Избор на лаптоп

Как да изберем правилния лаптоп (част 1)

Изборът на преносими компютри от гледна точка на марки и параметри в момента е наистина огромен. На българския пазар цените на нов лаптоп започват от няколко стотин и достигат до няколко хиляди лева, в зависимост от характеристиките му.

В този материал не очаквайте да изкажем каквото и да било мнение за това коя е най-добрата марка преносим компютър, защото това е доста относително. Първо, всички лаптопи се произвеждат на един континент – Азия и второ, отделните хардуерни компоненти, съставляващи преносимия компютър са дело на производители, различни от бранда, под който излиза самия лаптоп. Примерно, купувайки си лаптоп марка Lenovo, хард дискът му може да е Seagate, процесорът Intel, а видео картата на Nvidia, като същите марки и модели компоненти да намерите и в лаптопи на Asus, Toshiba и т.н.

Първото нещо, с което трябва да сте наясно е за какво ще използвате преносимия компютър. Параметрите, които трябва да гоните и съответно бюджета, който трябва да заделите са в зависимост от това дали ще го използвате за обичайни дейности като сърфиране в мрежата, за поддържане на голяма библиотека от музика и филми, за работа в офиса или за най-новите игри. Така например лаптоп, който ще се използва основно за сърфиране или работа с офис приложения не изисква особено високи параметри. В този случай такъв от бюджетния клас би свършил работа.

Съвсем друга е картинката, когато ще използвате преносимия компютър за най-новите игри или за работа със сериозни 3D приложения. Тогава летвата се вдига рязко нагоре – необходима е висока производителност, т.е. мощен процесор, достатъчно RAM и разбира се, видео карта от висок клас. Дори тук изниква въпросът наистина ли се нуждаем от преносим компютър или настолен такъв? Имайте предвид, че лаптопът не е най-удобното и най-подходящото устройство за геймърите по ред причини!

Преди да навлезем в света на хардуера и високата производителност, която очакваме от него, ще насочим вниманието Ви към някои основни характеристики на преносимите компютри – дисплей, клавиатура, видове изходи и батерия.

Дисплей

Размерът на дисплея се измерва в инчове по диагонал. Обикновено той варира между 12 и 18 инча. Малките преносими компютри (разбирайте с малък дисплей) постепенно бяха изместени от таблетите и дори смартфоните. Големите дисплеи (17″ или повече инча) не са предпочитани от хората, търсещи преносим компютър заради големия размер (респ. тегло) на лаптопа, което го прави неудобен за носене. Ето защо като най-масови се наложиха 15.6 инчовите дисплеи – нито прекалено малки, нито прекалено големи.

Резолюцията (разделителната способност) е нещо, което не бива да пренебрегваме, избирайки лаптоп. Най-търсените 15.6″ дисплеи поддържат максимална резолюция 1366×768 пиксела или 1920×1080 пиксела (Full HD). Трябва да имаме предвид, че лаптопите, поддържащи Full HD резолюция вече почти изместиха тези с максимална от 1366x768px дори и в ниския клас. Ето защо е силно препоръчително да се насочите към преносим компютър, поддържащ Full HD – 1920x1080px.

Не на последно място трябва да решите какво да бъде покритието на екранаматов или гланц. И двата вида имат своите предимства и недостатъци, така че няма как да дадем заключение кой е по-добрия избор.

Гланцовият (лъскав) екран предлага по-живи, наситени и контрастни цветове, дори придава известна дълбочина на образа. От друга страна огледалното покритие е предпоставка за различни отражения в него, което при продължителна работа малко или много натоварва очите.

Матовият екран има едно предимство – не дава отражение на това, което се намира пред него. От друга страна той не може да се похвали със същият ярък и жив образ, както гланцовият дисплей. Преобладава мнение, че този тип дисплей е по-подходящ за работа на открито, но практиката показва, че при директна слънчева светлина трудно бихме се раздвали на ясен образ.

Клавиатура

От голямо значение е да изберете най-удобната за вашите потребности клавиатура. Съществуват различни клавиатури: с различен размер бутони, с или почти без разстояние между отделните клавиши, обикновено едното е за сметка на другото. Основното на което трябва задължително да обърнете внимание е дали клавиатурата е със или без цифров (Numpad) блок. Става дума за цифровия блок в дясно, който все пак е наличен при повечето клавиатури. Липсата на тези клавиши е истинско изпитание за потребителите, които често работят с числа и цифровите клавиши, разположени над QWERTY бутоните не са им по вкуса. А те наистина не са удобни, когато се налага да въвеждаме стойности! При някои модели лаптопи цифровия блок в дясно липсва. Това има и своите предимства, най-голямото от които е повечето пространство за останалите клавиши (по-големи бутони и повече разстояние между тях), което пък улеснява писането на текст.

Ако сте геймър обърнете внимание на клавишите стрелки. Често пъти те са по-малки от всички останали клавиши, което със сигурност ще е затруднение при игрите.

USB

Тук трябва да обърнете внимание на типа и броя на наличните USB портове. Според вида си те биват USB 2.0 и USB 3.0. Вторите са по-нова технология и предлагат много по-бърз трансфер на данни през тях. Обикновено са оцветени в син цвят, докато тези от второ поколение са в черен цвят. В съвременните преносими компютри трябва да има поне един порт, който да е USB 3.0. Относно броя на портовете, стремете се да изберете такъв лаптоп, който да има поне три порта и поне един от които да е USB 3.0. Него може да използвате за включване на флаш памети или преносим хард диск заради по-високата скорост на трансфер на данните. Налични са преносими компютри само с два порта, които обаче са недостатъчни, особено ако ползвате и мишка.

Батерия

Батерията се превръща в един от най-важните компоненти, когато сме постоянно в движение, пътуваме често и лаптопът трябва да е винаги с нас. Ако сте от тази група потребители, обърнете сериозно внимание на броя клетки и капацитета на батерията.

Най-масовите батерии са от 3 до 6-клетъчните литиево-йонни батерии. Изборът на преносими компютри, оборудвани с 8-клетъчни и по-големи батерии е концентриран основно в средния и висок ценови клас и е сравнително ограничен.
В общият случай повечето на брой клетки осигуряват по-голям капацитет на батерията и гарантират повече време на работа. Освен това батериите с повече клетки имат малко по-дълъг експлоатационен срок. Разбира се, това има и своята цена! С колкото повече клетки е снабдена една батерия, толкова по-висока ще е нейната цена, респ. цената на лаптопа, в който е монтирана. Освен това, батериите с повече клетки са по-обемни и по-тежки.

Капацитетът на батериите се измерва в милиампер-часа (mAh) или ват-часа (Wh). Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-дълго време машината ви ще може да работи автономно — само на батерия.

Ако ще използвате новия си лаптоп основно вкъщи – като персонален компютър включен в контакта, по-добре пренасочете средствата, които ще дадете за по-„голяма“ батерия към нещо друго (външна видео карта, по-мощен процесор и т.н.). Ако пък лаптопът ви има висока консумация на енергия, използвате го навън при средно или високо натоварване, то най-добре е да си осигурите батерия с по-висок капацитет.

Когато купуваме компютър – преносим или настолен, от първостепенно значение са параметрите на хардуера, от които зависи производителността на системата като цяло. Повече ще научите във втората част от материала!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *