торент клиенти

Пет от най-добрите безплатни торент клиенти за 2021 г.

Независимо каква платформа използвате (Windows, Linux или macOS), трябва да знаете, че по подразбиране .torrent файловете не се разпознават от операционната система. Ще ви трябва допълнителен софтуер, който се нарича с общото наименование „BitTorrent клиенти“ или просто „торент клиенти“.

Торент клиентите са софтуерни програми, които aсоциират файлове с разширение .torrent. Тези настолни приложения позволяват използване на мрежовия BitTorrent протокол от вашето локално устройство и по този начин можете да обменяте данни с други потребители (пиъри). С по-прости думи казано, за да изтегляте /споделяте/ съдържание от Peer-to-Peer (P2P) мрежи, ще ви е нужен Bittorent клиент.

В този материал на PCGuide.bg ще разгледаме няколко най-добрите BitTorrent програми, които може да използвате през 2021 г. Всеки един от изброените торент клиенти се предлага в безплатна версия и може да бъде изтеглен директно от линковете, които ви предоставяме.

qBittorent

№1: qBittorrent – Избор на PCGuide.bg

qBittorrent е добре познат безплатен BitTorrent клиент с отворен код. Избрахме именно този софтуер, тъй като той има няколко много съществени предимства.

Първото е, че qBittorrent не съдържа реклами и в потребителския прозорец липсват досадните рекламни банери или послания за надграждане до платена версия. Също така, може да сте сигурни, че инсталацията му няма да ви инсталира тихомълком някакъв нежелан софтуер.

На следващо място следва да отбележим изключително опростения и лесен за работа потребителски интерфейс. Имате възможност да персонализирате редица аспекти от работата на qBittorrent, включително и да използвате български езиков превод.

qBittorrent се отличава с лека работа и ниско консумиране на системни ресурси. Това го прави подходящ за по-стари компютри, както и за системи извършващи много операции едновременно.

qBittorrent със сигурност не е най-функционалния инструмент, но предлага необходимите ви базови функции за P2P обмен на информация. Този софтуер разполага с торент търсеща машина, мултимедиен плейър, криптиране на връзката и опция за приоритизиране на задачите. Често излизат нови версии на приложението, така че не бива да се притеснявате от бъгове.

Поддържани платформи: Windows, Linux, macOS, FreeBSD, OS/2.

Изтегли qBittorent


Vuze

№2: Vuze – най-добра функционалност

Vuze е друг популярен торент клиент, който е пряк наследник на популярния в миналото peer-to-peer софтуер Azureus.

Потребителите, които използват подобен софтуер отдавна вероятно помнят, че Azureus се отличаваше с добре разработен потребителски интерфейс и множество възможности. При Vuze нещата са горе-долу същите, дори този инструмент идва с подобрена функционалност.

Част от инструментите на този BitTorrent клиент включват търсачка за торенти, поддръжка на магнитни връзки, мултимедийно изпълняване и контрол над работата на програмата от уеб или мобилно приложение. Възможностите на Vuze могат да бъдат надграждани с различни добавки (плъгини), което го прави предпочитан торент клиент от напредналите потребители.

За инсталацията на Vuze знаем, че съдържа допълнителен софтуер, но не и нещо, което е опасно. Просто трябва да обърнете внимание какво още ви предлага инсталационния съветник и да го откажете по време на инсталацията, ако желаете.

В прозореца на програмата са налични и някои реклами, но не са дотам натрапчиви, колкото при uTorrent. Все пак това не прави Vuze лош софтуер – рекламните елементи са нещо обичайно за повечето безплатни софтуерни инструменти.

Поддържани платформи: Windows, macOS, Linux и Android.

Изтегли Vuze


uTorrent

№3: uTorrent – най-популярен

µTorrent (или uTorrent) е може би най-използваният от всички торент клиенти за момента в България и света. Разработен е от BitTorrent Inc. и се предлага в безплатна и платена версия.

Инсталацията на uTorrent e малка по-размер, а приложението от своя страна консумира сравнително малко системни ресурси.

Този торент клиент предлага всички основни функции, от които се нуждаете. Можете да използвате търсачка или да планирате изтегляне на даден торент в определено време. Позволява лесно да ограничите скоростта за изтегляне или сийд на торент задачите, така че да не влияят върху производителността на системата. Лесен е за работа, работи леко и това го прави предпочитан от много потребители по цял свят.

Основните му недостатъци са свързани с това, че безплатната версия на приложението показва реклами в прозореца си. Освен това инсталацията предлага инсталирането на допълнителен софтуер, който не винаги е желан. Разбира се, последното няма да е проблем, ако при инсталирането на uTorrent гледате внимателно с какво се съгласявате.

Поддържани платформи: Windows, macOS, Linux и Android.

Изтегли uTorrent


BitTorrent

№4: BitTorrent

BitTorrent носи същото наименование като BitTorrent протокола (който всъщност използва), но тук ще говорим за отделно софтуерно приложение. Приложението BitTorrent е също разработка на BitTorrent, Inc. Компанията предлага два свои бранда uTorrent и BitTorrent.

Още на пръв поглед ще ви направи впечатление, че потребителският интерфейс на BitTorrent страшно много прилича на този в uTorrent. Функционално, също ще намерите доста сходни възможности – опция за търсене, приоритизиране на задачите, задаване на скорост на трансфер за отделните торенти, планиране на задачи, поддръжка на магнитни линкове и т.н.

За съжаление, както при много други безплатни приложения и тук са налични рекламни банери. Ако ви се струват натрапчиви, то в платената версия BitTorrent Pro липсват такива!

Поддържани платформи: Windows, macOS, Android.

Изтегли BitTorrent


Deluge

№5: Deluge

Deluge е отличен BitTorrent клиент с отворен код, познат повече от Linux-средите. Спокойно можем да кажем за Deluge, че съчетава голяма част от предимствата на първите два торент клиента.

Ще започнем с това, че този малък софтуер не съдържа реклами, допълнителен, „вмъкнат“ или нежелан софтуер. Инсталацията е сравнително малка, а самото приложение не консумира много системни ресурси. Това го прави Deluge подходящ за стари компютри или такива, които и без това са под голям товар.

Инструментариумът на Deluge може да бъде допълнително разширяван с наличните добавки (плъгини), включително такива и на „трети страни“. Ако се поразровите, ще установите, че този торент клиент може да се интегрира с уеб браузъри като Mozilla Firefox и Google Chrome. Това го прави подходящ за потребителите, търсещи повече гъвкавост.

Може би единствения по-сериозен недостатък на Deluge се отнася за потребителите на Windows и macOS. За тези платформи са налични версии за изтегляне, но те са стари (поне последната, която намирам е от 2017 г.).

Поддържани платформи: Linux, macOS и Windows.

Изтегли Deluge

В заключение

Чисто практически, всеки един от изброените торент клиенти ще бъде способен да изпълнява основната си задача – обмен на данни чрез торент тракери. Оттук насетне следва да прецените необходими ли ще са ви допълнителни функции и възможност за разширяването им с различни добавки.

Ако търсите съвсем опростен и лек BitTorrent клиент, qBittorent ще ви свърши отлична работа. С използването на популярни приложения като uTorrent и BitTorrent ще получите една идея повече функции, но с цената на това да виждате досадни рекламни банери.

Vuze и донякъде Deluge предлагат повече възможности, които могат да се надграждат с помощта на плъгини. Може да се каже, че Vuze е софтуер на напреднали торент потребители. Разполага с много и различни функции, но и консумацията на системни ресурси от приложението ще бъде малко по-висока.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *