Windows 7 Classic

Оптимизиране на визуалните ефекти при Windows 7

В настоящият материал ще разгледаме две от стъпките за оптимизация на Windows 7, посредством които можем още малко да подобрим производителността в случай, че хардуерните ресурси на компютъра са ограничени и не позволяват ефективна работа на операционната система.

В момента най-актуалната версия на операционни системи Microsoft Windows е Windows 10. Въпреки това по-предишната версия – Windows 7 продължава да бъде широко използвана от много потребители по ред причини. Поради по-ниските си хардуерни изисквания в сравнение в „десетката“, Windows 7 остава предпочитана операционна система за конфигурации, които биха били недотам производителни с по-нова версия на Windows.

Забрана на визуалните ефекти в Windows 7

Графично Windows 7 изглежда може би близко до съвършенството. Още с появата на Windows XP от Майкрософт се опитаха да направят един по-цветен интерфейс, който бе доусъвършенстван във Vista и 7. Да обаче, когато хардуерните ресурси са ограничени всички тези визуални ефекти натоварват допълнително системата.

За една съвременна компютърна конфигурация Windows 7 с всичките му ефекти и възможности не би представлявал никакъв проблем за общата производителност на системата. Когато обаче се опитваме да възкресим стария си компютър с Windows 7 и усетим, че същият работи бавно, това е сигурен знак, че трябва да се опитаме да оптимизираме системата.

Първо ще започнем с оптимизация на визуалните ефекти в Windows 7. Идеята е да изключим повечето ефекти за по-добра производителност. Напомняме, че трябва да сте логнат с акаунт с администраторски права, за да може да правите промени по настройките, описани по-долу.

Върху иконата Computer на работния плот изберете Properties. От лявата част на прозореца изберете линка Advanced System Settings. Като алтернативен път може да използвате и Start > Control Panel > System > Advanced System Settings.

Advanced System Settings

Отваря се прозореца System Properties, като активният таб пред вас трябва да е Advanced. Изберете първия бутон Settings (раздел Performance).

Вариантите за персонализиране на визуалните ефекти са четири. Първият е Windows сам да избере кои да са активни и кои – не, в зависимост от възможностите на вашата система. Втория активира всички визуални ефекти за най-добро представяне на потребителския интерфейс (Adjust for best apperance). С третата възможност постигате максимална производителност – изключват се всички визуални ефекти (Adjust for best performance). Четвъртата възможност (Custom) ви предлага потребителско персонализиране – сами избирате от списъка кои ефекти да са включени и кои не.

performance options

Идеята е да се постигне максимална производителност, което разбира се ще е за сметка на визуалните ефекти. Ето защо изберете третата възможност – Adjust for best performance и потвърдете промените.

Изключване на Аеро темата

Windows 7 изглежда наистина добре с новия си облик, залегнал още от създаването на Vista. Но ако работната конфигурация откъм параметри е на границата на минималните изисквания на Windows 7, препоръчваме да преминете към основен/класически облик на Windows, изключвайки Аеро темата.

Кликнете върху работния плот с десен бутон на мишката и от контекстното меню изберете Personalize. От карето Basic and High Contrast Themes в средата може да изберете Windows 7 Basic или ако сте фен на класическия стил на Windows от едно време – Windows Classic. Втория между другото е най-щадящ откъм системни ресурси, но пък губите основния акцент от облика на Windows 7.

Personalize

В заключение ще кажем, че оптимизацията на операционната система включва персонализиране на различни аспекти от работата ѝ и не се свежда само до премахване/ограничаване на визуалните ефекти. В тази връзка разгледайте нашите материали в категория Windows, където може да попаднете и на други полезни трикове.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *