Windows XP

Персонализиране на Windows XP след инсталацията (част 1)

След като инсталираме операционната система – Windows XP, драйверите и другия софтуер винаги се налага след това да се правят определени настройки. Не е нужно да се правят всички настройки описани по-надолу в статията. Сами трябва да прецените кое е необходимо и кое не.

Security Center

Можете да отворите Security Center от Start > Control Panel > Security Center.


От тук съвсем лесно можете да контролирате опциите, свързани със сигурността, които съм разгледал малко по-надолу.

Automatic Updates

Автоматичното обновяване е активно по подразбиране след инсталацията. В много от случаите обновяването на системата е доста полезно, но понякога не е необходимо то да е постоянно активно. Можете да изключите тази възможност от Start > Control Panel > Automatic Updates. Отваря ви се този прозорец:


За да изключите Automatic Updates трябва да отметнете Turn off Automatic Updates. Включването на тази възможност става от същото място като отметнете Automatic (recommended). В долните полета можете да настройвате интервала от време и часа на обновяване на Windows. Включването на автоматичното обновяване може да стане и от Security Center като кликнете на Turn on Automatic Updates.

Windows Firewall

Включването/изключването на Windows Firewall става от Start > Control Panel > Windows Firewall.


Както виждате е препоръчително Firewall защитата да е включена. Ако ви дразнят досадните съобщения на Windows Firewall при стартиране на различните приложения можете да отметнете Don’t allow exceptions. Макар и да не представлява нищо особено, желателно е да оставите включена защитната стена, за да се предпазите от различни хакерски атаки.

System Restore

Тази функция следи всички промени по файловете и настройките. При проблем можете да възвърнете предишното им състояние. Когато System Restore е активно, системния дял на хард диска постепенно се пълни и намалява свободното пространство. Точно тази е причината в много случаи тази възможност да се изключва. Това става от Start > Control Panel > System > System restore слагате отметка на Turn off System Restore for all drives. Другия метод е като кликнете с десен бутон на My Computer > Properties > System Restore и отново отмятате Turn off System Restore for all drives.


След като изберете OK или Apply ще ви излезе съобщение, което ви предупреждава, че всички файлове от System Restore ще бъдат изтрити. Избирате Yes.

Премахване на съобщението „This connection has limited or no connectivity…”

След инсталацията на Windows XP ако разполагате с мрежова връзка ще забележите появата на съобщение в долния десен ъгъл на екрана:


За да предотвратите появата на това съобщение отидете на Start > Settings > Network connections. Излиза ви прозорец, в който трябва да имате икона Local Area Connection. Кликвате с десен бутон на мишката върху иконата на Local Area Connection и избирате Properties. В прозореца, който ви се отваря трябва да махнете отметката от Notify me when this connection has limited or no connectivity.

Спиране на Windows Messenger

Понякога съобщенията на Windows Messenger са много досадни. Тази услуга се ползва от много малко потребители, заема системна памет и се стартира при зареждането на операционната система. Това са причините, заради които в много случаи се налага неговото деактивиране. Това става от Start > Control Panel > Administrative tools > Services. Сред всичките услуги на Windows трябва да намерите Messenger. Кликнете с десен бутон върху него и изберете Properties. Там трябва да спрете тази услуга чрез бутона Stop. Сега деактивирайте стартирането на Messenger-a като му зададете Startup type: Disabled > OK (Apply).

Startup

Оптимизирането на стартиращите се програми след зареждането на операционната система е много ефективно в повечето случаи. След като инсталирате всичкия ви необходим софтуер, много от програмите се зареждат в системната памет при стартиране на Windows. Вследствие на това количеството на свободната оперативна памет намалява и системата става малко по-бавна. За да премахнете ненужните програми от startup списъка влезте в Start > Run и напишете команда msconfig . В прозореца, който се отваря отидете в Startup.


За да премахнете даден процес от списъка на стартиращите програми трябва само да махнете отметката му.

Внимание: внимавайте да не забраните стартирането на някой важен процес (най-често драйвер)!

Забраняване на Error Reporting

Характерна черта на Windows ХР е честата поява на грешки с два възможни отговора – Send и Don’t Send. В много от случайте няма видима причина за грешката или причината е маловажна. За да забраните тези съобщения за грешка отидете в Start > Control Panel > System (или Properties на My Computer) > Advanced > Error Reporting и сложете отметка на на Disable Error Reporting, както е показано на снимката.

Изключване на Wellcome screen

Това става от Start > Settings > Control Panel > User Accounts. В прозореца, който ви се отваря избирате Change the way users log on or off.


След тази стъпка в следващата трябва да махнете отметката от Use the Wellcome screen.

Полезни опции, свързани с Temponary Internet Files

Докато сърфирате из интернет в специална папка се събират временни интернет файлове от страниците, които сте отваряли. Тези файлове заемат излишно дисково пространство и трябва периодично да се изчистват. Ако не ви достига достатъчно дисково пространство, искате да намалите количеството на тези файлове и не желаете да използвате услуги като Disk Cleanup, имате две възможности:

Автоматично изтриване на файловете след затварянне на интернет браузъра – това може да стане, ако активирате опцията Empty Temponary Internet Files folder when brolser is closed. За целта трябва да отидете на Start > Settings > Control Panel > Internet Options > Advanced > поставяте отметка на Empty Temporary Internet Files folder when browser is slosed > ОК.


Намаляване на размера на папката Temponary Internet Files – тази папка за временни интернет файлове си има определен максимален размер, който не може да бъде надвишен. Вие можете да контролирате този размер (в Мегабайти) като по този начин посочвате максималния размер на всички файлове, събиращи се в тази папка. Това става от Start > Settings > Control Panel > Internet Options > Settings > със скролерчето определате размера на тази папка.

Показване на скритите папки и файлове

В някои случаи се налага да получиме достъп до някои „скрити” папки или файлове. За да влезем в дадена такава папка трябва да сме разрешили показването на този вид папки и файлове. След като изберете тази възможност скритите папки и файлове ще се различават от обикновените по външния вид на иконката им – по-избледняла в сравнение с останалите. Всъщност те са най-обикновени папки и файлове с единствената разлика, че са направени като скрити, за да не се виждат по различни причини. Разрешаването на тази възможност може да стане от Start > Settings > Control Panel > Folder Options > View > избирате с отметка Show hidden files and folders.

Добавяне/премахване на бутони от лентата с инструменти (toolbar) на Internet Explorer

За да направим Internet Explorer по-удобен за работа понякога се налага да премахнем или добавим определени бутони от лентата с инструменти. Бутоните, които не използвате можете да ги махнете съвсем спокойно и на тяхно място да сложите други, които ще са ви по-необходими в сравнение с отстранените от вас. За целта трябва да стартирате браузъра и да отидете на View > Toolbars > Customize…


В левия панел са всички инструменти, а в десния са само избраните да бъдат поставени в лентата с инструменти. Чрез бутона Add-> можете от лявото поле да добавяте маркирани бутони в дясното а чрез <-Remove да ги премахвате от там. Както вече разбрахте бутоните, намиращи се в десния панел са изведени на лентата с инструменти (toolbar). С Move Up/Down (отдясно на прозореца) вие имате възможност да ги подреждате в определен ред. В долната част на прозореца Customize Toolbar има две допълнителни и не толкова важни опции:

Text options:
– Show text labels – показва под всеки бутон неговото наименование
– Selective text on right – показва наименованието от дясната страна само на някои бутони
– No text labels – скрива наименованията на всички бутони
Icon options – посочвате размера на иконите на инструментите намиращи се в Toolbar-a.

Основни настройки по лентата със задачите (Taskbar)

Таскбара е лентата в долната част на екрана, в която са разположени менюто Start, часовника и много други работи. За вашето удобство на работа с Windows XP се налага в определени ситуации да променяме накои от стандартните настройки, свързани с тази лента. За да отворите прозореца с основните опции на лентата със задачите трябва да кликнете върху нея с десен бутон на мишката и да изберете Properties. Другия начин е от Start > Settings > Control Panel > Taskbar and Start Menu. Излиза ви прозорец, в който можете да правите следните неща:


Добавяне на Quick launch – след инсталацията на Windows в taskbar няма бърз достъп – Quick Launch. Чрез тази функция можете да поставяте иконите на най-често използваните приложения в лентата до менюто Start. Oтключването на тази полезна функция става като отметнете Show Quick Launch. Ако премахнете отметката от Lock the taskbar след това ще можете да си разтягате полето, предназначено за Quick Launch.

Групиране на сходните бутони в лентата със задачите – ако едновременно сте стартирали много приложения, бутоните в taskbar-a стават прекалено много. Windows ХР предлага възможност да групира сходните бутони в един. Например ако сте отворили десет интернет страници това са десет отделни прозореца и съответно десет бутона в лентата. Тези всички бутони могат да бъдат групирани в един. При кликване върху него ви излизат под формата на меню всички стартирани приложения (в случая интернет страници). Разрешаването на тази функция става като поставите отметка на Group similar taskbar buttons.

Автоматично скриване на лентата със задачите – ако поставите отметка на Auto-hide the taskbar вашия taskbar ще се скрива когато не го употребявате. По този начин вие печелите място на екрана. Появяването на тази лента става като придвижите стрелката на мишката в долната част на екрана. След това той ще се скрие автоматично отново.

От този прозорец има и други не толкова важни опции като: показване и скриване на часовника, скриване на неактивните икони до часовника (препоръчва се да е отметнато), както и опцията Keep the taskbar on top of other windows, която скрива taskbar-a, когато е отворен някой прозорец на цял екран.

© Материал на Computer’s Help, собственост на PCGuide.bg
Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *