Windows XP bootable CD

Как да инсталираме Microsoft Windows XP

Има три начина за стартиране на инсталацията: под Windows – от файла Setup.exe, под DOS чрез стартова дискета и най-лесния и практичен начин – чрез т.нар. bootable CD-ROM. Сега ще разгледаме последните два начина:

Стартиране на инсталацията чрез стартова дискета

Първо ще споменем, че това е един морално остарял метод и едва ли ще ви се наложи да го използвате. Все пак някога ни се е налагало да ползваме и него, затова ще кажем няколко думи за това, как да форматираме системния дял и как да стартираме инсталацията под MS-DOS. Правите си стартова DOS дискета. След като заредите DOS режим от дискетата трябва да форматирате дяла, на който ще инсталирате Windows. Препоръчително е форматирането на дяла, за да можете да инсталирате „начисто” операционната система. Приемаме, че ще инсталираме на дял ‘C:’. След като влезете под DOS пишете:

А:\> format c:

Веднага ще ви попита дали наистина искате да заличите цялата информация от дяла. Вие отговаряте положително – Y.

След като приключи форматирането стартирате файла smartdrv.exe, намиращ се на дискетата.

А:\> smartdrv

Не всички стартови дискети имат файла smartdrv.exe!

След това стартирате самата инсталация:

А:\> x:

X:\> cd i386

X:\i386\> winnt

На мястото на „Х:” вие пишете буквата на CD устройството.

Тук стартирахме файла winnt.exe, който ни стартира инсталацията. Това важи за всички NT базирани операционни системи Windows.

Сега трябва да посочите местонахождението на папката i386, която се намира на инсталационния диск. След кратко „мислене” започва копиране на файловете на хард диска. След като приключи този етап компютърът ви ще се рестартира и ще започне стандартната инсталация, за която можете да прочетете малко по-надолу.

Не е задължително да инсталирате от CD. Aко имате инсталационния пакет на Windows на някой дял на твърдия диск (не на този, на който ще инсталирте) по гореописания начин можете да стартирате безпроблемно инсталацията.

Внимание: Този метод може да се ползва само ако хард диска ви е форматиран във файлова система FAT32!

Стартиране на инсталацията чрез инсталационен bootable CD-ROM

Това е най-използвания и най-лесния метод за стартиране на инсталацията на операционни системи Windows. Този метод може да се ползва не само при Windows XP a и при Windows 2000/2003 и разбира се и при новите версии на Windows.

Първо, трябва да се снабдите с инсталационен диск с Windows XP или да си направите такъв. Инсталационният диск (CD) трябва да е така записан, че след съответните настройки в BIOS по отношение на реда на зареждащите устройства, той да бъде разпознат и прочетен, за да може да стартира инсталационния процес. Иначе казано, при записването на такъв диск се създава Master Boot Record – MBR (от англ. „запис или сектор за начално зареждане“) и за това терминът, който се използва за така записан компакт диск е bootable CD.

След това в BIOS е необходимо да зададете като първо стартиращо устройство вашето CD/DVD устройство. Ето как става това: влизате в BIOS (най-често с бутони delete, F1, F2 или друг в зависимост от марката на дънната платка при стартиране на компютъра). Търсите меню Boot или Advanced BIOS Features (BIOS Features, Advanced Setup, Advanced Features). На First Boot Device (1st boot device) поставяте CD-ROM. Не забравяйте при излизане от BIOS да запаметите направените настройки. За тази цел вместо ESC използвайте бутона F10. Ще споменем, че за различните версии и варианти на BIOS, наименованията на менютата и опциите може да се различават!

Ако всичко сте направили както трябва, поставете инсталационния диск и рестартирайте (при изход от BIOS така или иначе системата се рестартира).

Инсталация на Windows XP – стъпка по стъпка

След рестарта ще ви се появи надпис “Press any key to boot from CD…”

Веднага натиснете произволно копче от клавиатурата, за да зареди инсталацията от инсталационния диск.

Преди да започне началната фаза, Windows инсталаторът ни проверява наличния хардуер.

Изчакайте да зареди инсталацията, за да преминете към следващата стъпка. Инсталаторът ще ви попита за SCSI и RAID драйвери. Ако имаме някой от тези контролери трябва да имаме предварително подготвена дискета с нужните драйвери. За целта поставяте дискетата и натискате F6. Вече за различните драйвери инсталацията е различна.

Със следващият екран имате възможност за продължение (1), поправка на стара инсталация (2) и изход (3):

Натискате Enter за да продължите към следващата стъпка. Тук ни се появява лицензното споразумение:

Трябва да се съгласите с бутона F8, за да можете да продължите. Aко не сте форматирали предварително хард диска и имате инсталиран Windows, инсталаторът ще го засече и ще ви излезе екран, на който имате възможност за repair на старата ОС (с бутона R), продължение без да се прави поправка (с бутона Esc) и изход. Ние продължаваме като натискаме Escape. Излиза ни списък със съществуващите дялове на хард диска. Тук може да са налице две ситуации:

-хард диска ни не е разделян на дялове. Обикновено е така, когато ще инсталираме Windows XP върху чисто нов твърд диск. Цялото пространство ни се визуализира като Unpartitioned space:

Трябва да използвате опция 2, показана на снимката, за да създадете дялове. На системният дял са му напълно достатъчни 10GB за Windows XP.

След създаването на дял трябва да го форматирате в желаната файлова система:

-втората ситуация е ако имате предварително създадени дялове, както е показано на снимката долу:

В този случай просто продължавате нататък.

Следващия екран ви предлага да форматирате посочения дял:

Избирате в каква файлова система ще форматирате и натискате Enter. Както виждате за всяка файлова система (FAT32 или NTFS) има вариант за бързо форматиране (Quick format) или пълно форматиране. След избора на вида форматиране в съответната файлова система, инсталаторът ще ви попита дали искате наистина да форматирате този дял. За да започне форматирането натискате F. Последната опция от горното изображение (Leave the current file system intact <no changes>) ви дава възможност да продължите без форматиране или сменяне на файловата система.

След приключване на форматирането на посочения дял, инсталацията започва копирането на файлове върху твърдия диск.

След като се копират нужните файлове системата ще се рестартира и ще преминете към същинската инсталация на Windows.

Внимание: след всеки рестарт, докато инсталационния диск е във вашето CD устройство, ще се появява вече познатия надпис Press any key to boot from CD… Не натискайте никакви бутони от клавиатурата, в противен случай всичко ще започне отначало!

След като ви зареди графичния инсталатор ще започне инсталирането на хардуера, копирането на файловете върху твърдия диск инсталирането на различни компоненти на операционната система. В тази стъпка инсталаторът ни „разпознава” различните устройства. Възможно е краткотрайно изгасване на екрана в случай, че се разпознае видео адаптера.

След тази стъпка ще трябва да оправите Регионалните и езикови опции.

Кликвате на бутона Customize и във всички полета за избор на Регион/Език избирате съответно Bulgaria/Bulgarian.

В следващият прозорец ще трябва да въведете име и наименование на организация. Въвеждате каквото желаете, за да продължите.

Преминавате към следващата стъпка, в която трябва да въведете сериен номер:

Трябва да си намерите предварително серийния номер за Windows XP. Ако въведете грешен ключ или не въведете няма да можете да продължите инсталацията.

След този прозорец идва следващия, в който трябва да въведете име на компютъра и администраторска парола. „Кръщаването” на компютъра не е наложително, но е много важно да въведете администраторска парола за по-голяма сигурност. В долното поле трябва да повторите същата парола:

Часа и дата инсталаторът си ги настройва автоматично чрез BIOS. Вие избирате часовата зона, която за нашите ширини е [GMT +02:00] Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius. По-надолу трябва да отметнете Automatically adjust clock for…

Започва инсталирането на мрежовите компоненти. Изчакайте няколко минути докато се появи следващия прозорец, в който трябва да конфигурирате мрежата:

Имате възможност ръчно да конфигурирате мрежата (Custom settings) или тя да се конфигурира по подразбиране (Typical settings).

В следващия прозорец трябва да въведете Workgroup или Domain:

Aко изберете Домейн Windows ще ви поиска администраторската парола. Започва инсталирането на компонентите на Windows, регистрирането им и финализиране на инсталацията.

След този дълъг етап компютъра ви ще се рестартира отново. С това основната част от инсталацията на Windows XP премина. Сега следва един кратък финален етап. След кратък престой се появява първия екран от последния етап. Кликвате на Next и компютърът ще ви поиска да се свърже към интернет. Пропускате тази възможност като кликнете на Skip. Windows ще поиска да бъде активиран. Имате възможност да активирате до 30 дневен срок така че изберете No, remind me every few days (активирай друг път).

В следващата стъпка трябва да създадете потребителски акаунт, който ще има пълни права върху компютъра.

Имате възможност да създадете първоначално пет профила. За сега един ще ви е напълно достатъчен. Въвеждате някакво име на профила и стигате до финала. Сега трябва само да инсталирате необходимите драйвери и програми и да направите някои дребни слединсталационни настройки, за да може да използвате компютъра си пълноценно.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *