Lockscreen слайдшоу

Как да разрешим използване на слайдшоу в екрана за заключване на Windows 8.1

Windows 8.1 позволява да промените фона на т.нар. екран за заключване (Lock screen), но по подразбиране изборът се ограничава до няколко векторни изображения. Дотук добре, но това бързо омръзва на потребителите и най-вече на тези, които вече са се докоснали до Windows 10 и неговото разнообразие от изображения в екрана при заключване.

Първо, да разясним малко терминология за тези които не знаят какво имаме предвид под понятието „Lock screen“ или „екран за заключване“. Това е възможност, въведена в Windows 8/8.1 и доусъвършенствана в Windows 10. Lock screen е този екран, който се появява тогава, когато компютърът се е заключил. Когато размърдате мишката, обикновено виждате не друго, а екрана за заключване. По подразбиране той визуализира фоново изображение, дата и час, но може да бъде персонализиран по ваше желание и да показва и други елементи.

В настоящия материал ще ви демонстрираме в няколко стъпки как да създадете слайдшоу като фон в т.нар. екран за заключване (Lock screen) от ваши избрани изображения.

1. Подберете подходящи изображения. Ако искате екрана за заключване на Windows 8.1 да е поне малко по-близо до този на Windows 10, можете да използвате десктоп тапети в подходяща резолюция. Препоръчваме разделителната способност на избраните изображения да е същата като тази на дисплея. Примерно, ако вашият монитор е настроен на резолюция 1920х1080, би било добре избраните изображения да са в този размер или дори с малко по-висока резолюция.

След като сте свалили подходящи изображения, трябва да ги поставите в една определена директория. В нашия пример ние сме ги поставили в папка Pictures на локалния диск.

2. Извикайте т.нар. Charms Bar. Това е тази вертикална лента, която се появява като поднесете курсора на мишката в горен десен или долен десен ъгъл на екрана (може и с клавишна комбинация Windows + C). От Charms Bar изберете Settings (зъбното колело).

Settings

3. Изберете Change PC Settings от долния десен ъгъл на екрана.

Change PC Settings

4. От левия панел на екрана, който ще видите, изберете PC and devices.

PC and devices

5. В следващия екран по подразбиране трябва да е активна първата секция с опции Lock screen. В тази секция трябва да направите няколко настройки, а именно:

Lock screen settings

5.1. Преместете плъзгача на опция Play a slide show on the lock screen на позиция On, за да разрешите използването на слайдшоу.

5.2. Изберете бутон + Add a folder за да посочите местоположението на директорията, където са поставени избраните изображения.

Можете да избирате между локални директории, мрежови директории или OneDrive (SkyDrive). За да се визуализира менюто с локации трябва да кликнете върху най-големия надпис, който виждате в горната част на новия екран. След като сте влезли в директорията, където сте съхранили всички подбрани изображения, кликнете на Choose this folder, а след това на OK.

5.3. Препоръчваме да разрешите и опцията Only use the pictures that will fit best on my screen. Така Windows ще използва само тези изображения, които са в подходящ размер и пропорции, за да запълнят екрана.

5.4. Разрешаването на опция Play a slideshow when using battery power позволява използването на слайдшоу, дори когато вашия лаптоп се захранва единствено от батерията.

5.5. Ако използвате преносим компютър, който се захранва единствено от батерия, препоръчваме да изключите опцията When my PC is inactive, show the lock screen instead of turning off the screen. По този начин, ако няма активност на вашия лаптоп, дисплеят, вместо да показва слайдшоу, ще се изключи, а това би спестило енергия.

Единствения недостатък на тази възможност в Windows 8.1 e, че избраните изображения не могат да се визуализират като фон на логин скрийна – екрана, където трябва да въведете вашата парола за вход в използвания акаунт след като компютъра вече се е бил заключил. В Windows 10 това бе бързо коригирано и двата екрана използват еднакъв фон. По-атрактивна в „десятката“ е възможността операционната система сама да подбира висококачествени изображения от Bing.com, които да използва като фон на екрана за заключване.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *