Windows XP bootable CD

Как да направим инсталационен bootable CD-ROM за Windows XP

Най-популярният и лесен начин за стартиране на инсталацията на Windows ХР е чрез т. нар. bootable CD-ROM, освен ако не инсталирате директно от хард диска. Преди да започнете записа на диска трябва да разполагате с инсталационен пакет на Windows XP, записващо устройство и инсталирана програмата Nero Burning ROM. За да сте сигурни, че няма да имате проблеми със стартирането на инсталационния диск следвайте внимателно описаните стъпки.

В този материал не визираме как се прави запис на готов ISO файл с Windows XP върху компакт диск, a създаване bootable CD стъпка по стъпка, в случай, че не разполагаме с дисков образ (ISO файл)!

Първо, да уточним какъв смисъл се влага в термина „bootable CD-ROM“. Това означава, компакт диск, който съдържа необходимата информация за „разпознаването“ му от системата и стартиране на операционната система/инсталацията автоматично, при коректно направени настройки на BIOS.

И така… необходими са ни празен компакт диск (CD), записващо устройство, програмата Nero Burning ROM и инсталационен пакет на Windows XP, свален на локалния диск (за предпочитане). Както вече споменахме, тук няма да използваме готов дисков образ, а ще предположим, че сме свалили инсталацията от компакт диск посредством „Copy/Paste“ и ни е необходимо да я използваме и в бъдеще, записвайки я на нов компакт диск.

Стартирайте Nero Burning ROM. От лентата с менюта изберете File > New или използвайте клавишната комбинация Ctrl+N.

При стартирането на повечето версии на Nero автоматично се отваря прозорез за нов запис.

От лявото поле за избор на вида на записа изберете CD-ROM (Boot). За направата на диска ще използваме един image файл, който може да изтеглите от тук > Bootfiles.ZIP. Разархивирайте този файл! Изберете Image File (2) и използвайте Browse, за да посочите местоположението му на твърдия диск.

Задължително разрешете Expert Settings (4). Направете следните настройки:

Kind of emulation: No Emulation

Load segment sectors (hex!):
0000

Number of loaded sectors: 4

В Source of boot image data изберете image файла, който изтеглихте и разархивирахте.

Преминаваме към следващото подразделение – ISO. Eто какво трябва да направите тук:

Data mode: Mode1

File system: ISO9660+Joliet

File name length (ISO): Max. of
31 chars (Level 2)

Character set (ISO): ISO 9660
(standart ISO CD-ROM)

Всички по-долни опции трябва да са отметнати!

В раздел Label изберете Manual и кликнете на бутона More Labels.

Въведете следните етикети както е показано на снимката:

В последния раздел Burn трябва да изберете подходяща скорост за запис и Write metod: Disk-at-once.

Кликнете на New, за да въведете файловете и директориите за запис върху компакт диска.

От File Browser намерете инсталационния пакет на Windows и придърпайте с помоща на стрелката на мишката всички файлове и папки от него в лявото поле (1).

Пристъпваме към самото записване. Кликнете на Burn (2) от лентата с инструменти. Отваря се друг прозорец, от който също изберете Burn, за стартирането на записването. От тук също може да посочите скоростта на запис.

След приключването на записа програмата ще ви съобщи.

За да зареди инсталацията от диска автоматично в BIOS трябва да е указано като първо стартиращо устройство (First Boot Device) вашето CD устройство. Ако сте поставили направения от вас диск и рестартирате компютъра, ще излезе надпис, който ви казва да натиснете произволно копче от клавиатурата, за да boot-не този инсталационен диск. При употребата на такъв CD-ROM не се налага да употребявате каквито и да било системни дискети.

© Материал на Computer’s Help, собственост на PCGuide.bg
Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *