Windows XP

Персонализиране на Windows XP след инсталацията (част 2)

Забраняване/разрешаване на автоматичното рестартиране при системен срив

Понякога във вашата система може да възникне сериозна системна грешка при работата и , породена от софтуерен или хардуерен проблем. В повечето случаи, единствения начин да продължите нормалната работа е да рестартирате системата. Windows XP има функция за автоматичен рестарт на компютъра при такава системна „авария“. Тази опция можете да я намерите в Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Settings ( в Startup and Recovery):

Във втората част ( System failure) ще видите опция Automatically restart. При премахване на отметката вие забранявате автоматичното рестартиране на системата при грешка.

Забрана/настройка на автоматичното изключване на монитора

След инсталацията на Windows XP, опцията за автоматично изключване на монитора след определено време е разрешена. Операционната система по подразбиране е поставила „изключване след 20 минути“, което ще рече, че ако толкова време не работите на компютъра, сигнала към монитора ще спре. Подобни опции са предвидени и за твърдия диск и преминаване в чакащ режим ( stand by) на цялата система. Отидете на Start > Settings > Control Panel > Power Options > Power Scheme:

В прозореца ще видите опцията Turn off monitor. Ако не желаете да се изключва автоматично, изберете Never или изберете след колко време сигналът, подаван към монитора да спре, ако желаете да използвате тази услуга. Подобна опция по-надолу е предвидена и за твърдия диск. System Standby служи за автоматично преминаване на системата в standby режим след определено време.

Настройка на визуалните ефекти на Windows XP

За разлика от по-старите операционни системи на Microsoft, Windows XP има доста визуални ефекти. Една част от потребителите със „слаби“ компютри предпочитат да изключат една част от тези ефекти, за да подобрят бързината на системата си. Тази забрана на някои ефекти е необходима само в случаите, които наистина забавят работата на вашия копютър. Отидете на Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Settings ( в Performance):

Let Windows choose what’s best for my computer – операционната система конфигурира изобразяването на различни ефекти според вашата система.
Adjust for best appearance – настройва ефектите, така че външния вид на Windows да изглежда максимално добре, т.е. разрешава всички Visual Effects.
Adjust for best performance – настройва ефектите така, че операционната система да е максимално „лека“ за вашия компютър. Препоръчва се за компютърни системи, които не покриват напълно препоръчителните хардуерни изисквания на Windows XP.
Custom – можете да премахвате само някои визуални ефекти по ваше желание от долния списък.

Премахване/разрешаване/промяна на звуковите ефекти на Windows XP

Премахването на звуковите ефекти на операционната система е операция, която рядко се използва от потребителите. Премахването на тези ефекти е препоръчително в случаите, когато към системата няма свързани колони или звукова карта. Тези звукови ефекти могат да бъдат и променяни, по желание на потребителя. Настройката на Windows Sounds се извършва от Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices. Oтидете на втория таб – Sounds.

Премахването на всички звукови ефекти на операционната система става от полето Sound scheme, като изберете No Sounds. При избор на Windows Default операционната система разрешава употребата на звукови ефекти така, както са по подразбиране.
По надолу в полето Program events са изведени различните случаи, при които се използва звук. Маркирайте обект от Program events и от Sounds изберете неговия звуков ефект, ако желаете да го промените по ваше желание.

Забрана на употребата на Offline Files

Офлайн файловете се употребяват, когато използваме дадени файлове, намиращи се някъде в мрежата, но всъщото време не сме свързани. При такива ситуации тези файлове са се копирали предварително върху твърдия диск в специална директория, от където могат да се стартират. Имайте в предвид, че за да използвате функцията Fast User Switching при потребителските акаунти трябва Offline files да са забранени. Отидете в Start > Settings > Control Panel > Folder Options > Offline Files:

Премахнете отметката от Enable Offline Files и потвърдете (Apply). Така употребата на офлайн файловете е забранена. Това е препоръчително да се направи ако не използвате тази функция на Windows. A ко сте решили да оставите използването Offline Files разрешено, в долната част на прозореца с плъзгача можете да определяте максималния размер на папката, в която се копират тези файлове.

Настройка на виртуалната памет

Оперативната памет (RAM) в много ситуации не е достатъчна за операционната система и определени приложения да функционират нормално. Ето защо вашия компютър използва т.нар. виртуална памет, разположена във файл на твърдия диск (pagefile . sys). Колкото и много RAM памет да сте сложили на вашата системи винаги е препоръчително употребата на виртуалната памет (наричана още SWAP памет) да е разрешена. Въпреки това виртуалната памет неможе да замени напълно RAM паметта, тъй като скороста на пренос на данни върху твърдия диск е доста по-ниска отколкото при чиповете RAM. Отидете в Start > Settings > Control Panel > System > Advanced > Settings ( в Performance) > Advanced:

В последния раздел Virtual Memory e изведен размера на виртуалната памет на всички дискови устройства. Използвайте Change за конфигуриране.

Попринцип Windows поставя SWAP файла на дяла , върху който е инсталирана операционната система. Вие можете да поставите виртуалната памет върху друго устройство. Трябва обаче да се съобразите със свободното пространство върху избрания дял на твърдия диск.
Имате три възможности:
Custom size – вие определяте първоначалния и максималния размер на pagefile.
System managed size – системата автоматично определя размера на pagefile.
No paging file – ако сте избрали тази опция, се забранява употребата на виртуална памет. Не се препоръчва за повечето потребители.
След като сте избрали една от трите възможности използвайте бутона Set за запазване на настройката.

Забрана на индексирането на файлове върху NTFS дялове

Дяловете на твърдия диск, форматирани в NTFS файлова система имат функция да индексират записаните файлове върху тях. По този начин се създава база данни, спомагаща за по-бързото търсене на някой от тези файлове. Забраната на тази услуга води до малко по-бърза работа на системата в отделни случаи. Ако смятате, че тази услуга няма да ви е необходима можете да я изключите. Влезте в My Computer, кликнете с десен бутон върху избрания дял и от менюто изберете Properties. Махнете отметката от Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching и потвърдете. Премахването на Indexing Service може да бъде изпълнено само за избрания дял или за всички негови поддиректории и файлове. След това ще се наложи да изчакате малко, за да бъдат извършени промените. В случай, че излезе грешка свързана с някой файл изберете Ignore All, за да не ви излиза повторно същото съобщение.

Настройка на Recycle Bin

Кликнете с десен бутон на мишката върху иконката на кошчето. От менюто изберете последната опция Properties.

В таб Global са общите настройки свързани с кошчето. Знаете че след изтриването на файлове те не се изтриват директно от твърдия диск, а се преместват в специална папка Recycler. Такава папка има на всеки дял и нейния капацитет е ограничен. С плъзгача определяте размера на отделеното за Recycle Bin дисково пространство за всички устройства. Ако желаете да конфигурирате това пространство за всяко отделно устройство отметнете Configure drives independently и в съответните табове за C:, D: и т.н. определете отделения процент за Recycle Bin от общото пространство. В случай, че искате при изтриване файловете и директориите директно да бъдат премахнати от хард диска разрешете опцията Do not move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted. В този случай, когато изтривате даден файл той ще бъде премахнат безвъзвратно! Същата опция може да бъде активирана само за опредлени дялове, а не за целия диск.

Забрана на показването на welcome екрана след скриинсейвър

Предполагам сте забелязали, че в определени случаи след скриинсейвъра се появява екран, подобен на Welcome screen, от който трябва да изберете потребител (User Account). Това се дължи на една опция, която просто трябва да изключите. Отидете на Start > Settings > Control Panel > Display > таб Screensaver или алтернативния вариант Desktop > Properties > таб Screensaver. Махнете отметката от On resume, display welcome screen и запазете промените.

Показване на защитените Windows файлове

При инсталирането си Windows създава специални системни файлове, които са от изключително значение за работата на операционната система. Тези файлове не се виждат дори и да е разрешено показването на скритите папки и файлове. Такива файлове за pagefile.sys, config.sys, io.sys, boot.ini, autoexec.bat, ntdetect.exe и др., всички от които са разположени някъде на системния дял. Aко желаете тези файлове да бъдат показвани трябва да забраните тяхното скриване. Отидете на Start > Settings > Control Panel > Folder Options > таб View и махнете отметката на опцията Hide protected operating system files (Recommended).

Внимание! Имайте в предвид, че се препоръчва тези файлове да са „скрити“, за да се избегне случайно изтриване или промяна на някой от тях, което в последствие може да доведе и до повреда в Windows. Тези файлове са важни за операционната система! Редакцията на някой от тях (boot.ini, system.ini, win.ini) става от Start > Run > команда msconfig.

Забрана на Remote Assistance и Remote Desktop

Какво е Remote Assistance?

Отдалечена помощ (Remote Assistance), благодарение на която поддържащия персонал може да поеме контрола над компютър с Windows XP, за да реши проблеми със системата.

Какво е Remote Desktop?

Отдалечен работен плот (Remote Desktop) е наличен в Windows XP Professional, който е изграден с технология за терминални услуги и е подобен на отдалечената помощ с разликата, че позволява на отдалечени потребители да имат достъп до локални устройства (като принтери). Всеки клиент за терминални услуги, специален клиент за връзка с отдалечен работен плот или уеб базиран клиент използващ ActiveX контрол може да се използва за връзка с отдалечен работен плот. Някои неща могат да бъдат пренасочени от отдалечения сървър към локалния клиент, в зависимост от възможностите на клиентския софтуер.

Забраната на тези функции става от Start > Settings > Control Panel > System > Таб Remote:

Махнете двете отметки (Allow Remote Assistance… и Allow users to connect…), след което запазете промените. Тази процедура се прави и с цел повишаване на сигурността.

© Материал на Computer’s Help, собственост на PCGuide.bg
Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *