outlook settings

Как да конфигурираме Microsoft Outlook за достъп до поща в ABV

Използването на десктоп имейл клиент, какъвто е Microsoft Outlook, носи редица преимущества. На първо място вече няма да е необходимо използване на интернет браузъра за достъп до вашата електронна поща. Нещо повече: вашите писма ще са достъпни дори и офлайн, защото приложението ги сваля на диска. И не на последно място – използването на два или повече имейл акаунта към различни домейни ще е напълно възможно в Outlook.

В този материал ще ви покажем как да настроите акаунт в Microsoft Outlook, за да имате достъп до вашия имейл в ABV.bg. За този урок ние използвахме Outlook 2016, част от офис пакета Microsoft Office 2016. Ако използвате Microsoft Office 2013, имайте предвид, че нещата са напълно идентични! Това ръководство ще ви бъде от полза и за по-старите версии на Outlook, налични в Microsoft Office 2010 или 2007.

1. И така, нека да започнем с добавянето на нов потребителски акаунт в Outlook.

1.1. Ако за първи път стартирате MS Outlook 2016 от този компютър би трябвало да се отвори съветникът за добавяне на имейл акаунт. В този случай при стартирането на приложението ще видите прозореца „Welcome to Microsoft Outlook 2016“. Кликнете на Next и просто следвайте стъпките, които сме описали.

Welcome to Microsoft Outlook

Забележка: Ако по някаква причина при стартирането на Outlook не се отвори съветника за добавяне на акаунт, можете да го стартирате по начина, описан в подточка 1.2.

Microsoft Outlook може да работи с повече от един имейл акаунт. Това означава, че ако имате електронна поща в ABV.bg и друга в Mail.bg, GMail.com или който и да е имейл провайдър, можете да използвате и двата имейл акаунта през приложението.

1.2. Ако вече имате добавен и конфигуриран акаунт в Outlook, но искате да добавите нов, отидете на меню FILE > Info > + Add Account. Ще се отвори съветник за добавяне на нов имейл акаунт (виж т. 3 и следващите).

Add Account

2. В следващия прозорец ще бъдете попитани дали желаете да конфигурирате Outlook, за да бъде свързан с имейл акаунт. Отговорете с Yes и продължете напред с Next.

изберете Yes

3. В следващия прозорец не бързайте да въвеждате данни за вашия E-mail акаунт. Тъй като пощата в ABV.bg използва POP3 протокол, който изисква „ръчно“ конфигуриране на параметрите за връзка със сървъра, изберете опцията Manual setup or additional server types и продължете напред с Next.

Manual setup or additional server types

4. Вече споменахме, че ще работим с POP3 протокол. Ето защо в следващия прозорец изберете POP3 or IMAP и продължете напред с Next.

POP3 or IMAP

Следващите няколко стъпки са много важни, ето защо направете всичко точно както сме ви показали, без да пропускате нищо.

5. В следващия прозорец е необходимо да въведете данните за вашия акаунт и информация за сървъра:

Your Name: вашето име
Email Address: вашият пълен имейл адрес в ABV.BG.
Account Type: POP3
Incoming mail server: pop3.abv.bg
Outgoing mail server (SMTP): smtp.abv.bg
User Name: това поле се попълва автоматично след като попълните Email Address.
Password: въведете паролата за вход във вашата електронна поща.

POP and IMAP account settings

След това не бързайте да продължавате напред, а кликнете на бутона More Settings…

6. Изборът на бутон More Settings… показва нов прозорец, от който изберете втория таб Outgoing Server. Поставете отметка на My outgoing server (SMTP) requires authentication. По подразбиране се активира опцията Use same settings as my incoming mail server и така трябва да остане.

таб Outgoing Server

7. От същия прозорец от точка 6 отворете последния таб – Advanced. Направете следните настройки:

  • Първо, поставете отметка на This server requires an encrypted connection (SSL). Портът на входящия сървър (Incoming server POP3) ще се промени на 995.
  • Трябва да въведете номер на порт на изходящия сървър – Outgoing server (SMTP): 465.
  • Трябва да има поставена отметка на Leave a copy of messages on the server. Така вашите писма ще се съхраняват и на сървъра.
  • Премахнете отметката от Remove from server after. В противен случай имейл клиентът ще трие писмата от сървъра, когато са по-стари от 14 дни.

Настройките би следвало да изглеждат така:

таб Advanced

Параметрите за връзка със сървъра са вече конфигурирани! Потвърдете промените с ОК.

8. Ще се върнете към прозореца от точка 5. Кликнете на Next за да продължите.

POP and IMAP account settings-Next

9. Тъй като по подразбиране в прозореца от точка 5 (8) е поставена отметка на Automatically test account settings when Next is clicked, сега Outlook ще тества дали връзката с вашия акаунт в ABV.bg е успешна. Обикновено отнема няколко секунди.

Test Account Settings

Ако всичко е направено както трябва, двете задачи трябва да завършат със статус Completed. Това означава, че връзката с входящия POP3 сървър е успешна и е изпратено тестово съобщение (писмо). Ако и при вас е успешно, можете вече да затворите малкия прозорец с Close.

10. Идва финалният прозорец. Кликнете на бутон Finish.

Finish

11. С това конфигурирането на вашия акаунт приключи. Сега би трябвало Microsoft Outlook да започне да сваля всички писма от сървъра на вашия имейл доставчик, за да можете да ги четете през имейл клиента. Последното входящо писмо би трябвало да е тестовото съобщение, което Outlook ви е изпратил, за да тества връзката с POP3 сървъра.

Test message

Избрахме да ви демонстрираме свързване на Outlook с акаунт в ABV.BG, тъй като това е най-използвания имейл доставчик в България. От друга страна използването на POP3 протокол се свързано с повече параметри, които следва да бъдат зададени в приложението. Често пъти това е „препъникамък“ за повечето потребители, които искат да свържат своята електронна поща с имейл клиент.

Принципно Microsoft Outlook може да бъде свързан с всеки акаунт на повечето български имейл провайдъри. Тук следва да се има предвид, че част от настройките, показани горе ще се различават при използване на друг имейл – най-малкото, входящият и изходящият сървър ще са различни! Ако вашият имейл акаунт се хоства в Dir.bg, Mail.bg, Gmail.com или който и да е друг доставчик, потърсете настройките, които същият изисква, за да бъде успешно конфигуриран Microsoft Outlook.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *