версия 1909 вкл.) и новата версия, базирана на браузъра с отворен код Chromium.

При някои нови инсталации на Windows 10 още при първото стартиране на браузъра Microsoft Edge може да получите покана за надграждане. Ако това не се случи, а искате да използвате последната версия, няма проблем „ръчно“ да я изтеглите и инсталирате.

Инсталиране на новия Microsoft Edge в няколко стъпки

В този материал ще ви покажем как да надградите текущата си версия на Edge с Chromium-базираната такава.

1. Първата стъпка е да изтеглите последната налична версия от сайта на Microsoft. Достъп до линка за свалянето ѝ може да получите от менюто на Edge (бутона с трите точки в горния десен ъгъл на прозореца) с избор на подменю Помощ и обратна връзка > Какво е новото и съвети (Help and feedback > What’s new and tips). Поне към настоящия момент това меню отвежда директно към препратката за изтеглянето на Chromium-базираната версия на Microsoft Edge.

Download

Другият вариант е да използвате следния линк към страницата на Microsoft, откъдето да кликнете на бутон Изтегляне (Download). Обърнете внимание, че са налични версии за различни операционни системи, а не само за Windows 10!

2. Ще видите лицензионните условия за този софтуер. Трябва да кликнете на бутон Приемане и изтегляне (Accept and download), за да продължите.

Приемане и изтегляне

3. До няколко секунди ще се изтегли онлайн инсталацията на браузъра. Кликнете на бутон Run (Изпълни), за да стартирате сваления инсталационен файл. Ще видите диалогов прозорец, от който отново ще е необходимо да изберете Run. Ще видите и познатия диалогов екран на UAC (Управление на потребителските акаунти), от който следва да изберете Yes (Да) – все нормални неща, когато инсталирате някакъв софтуер от изпълним файл под Windows 10.

Run

4. Ще започне изтегляне на новия Microsoft Edge, което трае кратко.

Изтегляне на новия Microsoft Edge

5. В следващата стъпка ще видите прозорец, който ще поиска да затвори отворените прозорци на Edge (ако не сте), за да продължи инсталацията. Кликнете на бутон „Затваряне и продължаване“.

Затваряне

Внимание: тази инсталация презаписва напълно старата версия на Microsoft Edge и всички съхранявани с нея потребителски данни. Това означава, че данни като хронология, отметки, пароли и т.н. ще бъдат загубени след изпълнението ѝ. Уверете се, че сте синхронизирали или записали тези данни преди да продължите!

Инсталиране на новия Microsoft Edge

6. Отворените прозорци ще бъдат автоматично затворени и инсталацията ще продължи.

След като инсталирането на новия Edge бъде финализирано, ще трябва да персонализирате изгледа при отваряне на нов таб, както и да синхронизирате данните с вашия акаунт. Тези стъпки са пожелателни и могат да бъдат пропуснати.

Ще забележите, че новата версия на Edge много прилича на Google Chrome. Не само иконката е променена, но и цялостния облик на браузъра и част от неговата функционалност. Причината за тази прилика е проста – Chrome също е базиран на Chromium.

Microsoft Edge нов таб

Новият Microsoft Edge се очертава като сериозен конкурент на най-масовия интернет браузър Google Chrome. Версията е налична както за потребителите на Windows 10, Windows 8/8.1, Windows 7, така и за тези с macOS, iOS и Android операционни системи.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *