Безплатни видео плейъри

Пет от най-добрите безплатни видео плейъра за Windows

Когато подбираме какъв софтуер да инсталираме на компютъра си, видео (мултимемедиа) плейърът е едно от първите неща, на които се спираме. Принципно, Windows разполага със свой медиен плейър – Windows Media Player. В Windows 10 имаме и друго специално приложение за гледане на видео – Movies & TV. Въпреки, че можем да използваме това, което ни предлага операционната система, повечето от нас предпочитат използването на допълнителен видео плейър. Причините за това са няколко.

Първата се крие във възможностите, които предлага „външния“ медиен плейър. И тук може би най-важния въпрос, който седи на дневен ред са субтитрите. При повечето популярни видео плейъри обикновено субтитрите тръгват без проблем. Допълнителните опции като синхронизация, позиция, шрифт на субтитрите са необходимост в редица случаи. И след като заговорихме за възможности, голяма част от медийните плейъри предлагат опция за разширени настройки на аудио потока – еквалайзер, аудио ефекти и филтри, избор на поток и т.н. Възможността за използването на различни клавишни комбинации, вместо търсенето им по менютата е голямо улеснение за нас.

На следващо място е поддръжката на различни видео компресии и файлови формати. Има някои „екзотични“ видео формати, които Windows Media Player неможе да възпроизведе. Този проблем може да се реши с инсталация на допълнителни видео кодеци или пък с използване на друг видео плейър.

На трето място е нуждата на потребителите да експериментират с нов софтуер. Повечето от нас едва ли биха се ограничили с приложенията, които идват с операционната система. Използването на нов софтуер с нови възможности ни помага да открием най-доброто за нашите нужди.

Когато говорим за мултимедийни плейъри, обикновено имаме предвид софтуер, който се използва за възпроизвеждане както на аудио (MP3, компакт дискове и т.н.), така и на видео (филми, музикални клипове, DVD). Повечето подобни софтуерни приложения могат да бъдат използвани както за създаване и изпълняване на плейлисти с песни, така и за гледане на филми, музикални клипове и всякакво друго видео съдържание. Мнозинството от нас обикновено използват различни мултимедийни плеъри за песни и видео.

В настоящия материал ще ви запознаем с няколко напълно безплатни плейъра, подходящи за гледане на филми и видео клипове, а избора го оставяме на Вас!

PotPlayer

PotPlayer

Това е доста популярен медиен плейър, но вероятно не толкова, колкото следващите два. Започваме с този софтуерен продукт поради няколко причини – поддръжката на множество формати, богата фукционалност и удобен потребителски интерфейс (включва и БГ превод).

PotPlayer е продукт на южнокорейската комания Kakao. Този плейър предлага широка гама от възможности за персонализиране според вашите изисквания. Удобният потребителски интерфейс и лесните клавишни комбинации, които може да използвате за достъп до повечето неща правят работата с PotPlayer удоволствие.

Този видео плейър поддържа множество видео формати, с които редица други медийни плейъри „удрят на камък“. Ако случайно попаднете на непознат видео формат, PotPlayer има възможност да свали необходимите кодеци за неговото възпроизвеждане. PotPlayer е отличен избор за най-масовите видео формати като MP4, FLV, AVI и MKV. Разполага с видео филтри за яркост, контраст и оттенък, както и с доста прилични възможности за обработка на аудио потока и субтитрите. Използвайки технологии като CUDA, QuickSync и DXVA, PotPlayer е в състояние да осигури максимална производителност и лекота.

PotPlayer е наличен в 32-битова, както и в 64-битова версия и поддържа Windows 10, 8 (8.1), 7, Vista и XP. Отличен избор е за ваш основен видео плейър. Можете да го свалите безплатно от официалния сайт https://potplayer.daum.net/.


VLC Media Player

VLC Media Player

Това е едно изключително популярно име сред мултимедийните плейъри. VLC Media Player е безплатен видео плейър с отворен код, разработен от организация, наречена VideoLan Organization. С непретенциозния си потребителски интерфейс и неподозирани възможности за възпроизвеждане на видео VLC е задължителен софтуер за компютрите на много потребители по цял свят.

Популярността на този медиен плейър е толкова голяма, защото през годините той се утвърди като софтуер, който едва ли не може да „подкара“ всеки видео файл. В чест на истината VLC Media Player наистина поддържа широка гама от видео/аудио компресии и файлови формати. Това го прави предпочитан за възпроизвеждане на не толкова често срещани видео формати. VLC Media Player е добър избор за възпроизвеждане на Audio CD, VCD, DVD или най-често използваните видео формати – MP4, AVI, MKV, както и да стриймва на живо. Това е може би първия лансиран безплатен видео плейър, който поддържа 360-градусово видео.

Макар привидно VLC Media Player да изглежда прекалено опростен, този плейър разполага с редица важни за нас неща като възможност за синхронизация на субтитри и видео, аудио и видео филтри. Възможностите VLC Media Player могат да бъдат разширяване посредством плъгини.

За разлика от PotPlayer, който поддържа само операционни системи Windows, VLC Media Player е наличен за всички популярни платформи – Windows, Linux, Android, MacOS X и iOS.

Можете да свалите VLC Media Player безплатно от официалния сайт https://www.videolan.org/vlc/.


KMPlayer

KMPlayer

KMPlayer (KMP) е също много популярен мултимедиен плейър, разработен от южнокорейската компания Pandora TV. Това е продукт, който предлага огромни възможности за персонализиране на възпроизвеждания аудио и видео поток. Наличието на различни аудио филтри, ефекти и разширен еквалайзер го правят отличен избор, ако обичате да гледате записи от концерти или музикални клипове. KMP разполага с множество езикови интерфейси, сред които е и български.

KMPlayer поддържа огромен брой видео формати, благодарение на вградените си кодеци. Поддържа също така възпроизвеждане на висококачествени 3D, 4K, UHD видеа. Плейърът позволява да изберете дали при възпроизвеждане на висококачествено видео да се даде превес на качеството или на производителността. Последното го прави подходящ, когато искате да гледате видео формат с много високо качество на компютър с „по-слаб“ хардуер. Освен това предлага и отлични възможности за корекция на субтитрите, което го прави предпочитан плейър за филми.

Причината да не поставим KMPlayer по-напред в класацията е, че този безплатен продукт съдържа в себе си някакъв вид рекламен софтуер, който се инсталира заедно с инсталацията на програмата. Принципно не е нищо опасно, но наличието на подбни „екстри“ не е особено коректно спрямо потребителите.

Можете да свалите KMPlayer безплатно от официалния сайт http://www.kmplayer.com/.


5KPlayer

5KPlayer

5KPlayer не е обикновен медиен плейър за възпроизвеждане на видео файлове. 5KPlayer предлага куп полезни възможности като стриймване на видео и радио, сваляне на видеа от YouTube, Dailymotion, Vimeo и др., както и функцията AirPlay на Apple. С последната можете да споделяте екрана за възпроизвеждане между различни платформи – примерно от вашия iPad или iPhone на екрана на компютъра.

Едно от първите неща, които правят впечатление е атрактивният и модерен потребителски интерфейс на 5KPlayer. Създаден за да бъде в крак с тенденциите, 5KPlayer създава едно различно усещане. Ще изтъкнем и един негатив за този продукт. 5KPlayer е безплатен продукт и като такъв съдържа реклами на различни продукти на компанията. Принципно те не пречат на възпроизвеждането, ето защо този софтуер е включен в нашата класация.

5KPlayer е създаден да възпроизвежда висококачествени 4K,5K,1080p видеа в разнообразни файлови формати (MKV, MP4, HEVC, AVI, MOV) , DVD (в т.ч. Sony DVD, Disney DVD), както и MP3, AAC, APE, FLAC аудио формати.

Можете да свалите 5KPlayer безплатно от официалния сайт https://www.5kplayer.com/.


GOM Player

GOM Player

GOM Player или Gretech Online Movie Player е още един безплатен медиен плейър за Windows. GOM Player може да бъде отлична алтернатива на Windows Media Player. Плейърът поддържа всички популярни видео формати като AVI, MP4, MKV, FLV, WMV, MOV, DVD и др. Поддържа и множество популярни аудио формати (MP3, M4A, AAC, OGG, FLAC, WAV, WMA, RMA, ALAC), както и възпроизвеждане на аудио компакт дискове.

GOM разполага със собствена библиотека със субтитри, откъдето може да свалите и синхронизирате тези, които са ви нужни. Налична е и възможност за търсене и сваляне на липсващ кодек, когато е налице проблем с възпроизвеждането на даден файл.

Откъм възможности за филтриране и настройка на възпроизвеждането на аудио и видео GOM Player не може да се похвали с толкова възможности, колкото при KMPlayer, но въпреки това има всичко необходимо за един мултимедиен плейър.

Инсталационният пакет на GOM Player съдържа допълнителен софтуер, който не винаги е желан. Ето защо обърнете внимание по време на инсталацията на програмата какво друго ви предлага да бъде инсталирано! Можете да свалите GOM Player безплатно от официалния сайт https://www.gomlab.com/gomplayer-media-player/.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *