Преименуване на принтер в Windows 11

Как да преименуваме принтер под Windows 11

Честа практика е по-големите офиси да използват множество принтери, скенери и мултифункционални устройства, свързани в мрежа. Това позволява на всяка работна станция тези устройства да се добавят и да се използват от потребителите.

Откриването на даден принтер в списъка с всички устройства за печат, особено ако са от една и съща марка и модел може да се окаже трудна задача. Разбира се този проблем си има и своето решение. На всяка работна станция (компютър) свързаните принтери могат да се преименуват с удобни за вас имена. Така в списъка с принтерите, който ви излиза при печат на документ ще се ориентирате по-лесно, кое устройство къде е.

В този материал ще ви покажем два разкични начина за преименуване на принтер с удобно и разпознаваемо за вас име под Windows 11.

Преименуване на принтер през настройките (Settings) в Windows 11

1. Влезте в приложението Settings (Настройки) от Start > Settings или чрез клавишна комбинация от win + I.

2. От лявата страна на прозореца изберете Bluetooth & devices (Bluetooth и устройства). След това кликнете на секция Printers & scanners (Принтери и скенери).

Bluetooth & devices

3. От списъка с вече добавени устройства кликнете върху принтера, който искате да преименувате.

Printers & scanners - списък с принтери

4. Кликнете върху опция Printer properties (Свойства на принтера), за да отворите прозореца със свойствата му.

Printer properties

5. От таб General (Общи) на прозореца със свойствата може да зададете желаното име, под което да се показва принтера.

Въвеждане на име на принтер

След като въведете наименование, потвърдете промените с OK.

Преименуване на принтер чрез Control Panel

Control Panel е добре познат инструмент за конфигуриране на системата, наличен във всички използвани в момента операционни системи Windows – 7, 8, 8.1, 10 и 11. Контролният панел може да бъде използван за управление на принтерите, до които има достъп системата.

В следващите стъпки ще ви покажем алтернативен на горния метод за задаване на име на принтер.

1. Стартирайте Control Panel (Контролен панел) чрез прозореца Run (win + R) като изпълните control или използвайте формата за търсене до Start.

2. Отворете настройката Devices and Printers*.

Въвеждане на име на принтер

*Забележка: ако изгледа на иконите в контролния панел е зададен да се показва по категории, изберете линка View devices and printers от категория Hardware and Sound.

3. Ако използвате Windows 11 горната опция ще ви заведе до приложението Settings (Настройки). От тук насетне нещата са сходни с това, което описахме в първия метод, а именно:

4. От списъка с вече добавени устройства кликнете върху принтера, който искате да преименувате.

5. Кликнете върху опция Printer properties (Свойства на принтера), за да отворите прозореца със свойствата му.

6. От таб General (Общи) на прозореца със свойствата може да зададете желаното име, под което да се показва принтера. Задължително потвърдете промените с OK.

 

Както сами се убедихте смяната на името на принтер е лесна задача и реално отнема около минута-две. Тази промяна се прави за всяко устройство индивидуално – както за свързаните принтери, така и на всеки компютър, който ги използва, ако има такава нужда. Смяната на името да дадено устройство няма да повлияе на останалите компютърни системи, които го използват.

Съществуват и други начини за преименуване на принтери – чрез използване на Command Prompt или PowerShell на Windows. Тъй като горните два метода са достатъчно прости за изпълнение няма да усложняваме темата с допълнители такива.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *