Лаптоп

Как да изберем правилния лаптоп (част 2)

В първата част на материала споменахме някои компоненти, които са строго специфични за преносимите компютри. Освен батерията, дисплея и клавиатурата, не по-малко важни са параметрите на хардуерната конфигурация на избрания лаптоп, за да осигурят нужната ви производителност и капацитет. Имайте предвид, че за разлика от настолните компютри, при лаптопите възможностите за ъпгрейд на хардуера с по-мощен са сведени до минимум, така че трябва да изберете такива параметри, които да отговарят на потребностите ви и за няколко години напред.

Твърд диск (HDD) или SSD

За да направите обективна преценка кой би бил по-добрият вариант за вас, ще разгледаме двете технологии поотделно.

Твърд диск (хард диск)

Технологично, твърдият диск (HDD) представлява енергонезависим носител на данни, състоящ се от няколко метални плочи (диска), които се движат около обща ос. Тези плочи са покрити със специално магнитно покритие, което съхранява данните (образно казано). Четенето и записът на данни върху тези дискове се извършва посредством магнитни глави, които също се движат. За момента най-масовите твърди дискове са с капацитет от 500GB до 1TB дисково пространство. При лаптопите преобладават 2.5 инчовите твърди дискове с максимална скорост на въртене 5400rpm (оборота в минута). В отделни модели са налични хард дискове с по-висока скорост на въртене на шпиндела – 7200rpm, която донякъде осигурява една идея по-бърза скорост на четене и запис.

SSD (Solid State Drive)

Това е по-нова технология, която носи със себе си и редица предимства спрямо традиционните твърди дискове. При SSD информацията се съхранява не в дискове, а в специални чипове, подобно на флаш паметите и картите памет. Това от своя страна осигурява много по-бързо четене и запис на данни, на практика липсва какъвто и да е шум , понеже няма механично движение в устройството, а консумацията на енергия е по-ниска в сравнение с хард дисковете. Липсва явлението, наречено фрагментация на данните, а освен това SSD устройствата са по устойчиви на вибрации. Единственият недостатък на тази технология е значително по-високата и цена.

Както сами разбирате, ако закупите лаптоп със SSD памет вместо с твърд диск, операционната система и приложенията ще зареждат много по-бързо. Търсенето на данни (когато то е локално) и някои операции като копиране на големи масиви данни ще протичат също по-бързо. Тъй като тази технология е по-скъпа, това означава, че се предлагат варианти с по-малък капацитет на доста по-високи цени. Така например, купувайки лаптоп със 128GB SSD памет, вероятно ще ви излезе на цената на лаптоп, със същите параметри, но с хард диск от поне 500GB пространство.

Ако смятате да поддържате голяма библиотека от музика и филми, съответно ви е необходимо много свободно пространство и сте се ориентирали към средния или нисък ценови сегмент, по-удачният вариант би бил лаптоп с обикновен твърд диск (HDD). След време SSD технологията със сигурност ще поевтинее и ще измести постепенно твърдите дискове, но за момента хард диска поддържа най-добро съотношение „капацитет-цена“.

От друга страна, ако ви е необходим по-скоро бърз трансфер на данни, отколкото много излишно пространство и може да заделите малко по-голям бюджет, със сигурност преносим компютър със SSD памет е правилният избор.

На пазара има оферти за преносими компютри, които са оборудвани и с двете технологии (примерно 1 TB HDD + 128GB SSD), но цената им е все още висока. Ако все пак сте се насочили към такъв, операционната система, повечето програми и документи могат да бъдат инсталирани на SSD паметта, а филмите, музиката и всичко останало, за което е необходимо много пространство – на твърдия диск.

Процесор

Процесорът е „мозъка“ на компютъра. Може да звучи клиширано, но е факт! Ето защо, когато търсите висока производителност, без значение за нуждите на някакъв специализиран софтуер, които използвате или просто, за да подкарате най-новите игри, в никакъв случай не бива да правите компромис с този компонент.

От друга страна, чисто технологично микропроцесорите през годините са успели да се развият достатъчно, ето защо за ежедневни нужди като сърфиране в интернет или използване на офис пакет, дори и най-евтиния вариант на пазара би свършил работа.

При почти всички оферти на пазара параметрите на монтирания процесор са съобразени с ценовия клас на преносимия компютър. Все пак, ако съпоставим две оферти на сходни цени, със сигурност ще има известни различия в номиналната производителност на процесорите им.

Най-масовите мобилни процесори при бюджетния клас лаптопи са Intel Celeron Dual Core, Intel Celeron Quad Core, Intel Pentium Quad Core, Intel Core i3 и Intel Core i5. Последният е може би най-предлагания за момента мобилен процесор в средния ценови диапазон. Сериозен дял в средния и висок ценови сегмент заемат седмото поколение на Intel Core – i7, които са с редица подобрени показатели спрямо Core i5.

Както виждате никъде не споменахме основния конкурент на Intel – AMD. На пазара се предлагат и преносими компютри с AMD процесори, но делът им е сравнително ограничен към момента. Всъщност процесорите Ryzen на AMD се очаква да завладеят все по-голям пазарен дял в близката година.

За производителността на процесора са от значение неговата тактова честота, броя на ядрата (обикновено 2 или 4 при мобилните процесори), размера на кеш паметта, както и поддръжката на някои иновативни технологии като Turbo boost (при Intel Core i5 и i7) и т.н.

Също така технологията Hyper-Threading позволява на всяко физическо процесорно ядро генериране две виртуални (логически) ядра (нишки) и споделя натоварването между тях, когато това е възможно. Иначе казано, благодарение на тази технология процесор с 2 реални (физически) ядра, може да работи с четири логически ядра (нишки), съответно процесор с четири физически ядра – 8 нишки и т.н. Търсете не просто процесор с висока тактова честота, а процесор от възможно по-ново поколение и по възможност с повече на брой физически ядра. В мрежата има различни интернет страници с тестове на процесори, които дават обективна преценка на реалните им възможности при натоварване.

RAM

Размерът на инсталираната оперативна RAM памет (Random-Access Memory, в превод от англ. „памет за произволен достъп“) е от ключово значение за производителността на вашия лаптоп. Най-масовите за момента лаптопи от ниския и среден ценови клас включват инсталирана оперативна памет от 4GB или 8GB, a от средния и висок клас започва от 8GB до 16GB. Разбира се има и „супер машини“ с 32GB оперативна памет, но цените им не са по джоба на обикновения българин.

Според отделения бюджет за нов лаптоп вие преценявате какъв да бъде размера на оперативната памет, но препоръчваме е тя да е минимум 4GB, за 64-битова операционна система, а за по-добра производителност – 8GB.

DDR3 или DDR4 RAM памет?

Няма да изпадаме в подробности, защото със сигурност това не е най-важното, когато избираме лаптоп. Ако все пак сте толкова педантични към спецификациите, ще споменем, че характеристиките на по-новия стандат DDR4 съвсем очаквано са по-добри. Те предлагат значително по-голям спектър от работни честоти, подобрена енергийна ефективност, изразяваща се в по-ниска консумация и по-ниска латентност. Ето защо, ако наистина търсите производителност, търсете машина с инсталирана поне 8GB DDR4 оперативна памет.

Видео карта (видео адаптер)

Изборът на оптимална видео карта е от голямо значение, когато използвате преносимия си компютър за игри и други 3D приложения, изискващи голям хардуерен ресурс. Всички компютри, преносими или настолни имат видео карта, но въпросът е, че при голям процент от преносимите тя е вградена (т.е. процесора изпълнява функциите й), особено при тези от бюджетния клас. Вградената видео карта дори не е точно видео карта в истинския смисъл на думата, защото сама по себе си не представлява отделно устройство. Параметрите на вградените (интегрираните) видео карти са ограничени и това е проблем, когато се опитваме да подкараме някоя по-нова игра на прилични видео настройки. Освен че нямат свой собствен графичен процесор, вградените видео карти нямат собствена оперативна памет и ползват част RAM паметта. Най-масовите интегрирани видео карти в пренисимите компютри в момента са Intel HD Graphics.

Външните видео карти са самостоятелно устройство, което има свой собствен графичен процесор и своя собствена оперативна памет, обикновено от 1, 2, 3 или 4GB. Предимствата на тези видео адаптери са много повече от недостатъците. Техните показатели в общия случай са по-добри, дори значително по-добри от тези на вградените им събратя, а резултатът е значително по-голяма производителност на всички 3D приложения.

Ако сте заклет геймър, така или иначе ще ви е необходим лаптоп от минимум средния ценови клас, а защо не и от високия, така че заделете и някой друг лев за такъв с външна видео карта.

Обикновено преносимите компютри, оборудвани с външна видео карта разполагат и с вградена такава. Идеята е, когато натоварването върху графиката е малко, да функционира интегрираният видео адаптер, така консумацията на енергия ще е по-малка. Когато това натоварване се повиши и е необходима висока 3D производителност (примерно включите игра или видео с висока резолюция), тогава системата използва външния видео адаптер, за да осигури нужната производителност.

Ако бюджетът ни за нов лаптоп беше неограничен, то едва ли тази статия би била от полза на някой, тъй като със сигурност бихме купили най-доброто. Да, обаче винаги се съобразяваме със средствата, които можем да отделим. Ето защо е много важно да открием разумния баланс между поносима за нашия бюджет цена и параметри, които да отговарят на нашите потребности за поне още три години напред. Последното го казваме, защото информационните технологии се развиват с изключително бързи темпове и техниката остарява (морално) със същите тези темпове. Само за пример ще споменем, че ако допреди десет години твърд диск от 500GB беше само мечта за обикновения домашен потребител, то в момента това сигурно е най-евтиния вариант на пазара.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *