Keyboards

Как да добавим или изтрием клавиатурна подредба в Windows 10

Добавянето или премахването на клавиатурна подредба за писане в Windows никога не е било сложна задача. Всъщност, избора на предпочитана „клавиатура“ става още по време на инсталацията на Windows 10, но дори след това вече инсталираната клавиатурна подредба винаги може да бъде сменена. На много от нас се е случвало да закупим лаптоп или десктоп компютър с инсталиран Windows, но в лентата със задачите да не е налична използваната от нас клавиатура. Или пък обратното – налични са всички „клавиатури“ на кирилица, но ние използваме само фонетика (примерно).

При актуалните версии на Windows 10 възможността за добавяне на нова или премахване на съществуваща клавиатурна подредба е една идея по-завъртяно. Много потребители след дълго търсене така и не успяват да открият от къде да си конфигурират използваните „клавиатури“ за писане.

Добавяне на нова „клавиатура“ за писане

За да добавите желаната българска или друга клавиатурна подредба в Windows 10 изпълнете следните стъпки:

1. Отворете меню Start > Settings > Time & Language (Старт > Настройки > Час и език). В прозореца ще видите настройките за дата и час, но те не са ни необходими. Ето защо от лявата част на екрана изберете Region & language (Регион и език). Нека насочим вниманието към параграф Languages (Езици). Стилът на писане се конфигурира от последния подпараграф – Preferred languages (Предпочитани езици).

Преди да преминете към добавяне на клавиатурна подредба трябва да видите в Preferred languages (Предпочитани езици) дали има инсталиран съответният езиков пакет – в нашият случай това е „Български“. Ако операционната ви система е с БГ интерфейс, то трябва да имате български езиков пакет. Ако няма наличен, то изпълнете точка 2, а ако пък е наличен, директно преминете към точка 3.

Region&Language

2. За да инсталирате български езиков пакет, изберете + Add language (+ Добавяне на език). От малкия прозорец, който се отваря потърсете „Български“, маркирайте го с единичен клик и изберете Next (Напред), за да продължите. Езиковият пакет ще се свали и инсталира.

Add Language

3. От Preferred languages (Предпочитани езици) маркирайте „Български“. Ще се появят няколко допълнителни бутона, от които изберете Options (Опции).

Region&Language Options

4. В следващия прозорец, в параграф Keyboards вижате какви клавиатурни подредби са добавени и се използват. В езиковия пакет са включени всички налични „клавиатури“, просто трябва да ги добавите. Изберете + Add a keyboard (+ Добавяне на клавиатура) за добавяне на нова „клавиатура“.

Add keyboard

Веднага се отваря меню, от което ще видите всички налични към пакета. Изберете желаната клавиатура и с това сте готови!

От тук идва следващият логичен въпрос, а именно как да премахнете вече добавена клавиатура, която не използвате.

Премахване на клавиатурна подредба (клавиатура)

Клавиатурната подредба, която наричаме просто „клавиатура“ е част от езиковия пакет в Windows 10. Премахването на „клавиатура“, която не използвате не означава да премахнете целия езиков пакет, а само съответната подредба за писане към него.

1. Отидете на  Start > Settings > Time & Language > Region & language (Старт > Настройки > Час и език > Регион и език). От подпараграф Preferred languages (Предпочитани езици) кликнете на езиковия пакет, където е въпросната „клавиатура“ и изберете Options (Опции). Ако сте добавяли клавиатурна подредба и сте стигнали до точка 4 от гореописания метод, значи сте на същото място!

2. Маркирайте „клавиатурата“, която искате да изтриете и изберете бутон Remove (Премахване) за премахването ѝ.

Remove

Българският езиков пакет поддържа няколко разновидности на българска клавиатурна подредба – стандартна (Bulgarian), българска фонетична (Bulgarian Phonetic), традиционна фонетична (Phonetic Traditional), както и българска машинописна (Bulgarian Typewriter). Най-използвани са традиционната фонетична и стандартната клавиатурна подредба. Ако компютърът ви се използва и от други хора препоръчваме да добавите и двете разновидности.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

14 thoughts on “Как да добавим или изтрием клавиатурна подредба в Windows 10”

 1. Как да променя клавиатурата на компютър, закупен от Германия?

 2. Здравейте! Дали бихте ми помогнали с информация как да променя запетаята в точка на малката клавиатура на Windows 11, когато избраният език е български.

  1. Здравейте,
   Първо превключете на БГ клавиатура. След това влизате в приложението Settings (Настройки) от Старт менюто. От лявата част на екрана избирате Time & language (Час и език). След това Language & region > Administrative language settings (Административни настройки на езика). След като се отвори един нов прозорец, кликвате на първия таб Formats и от него на бутона Additional settings (Допълнителни настройки).
   Първото поле (Decimal symbol) трябва да преправите от запетая на точка (трябва да сте на българска клавиатура!). Задължително съхранявате промените първо с Apply (Прилагане), след това с ОК.
   Поздрави!

 3. братле трябва ми Българската традиционна фонетична windols 10 home трябва ми безплатен сайт нещо там

  1. Здравейте! Традиционната фонетична я има в Windows и не е необходимо да се инсталира външен софтуер, а просто да се добави по описания в статията метод.

 4. Сърдечно благодаря. Веднъж да видя описание като хората. 🙂 Успех в работата!

 5. Благодаря Ви за помощта!
  Успях да променя ( махна / добавя ) клавиатурни подредби лесно и без усложнения. 🙂

  1. Благодаря Ви за помощта!
   Успях да променя ( махна / добавя ) клавиатурни подредби лесно и без усложнения. 🙂

 6. Благодаря много! Не за пръв път ми се случва да ми се самоинсталира втора българска клавиатура! Не било трудно да се махне, стига някой да ти подскаже!😊

 7. Колко малко му трябва на човек да сподели знанието си, а каква огромна полза принася на другите! Поздравления също и за изрядния, красив български език!

  Константин Димитров,
  писател

  1. Благодаря за хубавите думи!
   Положителната оценка от хора като Вас е най-големия стимул да развиваме, това което правим.

   Весело посрещане на новата година!

 8. Благодаря Ви, помогнахте ми на разбираем и достъпен език. Дано да има повече хора като Вас – помагайки, добри и интелигентни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *